Încă un pasaj rutier din cele trei anunțate pe Europeană între Iași și Podu Iloaiei a intrat în licitația de proiectare

joi, 16 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Încă un pasaj rutier din cele trei anunțate pe Europeană între Iași și Podu Iloaiei a intrat în licitația de proiectare

Pasajul peste calea ferată de la ieşirea din Leţcani intră în licitaţia de proiectare. Este al doilea pasaj de pe DN 28 pentru care se caută un proiectant, după cel de la intersecţia cu Centura Sud a Iaşului. Al treilea pasaj promis ar urma să fie construit peste calea ferată de la intrarea în Podu Iloaiei.

 

Pasajul rutier anunţat la începutul anului că va fi construit peste calea ferată la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei a intrat în licitaţia pentru atribuirea contractului de proiectare. Este vorba de prima etapă, elaborarea Studiului de Fezabilitate şi a Proiectului pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire. Ofertele, care pot fi înscrise în licitaţia lansată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere până la data de 3 mai, vor fi evaluate după componenta financiară (40 la sută) şi după mai multe criterii tehnice şi profesionale.

Cititi si: Două licitații, luna aceasta: Pasaje rutiere supraterane, peste calea ferată, la Lețcani și la Podu Iloaiei

Pasajul de pe DN 28 care va traversa calea ferată Leţcani-Dorohoi este evaluat la preţul cel mai mic din pachetul de studii care cuprinde în total şase astfel de documentaţii, respectiv 741,8 mii lei. Celelalte cinci pasaje se află pe raza Regionalei de drumuri naţionale Bucureşti şi au valori estimate între 1-1,2 milioane de lei. Finanţarea vine în egală măsură de la bugetul de stat şi de la un împrumut contractat la Banca Europeană de Investiţii. Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de siguranţă rutieră, iar obiectivul specific este de a aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte viteza de călătorie, prin descongestionarea traficului pe DN 28, precizează Caietul de sarcini. Câştigătorul contractului va trebui să analizeze trei soluţii tehnice, nefiind exclusă cea a unui pasaj subteran. Termenul de finalizare a documentaţiilor este de 6 luni pentru SF şi două luni pentru Proiectul pentru autorizarea construcţiei. Aşadar, documentaţia va fi gata anul viitor.

Cititi si: Pasaj nou pe Europeană, între Antibiotice şi Metro, în locul sensului giratoriu care face legătura cu şoseaua de centură

Amintim că, tot pe DN 28, un alt pasaj rutier denivelat va fi construit la intrarea în Podu Iloaiei peste calea ferată, chiar acolo unde din „Europeană” ar urma să se desprindă centura ocolitoare a acestui orăşel – aceasta din urmă fiind deja obiectul unei alte licitaţii, care ar putea avea un câştigător anunţat luna viitoare.

Cititi si: Proiectul Centurii Podu Iloaie, preluat de la judeţ la „Drumuri Naţionale”. S-a lansat prima licitaţie. 46.000 maşini zilnic pe sens

Şi tot pe DN 28, dar spre municipiul Iaşi, este deja în licitaţie contractul de proiectare al unui pasaj la intersecţia Şoselei de Centură (Sud) cu DN 28. Proiectul se află de asemenea în stadiul licitaţiei pentru realizarea studiului de fezabilitate, respectiv în faza evaluării celor două oferte depuse.

Cititi si: Pasajul aerian care va înlocui rondul DN 28 cu Centura Iaşului, de la Dedeman: CNAIR are doi concurenţi pentru proiectare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii