INCALIFICABIL!!! Bolnavii se zbat în ambulanțe, 100 de paturi stau goale la Lețcani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 08.12.2021

INCALIFICABIL!!!  Bolnavii se zbat în ambulanțe, 100 de paturi stau goale la Lețcani

GALERIE
spital mobil, letcan
  • spital mobil, letcan
- +

În timp ce bolnavii de Covid sunt trataţi în ambulanţe sau zac pe holuri, "predarea" spitalului de la Leţcani continuă la nesfârşit. De fapt, se pare că se trage de timp birocratic pentru a fi ascunse alte probleme mai grave: lipsa unui management coerent, lipsa personalului, dar şi lipsuri tehnice care ar fi putut fi rezolvate în timpul verii. "Ziarul de Iaşi" are opt întrebări pentru şefii administraţiei locale şi reţelei sanitare, impresia fiind că toţi s-au spălat pe mâni, pasând responsabilităţile de la o instituţie la alta

Complexul medical modular amplasat la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei încă nu poate să primească pacienţi. "Spitalul de la Leţcani este în continuare în probe. Urmează ca un specialist de la Institutul Regional de Oncologie să verifice aparatele medicale care au fost puse la probe şi dacă au mers în parametri normali. Am înţeles că urmează să fie achiziţionaţi senzori pentru măsurarea concentraţiei de oxigen pentru a evita un alt risc major pe care îl cunoaştem. Şi aşteptăm să vină stocatorul de oxigen. Probabil că, în cursul săptămânii viitoare, cu sprijinul CJ şi al Instituţiei Prefectului Iaşi, vom reuşi să-l operaţionalizăm", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Deţinătorul spitalului mobil, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest – în care sunt reprezentate toate cele şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est – a finalizat inventarul complexului şi derulează acum procedura de predare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (VEZI AICI). Deşi, cu câteva zile în urmă, directorul Euronest declara că spitalul ar putea fi funcţional din punct de vedere tehnic pe 4 octombrie, ieri, Alina Popa nu a mai avansat niciun termen. Decizia va fi luată de ISU, inclusiv în privinţa personalului medical, ne-a spus ea.

"Nu depinde numai de noi", ne-a declarat ieri, la rândul lui, col. Ionuţ Grădinaru, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi. Pe 22 septembrie, un medic de la ISU a pus în funcţiune echipamentele medicale, iar cu două zile înainte a fost pornit sistemul de încălzire. "Sunt pregătite 10 saloane cu câte 8 paturi fiecare, aşteptăm doar să terminăm probele", ne spunea Alina Popa cu o săptămână în urmă.

La mijlocul lunii iulie, după jumătate de an în care spitalul mobil a stat închis, consilierii judeţeni s-au declarat de acord cu trecerea complexului de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva", aflat în subordinea CJ, în administrarea ISU. Predarea lui înapoi către Euronest s-a încheiat abia la jumătatea lunii trecute

"Activitatea spitalului modular a fost sistată în momentul în care corpul de control al ministrului Sănătăţii a identificat un număr de peste 20 de neconformităţi", a amintit Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, în cadrul căruia complexul de la Leţcani a funcţionat ca anexă exterioară destinată exclusiv tratamentului pacienţilor cu Covid-19.

Citește și: Domnilor Alexe și Arafat, iată cum ucide birocrația la Iași! Zeci de paturi ATI stau nefolosite!

"În momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu mai are niciun fel de implicare în administrarea şi gestionarea Spitalului Leţcani, nu avem în derulare niciun contract, de niciun fel cu proprietarul, Asociaţia Euronest, şi nici nu vom mai avea. Spitalul modular poate fi preluat de orice unitate sanitară care are contract cu Casă Judeţeană de Asigurări de Sănătate", a explicat directorul Florin Roşu. "În momentul operaţionalizării spitalului mobil, personalul medical şi non-medical care va deservi secţia exterioară va face parte din cel existent în spitalele non-COVID (deci, nu SBI) – ar fi un non-sens ca prin contabilitatea spitalului să treacă facturi a unei entităţi străine", a mai spus el.

Foaia de observaţii a spitalului "bolnav"

Achiziţionat în anul electoral 2020 contra unei sume de aproape 11 milioane de euro, spitalul mobil are peste o sută de paturi, mai mult de jumătate fiind dotate cu ventilatoare pulmonare. Dar complexul a intrat mai întâi în febra campaniilor electorale, prelungită apoi cu convalescenţa alegerilor. Deschis în preajma alegerilor locale, complexul a fost închis trei luni mai târziu, imediat după cele parlamentare. În acest timp, autorităţile au invocat mereu "greaua moştenire" concretizată de fapt într-un spital fabricat şi furnizat sub emblema NATO. Complexul medical de război nu a putut fi făcut funcţional la Iaşi pe timp de pace. Mai mult, recuperarea investiţiei din fonduri europene alocate exact pentru astfel de achiziţii pare să fi fost ocolită cu grijă de regimul instalat la Bucureşti, deşi armata, ISU, spitale şi administraţii locale au fost trecute pe lista solicitanţilor. Nu şi asociaţii precum Euronest. Acum, cu banii blocaţi într-un complex medical încă inaccesibil lor, ieşenii – pacienţi şi medici deopotrivă – înfruntă un val pandemic mai aprig ca oricând.

Spitalul Mobil Leţcani: întrebările la care trebuie să răspundă autorităţile

Sunt întrebări ce încă nu au un răspuns public, deşi acesta ar fi trebuit cunoscut deja de toată lumea

1. Este posibil un management al spitalului cu autoritate asupra factorilor locali (spitale etc.)?

2. În ce măsură poate fi gestionată unitatea medicală în forma actuală (cea în care a funcţionat şi anterior închiderii)?

3. Cât de gravă este problema găsirii personalului, în condiţiile în care spitalele abia fac faţă solicitărilor proprii actuale?

4. În ce măsură poate fi adus personal din zona Moldovei care să lucreze aici şi cine va gestiona acest lucru?

5. Dacă vor persista problemele, Spitalul Mobil poate fi "dezmembrat" provizoriu şi împărţit între alte unităţi sanitare, în sensul ca module sau paturi ATI să fie alocate altor spitale funcţionale care duc lipsă de astfel de dotări?

6. Problema stocatorului s-a rezolvat sau nu?

7. Instalaţia electrică este în acest moment funcţională, aşa încât să facă faţă şi solicitărilor medicale, şi celor legate de frigul din lunile următoare?

8. De ce au durat atât de mult procedurile birocratice de predare-primire? (Radu MESNITA; Silvia CRAUS)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Întâlnire online între democraţii

Lucian DÎRDALA

Întâlnire online între democraţii

Deocamdată, administraţia Biden nu doreşte decât să reafirme leadership-ul american în spaţiul pe care mass media încă îl numeşte „lumea liberă”. Este greu de crezut că, în acest moment, Statele Unite au capacitatea ori dispoziţia să exercite presiuni semnificative asupra participanţilor mai puţin merituoşi, şi cu atât mai puţin asupra statelor neinvitate la summit, cum ar fi Turcia.

Filmuletul zilei

opinii

Identităţi în oglindă (II)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (II)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

Istoria (sau isteria) unui boxer

Radu PĂRPĂUȚĂ

Istoria (sau isteria) unui boxer

Era pe vremea lui Ceaşcă un boxer sas pe care-l chema Stumpf, ne spunea Ghiţă Mutu din plutonul nostru Ghiţă intrase la facultatea de textile de la Cisnădie, de unde ştia povestea cu Stumpf, care era de fel de pe acolo. 

Ministere „croite” şi răscroite

Nicolae CREŢU

Ministere „croite” şi răscroite

Mai mult decât oriunde altundeva, cel puţin pe aici, prin Europa, la noice declară „liderii” politichiei trebuie dat „la întors”, pe reversul de biată, mai dosnică, retorică a asigurărilor „liniştitoare” puse în circulaţie publică, mediatică. 

pulspulspuls

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Iaca ce aranjamente mai pun la cale nea Măricel şi mister Ciorăpel!

Pentru că tot am deschis ieri pârtia din acest sezon de iarnă cu ce se mai vorbeşte în lumea halatelor albe ca zăpada din târg, povestindu-vă cum s-a bătut palma ca mister Bazil Usturoi să rămână şef acolo unde est, şi pentru că vine vorba aşa de rar despre treburile astea extra-Covid din domeniu, am zis că numai bine să vă mai spunem una scurtă dar vioaie pe azi, că tot e miercuri, zi de post fără nicio dezlegare, nici la peşte, nici la vin sau undelemn. 

Caricatura zilei

Lapoviță

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.