Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

sâmbătă, 03 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

În prim plan vedem nişte bărbaţi de ispravă înfoindu-şi muşchii pieptului. Să-i luăm pe rând. Capul liniei de fugă a privirii este senatorul Marius Bodea, flancat la dreapta, cum te uiţi, de senatorul Berea, iar la stânga de deputatul Havârneanu. Contraponderea unghiulară este şeful filialei judeţene a USR, musiu Tanasă, cu apendice în adâncime de la Etienne Ignat. În jurul celor patru este o adunare tactică de susţinători, cu rădăcini în antichitatea armatei romane, unde asemenea formaţiuni purtau numele de „ţestoasa”. Pe măsură ce au crescut, li s-a spus „centuria”. Buun! Să mai spunem că această poză arată gruparea numeroasă a senatorului Bodea. Să mai adăugăm că după realizarea pozei, la grup s-a adăugat şi deputata Berescu.

Am mai putea continua cu descrierea pozei lejer până la 500 de cuvinte. De unde să vină restul de 500, pentru a da sens titlului nostru? Ei, bine, restul vine din ce nu se vede, adică din ce lipseşte acestei poze. Observăm mai întât că lipseşte Răzvan Timofciuc, junele care semnalizează că vrea şi el să candideze la fotoliul de primar. El lipseşte special ca să atragă atenţia că lipseşte, iar presa să se întrebe de ce? Este ca acum o sută şi vreo cinci zeci de ani, când antiunioniştii moldoveni de la Palatul Roznovanu au stins luminile în palat la venirea domnitorului, în semn de protest, special ca să se vadă asta.

Dar cea mai strălucitoare absenţă este, ca de obicei stimaţi telespectatori, cea a deputatei Cosette Chichirău. Absenţa ei face parte din altă categorie. Nu este regizată şi nu semnalizează o dorinţă disimulată, ci este un simptom a ceva. Iar acest ceva este profunda scindare a filialei locale, căreia la câte probleme are, exact asta îi mai lipsea.Totuşi, Cosette a fost văzută în piaţă, la categoria mai generală de „deputaţi şi senatori ieşeni depunând coroane la statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt”. A fost o prezenţă fulgurantă, dar memorabilă, ca în scenele aluzive ale regizorului Krzysztof Kieslowski în care o arată pe Julie Delpy. Ce spune asta? Asta spune că Marius Bodea are deja o echipă de demoazele şi masculi, bine organizată, mare şi instruită să iasă in corpore la manifestaţiile publice, ca o sută de dalmaţieni sau alţi dulăi. Ei, bine, prin faţa lor trece Cosette, ca o pisică. Imaginaţi-vă hărmălaia şi goana ce urmează. Acuma, puneţi-vă pe fotoliul alegătorului. Pe cine urmăreşte mai mult: pe pisică, sau ceata de dulăi?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii