anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Încă două reprize de prelungire pe Axa rutieră Iași-Suceava. O linie de înaltă tensiune încurcă lucrurile

GALERIE
axa-rutiera-suceava
 • axa-rutiera-suceava
- +

Firma care modernizează drumurile județene de pe primele două loturi atribuite din cele cinci ale Axei ar urma să predea unul dintre ele la sfârșitul lunii decembrie, la trei ani de la începerea lucrărilor. Celălalt va fi gata la primăvară.

Le ajunge Lotul 3 din urmă pe celelalte două ale Axei rutiere strategice Iași-Suceava? Lotul 3 a primit astă-vară ordinul de începere a lucrărilor, în timp ce Loturile 1 și 2 sunt în lucru de la sfârșitul anului 2019.

Termenul de finalizare pentru toate este de 2 ani, dar timpul este relativ. Astfel, Lotul 3 Belcești-Ceplenița-Scobinți-Lespezi) trebuie modernizat în mai puțin de un an și jumătate, în timp ce fiecare din celelalte două segmente, deși mai scurte – 29, respectiv 22 km, față de 40 km – au nevoie de mai mult de 3 ani.

Lotul 1, de exemplu, „s-a împiedicat” de o linie de înaltă tensiune la Breazu și e nevoie de intervenția celor de la Delgaz Grid pentru relocarea ei. Din acest motiv, de la începutul lunii octombrie, termenul de finalizare a fost prelungit cu 6 luni.

Pe amândouă loturile mai este necesară consolidarea marginii drumului lângă cursul amenajat al Jijiei, dar pe Lotul 2 a apărut și o conductă de apă. De la ApaVital ni s-a comunicat că societatea furnizoare de apă a fost înștiințată deja despre situație, „problema a fost identificată, s-au căutat și s-au găsit soluții pentru a o rezolva în perioada imediat următoare.

CITESTE SI: Axa Iaşi-Suceava a “pocnit“ în alte două locuri: s-a interpus o mită de 40.000 de euro (VIDEO)

Precizăm și faptul că amplasarea conductelor ApaVital s-a făcut cu respectarea prevederilor din avizele și autorizațiile obținute”, se menționează în răspunsul la solicitarea Ziarului de Iași. Soluția ApaVital pare mai rapidă, astfel că Lotul 2 a primit doar 3 luni de prelungire, respectiv până la sfârșitul acestui an.

Termenul final pentru proiectul Axei Iași-Suceava este sfârșitul anului 2023, impus de finanțarea europeană în sumă de 58 de milioane de euro. De remarcat că fondurile acordate prin Programul Operațional Regional (Axa prioritară 6. Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională) au reprezentat inițial 80 la sută din valoarea proiectului.

CITESTE SI: Cursă nebunească pe bani grei, pe Axa rutieră Iaşi-Suceava.Un preţ care le întrece pe toate cele dinainte

Scumpirea materialelor de construcții, în primul rând, și a mâinii de lucru au determinat suplimentarea fondurilor de la bugetul național, finanțarea europeană ajungând să reprezinte acum mai puțin de jumătate din valoarea actualizată a modernizării celor 168 km de drum județean din Iași și Suceava. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.