anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Încă un control la spitalul mobil. Premierul a trimis oamenii în inspecție

GALERIE
spital, mobil, letcani
 • spital, mobil, letcani
- +

„Continuăm eforturile de a operaţionaliza spitalul mobil de la Leţcani. Corpul de control al premierului a venit în aceste zile la Iaşi, la solicitarea noastră, pentru a clarifica o serie de aspecte ce au fost semnalate fie în raportul Curţii de Conturi, fie în raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii, care a identificat la spitalul de la Leţcani nu mai puţin de 31 de nereguli”, a declarat ieri preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, într-o intervenţie publică. 

Încă nu este cunoscut rezultatul noii sesiuni de verificări. Asociaţia Euronest, din care fac parte cele şase consilii judeţene ale Regiunii de Nord-Est, a afirmat în mai multe rânduri că spitalul poate fi deschis în orice moment şi că deficienţele găsite în mandatul ultimului ministru liberal al Sănătăţii au fost remediate. Totuşi, cei de la Spitalul de Boli Infecţioase, instituţie în administrarea căreia se află acum spitalul modular instalat la Leţcani, susţin că problemele nerezolvate sunt legate de instalaţia electrică a complexului.

Spital modern turcesc, reţea electrică românească

Amintim că spitalul mobil a funcţionat timp de trei luni, din octombrie până la mijlocul lunii ianuarie, perioadă în care au fost semnalate unele disfuncţionalităţi punctuale. Aparent, toate sunt legate de fluctuaţiile de tensiune ale reţelei din zonă şi de limitele de consum de energie electrică pe care le pot suporta conductorii (firele) din pereţii containerelor.

Cei care s-au ocupat de întreţinerea complexului în perioada în care acesta a fost deschis pacienţilor ne-au declarat, sub anonimat, că spitalului îi lipseşte documentaţia pe partea electrică, dar că ea poate fi suplinită - de exemplu, printr-un acord sau contract încheiat cu o firmă din România specializată în domeniul electric. Specialiştii consultaţi de noi ne-au explicat că, în mod obligatoriu, ar trebui parcurse etapele de acreditare, potrivit unui ordin ANRE. Dar Inspecţia Teritorială Iaşi a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie nu ne-a răspuns unei solicitări pe care i-am adresat-o în acest sens cu mai bine de o lună în urmă. Între timp, au început să apară oferte de expertizare a instalaţiei electrice a spitalului mobil, toate învârtindu-se în jurul sumei de 50 de mii de euro (fără TVA). Conducerea executivă a Euronest susţine că întreg complexul este în garanţie, în vreme ce reprezentantul firmei furnizoare din Turcia ne-a declarat că, dacă se doreşte o asemenea expertiză, asociaţia Euronest este cea care o poate cere şi suporta financiar. Motivul ar fi deosebirile dintre normele europene şi cele turceşti în domeniul electric.

Oferta turcilor, lăudată iniţial de liberali

Deşi rata de infectare la Iaşi este în continuă scădere, „este obiectivul nostru de a ne asigura că avem un spital mobil pregătit în orice moment să facă faţă unui nou val al pandemiei sau pentru orice altă situaţie”, şi-a încheiat Costel Alexe apelul adresat Euronest. Complexul a fost achiziţionat anul trecut contra sumei de 10,7 milioane de euro. Firma din Turcia, desemnată câştigătoare în urma unei proceduri accelerate de licitaţie, a fost dată ca exemplu de prefectul liberal de Neamţ George Lazăr încă dinaintea luării deciziei în CJ Iaşi şi Neamţ de achiziţionare a spitalului. El a prezentat pe pagina sa de Facebook o ofertă a SDI Global LLC, care estima costul total la 10,2 milioane de euro. Societatea respectivă a şi câştigat licitaţia, dar a adus uriaşul complex cu 256 de paturi în România cu două luni întârziere.

La sfârşitul lunii august, CJ Iaşi a fost de acord cu solicitarea Euronest de a da complexul medical de la Leţcani în administrarea Spitalului de Boli Infecţioase. Două luni mai târziu, după obţinerea acordului Direcţiei de Sănătate Publică şi a altor avize, spitalul a fost deschis pacienţilor cu Covid-19. La începutul lui 2021, complexul a fost închis pe motiv că trebuie făcută dezinfecţie. Imediat au apărut deficienţe găsite după controalele făcute în timpul Guvernului Orban, pe care autorităţile judeţului le invocă de atunci ca să motiveze că spitalul stă nefolosit. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.