Cea mai mare pensie din ţară atinge 19.000 de euro lunar. Culmea, nu este una specială!
Ministrul Muncii a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzata sâmbata la (...)
citeste totduminica, 10.12.2023
Un nou scandal de corupţie este pe cale să izbucnească la vârful PNL Iaşi. DNA cercetează modul în care Consiliul Local (CL) a aprobat, în 2019, un controversat schimb de terenuri între Primăria Iaşi şi o firmă privată: municipalitatea a preluat un teren de circa 1.300 mp lângă Cimitirul „Eternitatea“ şi a cedat o suprafaţă de circa 3.400 mp în Cicoarei. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, cel puţin 10 foşti şi actuali consilieri locali au fost audiaţi ca martori în acest dosar. Înainte de Crăciun, au fost puse în aplicare şi mandate de percheziţie informatică: telefoanele unora dintre consilierii PNL au fost ridicate de procurorii DNA.
Liberalii sunt în centrul atenţiei în dosarul 134/P/2020 întrucât votul lor a fost decisiv în CL, în ciuda faptului că, la acea vreme, exista o decizie politică a PNL în urma căreia nu erau votate proiecte de urbanism. Surse judiciare spun că procurorii DNA vor să vadă în ce condiţii unii dintre consilierii PNL şi-au dat girul pentru schimb, existând suspiciuni că, în acest fel, ar fi fost favorizată o firmă de dezvoltare imobiliară. Potrivit unor surse politice, patronii firmei ar fi apropiaţi ai şefului PNL Iaşi, Costel Alexe.
Primele audieri: iulie 2020
În iulie 2020, au început să curgă citaţiile. Printre persoanele audiate s-au numărat în special consilierii locali ai PNL, dar procurorii DNA au cerut explicaţii şi de la câţiva reprezentanţi ai PSD din fostul CL.
„Unele dintre întrebările procurorilor au fost dacă au existat presiuni pentru a fi votat acel proiect, fără a fi indicată o persoană anume. Apoi, au vrut să afle despre firul evenimentelor: mie mi-au dat impresia că ştiau foarte bine tot ce s-a întâmplat, dar aşteptau confirmări“, ne-a declarat una dintre persoanele audiate, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceasta a refuzat să ne confirme/infirme dacă votul dat pentru proiect a venit în urma unui ordin venit de la vârful partidului.
Toţi cei audiaţi de DNA pe care am reuşit să-i contactăm în ultimele zile au evitat să acorde ziarului declaraţii oficiale. În schimb, unii dintre aceştia au confirmat că, în baza unor mandate de percheziţie informatică, le-au fost ridicate telefoanele cu câteva săptămâni înainte de Crăciun. Surse ZDI au susţinut că unul dintre scopurile procurorilor a fost de a descoperi eventuale discuţii pe aplicaţii mobile despre schimbul de terenuri şi, cel puţin aparent, în arhivele online ale unor conturi ar fi fost găsite astfel de informaţii.
„Ziarul de Iaşi“ a solicitat DNA informaţii despre acest dosar încă din luna august 2020, după ce au avut loc primele audieri şi în timpul în care procurorii purtau o corespondenţă cu Primăria Iaşi prin care solicitaseră mai multe documente care au stat la baza aprobării hotărârii.
„În conformitate cu practica de comunicare a DNA ce ia în considerare interesul public, existenţa unor date care să poată face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menţionate de dvs. ar determina mediatizarea acestor aspecte. Prin urmare, nu vă putem furniza nici un fel de informaţii despre existenţa sau inexistenţa unei cauze care să privească aspectele din cererea dvs.“, a fost răspunsul DNA primit anul trecut de ZDI. Între timp, ZDI a aflat că dosarul 134/P/2020 este în lucru la DNA, iar cercetările sunt efectuate, cel mai probabil, de la sfârşitul primăverii trecute.
Istoricul zbuciumat al schimbului de teren
În materiale precedente, „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în detaliu modul în care schimbul de teren a devenit subiect de discuţie în CL. De trei ori (lunile mai, iulie şi august 2019) proiectul a fost respins de către plen, pentru a fi aprobat într-un final, în luna septembrie. Hotărârea 346/2019 putea fi aprobată doar cu sprijinul consilierilor PNL, iar patru dintre aceştia (Eduard Boz, Ciprian Bostan, Tudor Dornean şi Alexandru Coţofan) au dat undă verde. Important era contextul politic de la acel moment: liberalii nu votau proiecte de urbanism, dar, brusc, au dat aviz favorabil unui proiect controversat. În schimb, ceilalţi consilieri locali, indiferent de apartenenţa politică (PSD, PMP, ALDE), aprobau, de regulă, orice tip de proiect de urbanism. De remarcat că alţi trei consilieri PNL (Răzvan Timofciuc, Etienne Ignat şi Vlad Ghizdovăţ) nu au votat atunci hotărârea, ceea ce a confirmat faptul că, la acea vreme, tabăra consilierilor PNL era împărţită în două: cei mai mulţi dintre aceştia erau favorabili conducerii judeţene reprezentată de Costel Alexe, iar ceilalţi erau aliaţi cu Marius Bodea (şef al organizaţiei municipale), acum senator USR. La vremea respectivă, Bodea era candidat PNL la Primăria Iaşi, dar Alexe pregătea terenul pentru intrarea în PNL a lui Mihai Chirica.
Iată ce titra „Ziarul de Iaşi“ chiar în deschiderea ediţiei din 1 iulie 2020 (AICI), după câteva zile de la primirea oficială a lui Mihai Chirica în organizaţia PNL Iaşi, condusă de Costel Alexe! În imagine, în stânga, Bogdan Niţă, fiul primarului PNL de Miroslava Dan Niţă
Speculaţiile că schimbul de teren a fost o afacere cu iz liberal au fost întărite şi de faptul că în firma G&R Imobiliar SRL a intrat ca asociat, după schimbul de teren, dezvoltatorul imobiliar Bogdan Niţă (fiul primarului PNL din Miroslava). Vara trecută, acesta a susţinut, într-o declaraţie acordată ZDI, că a intrat în firmă pentru a-şi recupera o restanţă de plată şi a ţinut să spună că nu a avut nicio legătură cu schimbul de teren. În acelaşi timp, Niţă spunea că „în câteva luni“ va renunţa la firmă. De atunci au trecut şapte luni, dar statutul lui este neschimbat, conform verificărilor făcute ieri de ZDI în Registrul Comerţului. Mai mult, ceilalţi doi patroni ai firmei (Gheorghe Dochiţanu şi Robert Melinte) ar fi, conform unor surse politice, apropiaţi ai şefului PNL, Costel Alexe.
Din septembrie 2019 şi până acum, singura parte din afacerea schimbului care a arătat că hotărârea i-a fost benefică a fost firma G&R Imobiliar: pentru terenul din Cicoarei a fost iniţiat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea de blocuri cu până la 12 etaje. În schimb, terenul de 1.281 mp preluat de Primărie, pe motivul oficial că va fi extins Cimitirul „Eternitatea“, arată la fel ca acum doi ani. Nu este de neglijat nici faptul că, aşa cum a scris ZDI anul trecut, firma cumpărase terenul din „Eternitatea“ cu 100.000 euro în 2017 pentru ca, în 2019, un expert contractat de Primărie să-l evalueze la 220.000 euro, deşi posibilităţile de construire pe acea suprafaţă erau limitate în contextul apropierii de cimitir.
Cuvinte cheie: + bombă pnl iași, afacere imobiliară, chirica, alexe, niță
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Austria deschide uşa Schengen pentru România doar pentru călătoriile cu avionul
Puternic incendiu în curtea unui centru comercial, unde funcţionează un supermarket, la Cluj-Napoca
Şocant: Două adolescente de 15 ani s-au aruncat în gol de la 20 de metri. Ele au murit pe loc!
Femeie de 77 de ani, găsită moartă după ce locuinţa i-a fost cuprinsă de un incendiu
România – Japonia, scor 32-28, în penultimul meci din grupa III a Campionatului Mondial
Cristiano Ronaldo a jucat meciul 1200 din carieră. Mesajul atacantului portughez
Sepultura, trupa braziliană de thrash metal, îşi anunţă turneul de adio
VIDEO: O locuinţă din municipiul Iaşi de pe strada Răchiţi a fost curprinsă de flăcări
Biden l-a luat în derâdere pe Trump în timpul călătoriei sale de strângere de fonduri în California
Pensiile vor urca cu 13,8% de la începutul anului viitor. Detaliile oferite de ministrul Muncii
Cozi de zeci de kilometri la Vamă pe fondul protestelor şoferilor de camion din Polonia şi Slovenia
Şase tineri care făceau drifturi în parcările unor centre comerciale au ajuns pietoni
Resturi dintr-o mână umană cu muşcături de animale, găsite într-o zonă nelocuită din Dragoslavele
Chris Evert anunţă că se confruntă cu o recidivă a cancerului ovarian
Cea mai mare pensie din ţară atinge 19.000 de euro lunar. Culmea, nu este una specială!
Ministra Muncii nu este în stare să facă diferenţa dintre Diana Şoşoaca şi Laura Codruţa Koveşi
Avertismentul Olenei Zelenska: Ucraina se află în "pericol de moarte" fără ajutor
Rusia ameninţă din nou că va ataca teritoriul României: “S-au pus multe întrebări”
O universitate din Gaza avea "biblioteca" plină de: arme, grenade şi lansatoare de rachete
Un Fiat s-a izbit de un Volvo, la Războieni: cinci persoane au fost transportate la spital
A murit Ryan O'Neal. Actorul, cunoscut din filmul Love Story, a murit la 82 de ani
Autoturism spulberat de un TIR la Şindriliţa: un tânăr de 25 de ani şi-a pierdut viaţa
Afacerile din România ale lui Hunter Biden, în centrul acuzaţiilor aduse de justiţia americană
Jurnalistul Cătălin Tolontan vorbeşte în premieră despre concedierea de la Libertatea şi GSP
VIDEO: Ieşeanul Alex Maxim s-a calificat în finala Vocea României 2023
„Piramida lui Dubeţ” va fi îmbrăcată termic cu bani europeni. Clădirea a fost construită în 2007
Secretele inimii artificiale de la Iaşi: titan, levitaţie magnetică, fără uzură
Expoziţia „HERE, NOWHERE” la Galeria „Octav Băncilă”, de duminică timp de zece zile
Veste bună de la Bruxelles: Un tren internaţional de mare viteză va străbate Iaşul
Peste 250.000 de decese din UE sunt asociate particulelor fine din atmosferă
A fost descoperită cheia implicată în răspândirea cancerului pulmonar?
Nicolae GRECUSe schimbă fotbalul, monşer! |
Eugen MUNTEANUMonica Lovinescu comemorată la Iași (II) |
arh. Ionel OANCEAAdministraţia fricii |
Alexandru CĂLINESCUDouă destine de aristocraţi ai spiritului |
Se anunţă o posibilă mare bombiţă la partidoiul ieşean? Aşa spun cei cu antenele îndreptate spre Capitală |