Încă un pas spre închiderea Esplanadei Oancea. „De la Simirad, niciun primar nu a mai venit să vorbească cu noi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Încă un pas spre închiderea Esplanadei Oancea. „De la Simirad, niciun primar nu a mai venit să vorbească cu noi”

GALERIE
protest2protest1protest1
 • protest2
 • protest1
 • protest1
- +

Primarul a aprobat împrejmuirea spaţiului verde pe care urmează să fie ridicat un turn de 42 de metri înălţime. Locuitorii din zonă au contestat decizia, amintind că, astă-primăvară, primarul îi asigurase că „va veghea personal” pentru un echilibru între drepturile proprietarilor terenului şi cele ale actualilor locatari.

Un nou episod imobiliar în controversatul proiect de construire a unui bloc de locuinţe în zona Oancea a fost motivul pentru care mai mulţi locuitori din zonă au ieşit ieri pe esplanada din Tătăraşi ca să conteste viitoarea construcţie.

Amintim că, în aprilie, imediat după emiterea certificatului de urbanism de către Primaria Iaşi, s-a înregistrat primul protest al celor care stau în blocurile din vecinătate. Aproximativ o sută de oameni au reclamat mai multe neajunsuri, de la instabilitatea terenului şi noul aflux de sute de autovehicule pe străduţele din jur şi până la înălţimea prea mare a imobilului proiectat.

Cele 15 niveluri ale acestuia ar face ca blocul să măsoare 42 de metri, construcţia urmând să fie situată la mai puţin de 10 metri de o parte şi de alta de alte două blocuri vecine, care au patru etaje.

În mai, primarul a promis că „va veghea personal, cu toate atribuţiile legale de care dispune, astfel încât zona Esplanadei Oancea să se dezvolte durabil, în condiţiile unui echilibru între drepturile proprietarilor, dorinţele actualilor locatari şi exploatarea armonioasă a zonei”.

Luna trecută însă primarul a autorizat jumătate din Planul Urbanistic Zonal, respectiv împrejmuirea suprafeţei de 2.463 mp pe care urmează să fie construit turnul. Urmează emiterea autorizaţiei de construire propriu-zise, adică ceea ce a stârnit temerea locuitorilor din zonă.

Precizăm că, în apropierea acestui viitor şantier, alte două blocuri, de 6 şi 8 etaje, urmează să fie construite de Daniel Niculiţă – întreprinzător imobiliar devenit brusc celebru după ce pe un alt şantier (cel de la Rondul Vechi) s-a produs o surpare care a dus la închiderea parţială a circulaţiei pe Şoseaua Nicolina.

Prezent ieri pe esplanadă, deputatul Marius Bodea a calificat drept „absolut halucinantă” decizia Primăriei de a „distruge ireversibil această zonă”.

El a comparat data propusă în bătaie de joc de Primărie pentru dezbaterea publică a proiectului (31 decembrie, anul trecut), cu sezonul rece, cu cea de acum, tot din sezonul rece, când primarul semnează autorizaţiile de construire controversate.

El a atras atenţia că nu e vorba doar de distrugerea unui teren, ci a unei zone care e loc de promenadă pentru cei care locuiesc aici şi de „o sufocare a traficului, pentru că nu există locuri de parcare alocate construcţiilor abia s-au ridicat”.

Un locuitor dintre cei prezenţi i-a cerut primarului Mihai Chirica să vină în mijlocul ieşenilor care stau în Oancea, să le explice de ce trebuie construit un nou bloc – şi încă unul de asemenea dimensiuni (15 niveluri) – între blocurile din zonă.

„De la domnul Simirad, niciun primar nu a mai venit să vorbească cu noi”, a spus un alt locuitor. „Ba a venit, înainte de alegeri!”, l-a corectat cineva din mulţime.

Oamenii au spus că investitorul le-ar fi propus să adune 500.000 de euro, valoarea investiţiei de până acum în teren şi documentaţie, ca să renunţe la proiect.

Altă soluţie ar fi atacarea în instanţă a Planului Urbanistic aprobat în şedinţa de Consiliul Local din 28 februarie. „Sau să intervină primarul, să oprească răul pe care tot el l-a făcut”, a conchis Bodea.

Într-un comunicat de presă al Primăriei, afirmaţiile lui Marius Bodea au fost catalogate drept „minciuni sfruntate”, subliniindu-se că „dreptul de utilizare a proprietăţii este garantat de Constituţie”, iar proprietarul terenului a dorit să-şi împrejmuiască terenul. „Ieşenii merită respect”, se mai spune în comunicatul presărat cu afirmaţii calomnioase, dar care omite să precizeze că şi autorizaţia de construire propriu-zisă a turnului va fi emisă mai devreme sau mai târziu.

„Reacţia domnului Mihai Chirica arată că acţiunile cetăţenilor din cartierul Oancea l-au pus în corzi”, a fost replica lui Marius Bodea.

Deputatul l-a provocat pe primar să răspundă la zece întrebări, printre care clarificarea PUZ-ului emis pentru zonă plană, şi nu pentru versant, lipsa studiului de însorire pentru acest PUZ, ce soluţii a pregătit pentru iminentul blocaj rutier din zonă care riscă să împiedice accesul maşinilor de intervenţie şi de ce „nu a avut curajul să vină acolo să vorbească cu oamenii şi de ce nu îi apără pe ieşenii care au fost ameninţaţi cu violenţa de către samsarul prieten cu el”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.