Încă o bombă va bubui în PNL Iaşi! Lista celor vizaţi. DNA le-a luat telefoanele de Crăciun
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Tăvălugul DNA vine şi peste apropiaţii lui Costel Alexe: o urâtă afacere imobiliară năşită împreună cu Primăria

Încă o bombă va bubui în PNL Iaşi! Lista celor vizaţi. DNA le-a luat telefoanele de Crăciun

GALERIE
Mihai Chirica, Costel Alexe
  • Mihai Chirica, Costel Alexe
- +
Un scandalos schimb de teren, în care una dintre părţi era Primăria, şi un vot controversat în Consiliul Local cu sprijinul decisiv al aleşilor PNL apropiaţi de Costel Alexe s-au transformat într-un dosar penal al DNA ce va exploda în următoarele zile la Iaşi. Procurorii au mers până acolo încât au ridicat în preajma Crăciunului telefoanele mobile ale celor vizaţi. Pe scurt, Primăria oferea în 2019 un teren de peste 200.000 de euro în zona Cicoarei-Miroslava, ce se preta perfect la dezvoltări imobiliare, contra unuia mult mai mic, situat lângă cimitir, deloc indicat construcţiei de locuinţe. Miza era atât de mare încât, aşa cum „Ziarul de Iaşi“ a mai scris anul trecut, schimbul a fost aprobat în CL după alte trei respingeri anterioare. Secretul avea să fie aflat după intrarea în PNL a lui Mihai Chirica: în spatele firmei ce dădea o astfel de lovitură se află doi apropiaţi ai lui Costel Alexe, alături de Bogdan Niţă, fiul primarului liberal al Miroslavei. Pe noul teren oferit pe tavă de Primărie aceştia vor să construiască blocuri-turn, de peste 12 etaje.

Un nou scandal de corupţie este pe cale să izbucnească la vârful PNL Iaşi. DNA cercetează modul în care Consiliul Local (CL) a aprobat, în 2019, un controversat schimb de terenuri între Primăria Iaşi şi o firmă privată: municipalitatea a preluat un teren de circa 1.300 mp lângă Cimitirul „Eternitatea“ şi a cedat o suprafaţă de circa 3.400 mp în Cicoarei. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, cel puţin 10 foşti şi actuali consilieri locali au fost audiaţi ca martori în acest dosar. Înainte de Crăciun, au fost puse în aplicare şi mandate de percheziţie informatică: telefoanele unora dintre consilierii PNL au fost ridicate de procurorii DNA.

Liberalii sunt în centrul atenţiei în dosarul 134/P/2020 întrucât votul lor a fost decisiv în CL, în ciuda faptului că, la acea vreme, exista o decizie politică a PNL în urma căreia nu erau votate proiecte de urbanism. Surse judiciare spun că procurorii DNA vor să vadă în ce condiţii unii dintre consilierii PNL şi-au dat girul pentru schimb, existând suspiciuni că, în acest fel, ar fi fost favorizată o firmă de dezvoltare imobiliară. Potrivit unor surse politice, patronii firmei ar fi apropiaţi ai şefului PNL Iaşi, Costel Alexe.

Primele audieri: iulie 2020

În iulie 2020, au început să curgă citaţiile. Printre persoanele audiate s-au numărat în special consilierii locali ai PNL, dar procurorii DNA au cerut explicaţii şi de la câţiva reprezentanţi ai PSD din fostul CL.

„Unele dintre întrebările procurorilor au fost dacă au existat presiuni pentru a fi votat acel proiect, fără a fi indicată o persoană anume. Apoi, au vrut să afle despre firul evenimentelor: mie mi-au dat impresia că ştiau foarte bine tot ce s-a întâmplat, dar aşteptau confirmări“, ne-a declarat una dintre persoanele audiate, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Aceasta a refuzat să ne confirme/infirme dacă votul dat pentru proiect a venit în urma unui ordin venit de la vârful partidului.

Toţi cei audiaţi de DNA pe care am reuşit să-i contactăm în ultimele zile au evitat să acorde ziarului declaraţii oficiale. În schimb, unii dintre aceştia au confirmat că, în baza unor mandate de percheziţie informatică, le-au fost ridicate telefoanele cu câteva săptămâni înainte de Crăciun. Surse ZDI au susţinut că unul dintre scopurile procurorilor a fost de a descoperi eventuale discuţii pe aplicaţii mobile despre schimbul de terenuri şi, cel puţin aparent, în arhivele online ale unor conturi ar fi fost găsite astfel de informaţii.

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat DNA informaţii despre acest dosar încă din luna august 2020, după ce au avut loc primele audieri şi în timpul în care procurorii purtau o corespondenţă cu Primăria Iaşi prin care solicitaseră mai multe documente care au stat la baza aprobării hotărârii.

„În conformitate cu practica de comunicare a DNA ce ia în considerare interesul public, existenţa unor date care să poată face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menţionate de dvs. ar determina mediatizarea acestor aspecte. Prin urmare, nu vă putem furniza nici un fel de informaţii despre existenţa sau inexistenţa unei cauze care să privească aspectele din cererea dvs.“, a fost răspunsul DNA primit anul trecut de ZDI. Între timp, ZDI a aflat că dosarul 134/P/2020 este în lucru la DNA, iar cercetările sunt efectuate, cel mai probabil, de la sfârşitul primăverii trecute.

Istoricul zbuciumat al schimbului de teren

În materiale precedente, „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în detaliu modul în care schimbul de teren a devenit subiect de discuţie în CL. De trei ori (lunile mai, iulie şi august 2019) proiectul a fost respins de către plen, pentru a fi aprobat într-un final, în luna septembrie. Hotărârea 346/2019 putea fi aprobată doar cu sprijinul consilierilor PNL, iar patru dintre aceştia (Eduard Boz, Ciprian Bostan, Tudor Dornean şi Alexandru Coţofan) au dat undă verde. Important era contextul politic de la acel moment: liberalii nu votau proiecte de urbanism, dar, brusc, au dat aviz favorabil unui proiect controversat. În schimb, ceilalţi consilieri locali, indiferent de apartenenţa politică (PSD, PMP, ALDE), aprobau, de regulă, orice tip de proiect de urbanism. De remarcat că alţi trei consilieri PNL (Răzvan Timofciuc, Etienne Ignat şi Vlad Ghizdovăţ) nu au votat atunci hotărârea, ceea ce a confirmat faptul că, la acea vreme, tabăra consilie­rilor PNL era împărţită în două: cei mai mulţi dintre aceştia erau favorabili conducerii judeţene reprezentată de Costel Alexe, iar ceilalţi erau aliaţi cu Marius Bodea (şef al organizaţiei municipale), acum senator USR. La vremea respectivă, Bodea era candidat PNL la Primăria Iaşi, dar Alexe pregătea terenul pentru intrarea în PNL a lui Mihai Chirica.

Iată ce titra „Ziarul de Iaşi“ chiar în deschiderea ediţiei din 1 iulie 2020 (AICI), după câteva zile de la primirea oficială a lui Mihai Chirica în organizaţia PNL Iaşi, condusă de Costel Alexe! În imagine, în stânga, Bogdan Niţă, fiul primarului PNL de Miroslava Dan Niţă

Speculaţiile că schimbul de teren a fost o afacere cu iz liberal au fost întărite şi de faptul că în firma G&R Imobiliar SRL a intrat ca asociat, după schimbul de teren, dezvoltatorul imobiliar Bogdan Niţă (fiul primarului PNL din Miroslava). Vara trecută, acesta a susţinut, într-o declaraţie acordată ZDI, că a intrat în firmă pentru a-şi recupera o restanţă de plată şi a ţinut să spună că nu a avut nicio legătură cu schimbul de teren. În acelaşi timp, Niţă spunea că „în câteva luni“ va renunţa la firmă. De atunci au trecut şapte luni, dar statutul lui este neschimbat, conform verificărilor făcute ieri de ZDI în Registrul Comerţului. Mai mult, ceilalţi doi patroni ai firmei (Gheorghe Dochiţanu şi Robert Melinte) ar fi, conform unor surse politice, apropiaţi ai şefului PNL, Costel Alexe.

Din septembrie 2019 şi până acum, singura parte din afacerea schimbului care a arătat că hotărârea i-a fost benefică a fost firma G&R Imobiliar: pentru terenul din Cicoarei a fost iniţiat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea de blocuri cu până la 12 etaje. În schimb, terenul de 1.281 mp preluat de Primărie, pe motivul oficial că va fi extins Cimitirul „Eternitatea“, arată la fel ca acum doi ani. Nu este de neglijat nici faptul că, aşa cum a scris ZDI anul trecut, firma cumpărase terenul din „Eternitatea“ cu 100.000 euro în 2017 pentru ca, în 2019, un expert contractat de Primărie să-l evalueze la 220.000 euro, deşi posibilităţile de construire pe acea suprafaţă erau limitate în contextul apropierii de cimitir.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.