anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune

GALERIE
sanctiuni rusia
 • sanctiuni rusia
- +

Comisia Europeană a propus, miercuri, ca încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE să fie considerată infracţiune. Decizia ar permite guvernelor UE să confişte activele companiilor şi persoanelor care evită restricţiile pe care Bruxelles-ul le-a aplicat Moscovei, relatează Reuters.

Încălcarea sancţiunilor impuse de UE Rusiei reprezintă în prezent o infracţiune penală în 12 state membre. Este fie o infracţiune administrativă, fie o infracţiune penală în 13 ţări, iar alte două o consideră doar o infracţiune administrativă, a declarat comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

Astfel, penalităţile aplicate pentru încălcarea sancţiunilor variază în consecinţă în cadrul blocului comunitar.

Propunerea Comisiei urmăreşte să unifice această abordare pentru a transforma evitarea sancţiunilor într-o infracţiune gravă la nivelul tuturor celor 27 de naţiuni, a mai declarat el.

”Propunerile de astăzi urmăresc să asigure că activele persoanelor şi entităţilor care încalcă măsurile restrictive pot fi confiscate efectiv în viitor”, a anunţat Comisia într-un comunicat.

UE a îngheţat până la ora actuală 10 miliarde de euro în active fizice şi peste 20 de miliarde de euro în conturi bancare ale oligarhilor ruşi care finanţează războiul Kremlinului în Ucraina.

Înainte ca aceste bunuri să poată fi confiscate şi vândute, oligarhii ar trebui mai întâi să fie condamnaţi fie pentru încercarea de a evita sancţiunilor, fie pentru alte infracţiuni, iar activele confiscate ar trebui să aibă legătură doar cu acea infracţiune.

Noua lege a Uniunii, care trebuie să fie aprobată în unanimitate de toate guvernele statelor membre şi să obţină o majoritate în Parlamentul European, i-ar viza şi pe cei care ajută la încălcarea sancţiunilor, cum ar fi avocaţii sau bancherii care colaborează cu cei care evită restricţiile.

De asemenea, Comisia a propus să faciliteze, în general, confiscarea activelor infractorilor în UE, în vederea impunerii unui ordin imediat de îngheţare cu scopul de a preveni mutarea activelor, înainte ca o hotărâre judecătorească adecvată să confirme acest lucru.

Comisia estimează veniturile anuale ale grupărilor infracţionale din UE la 139 de miliarde de euro, dintre care doar 2% sunt îngheţate de autorităţi. Numai jumătate din activele îngheţate sunt ulterior confiscate.

Multe state membre UE nu dispun de cadre juridice suficient de solide care să înlesnească confiscarea activelor provenite din săvârşirea de infracţiuni, situaţie care facilitează posibilitatea infractorilor de a-şi ascunde resursele şi de a beneficia de pe urma activităţilor ilegale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.