Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Încălzirea prin pardoseală: plusuri şi minusuri

GALERIE
incalzire prin pardoseala
  • incalzire prin pardoseala
- +

Ca orice alt sistem de încălzire şi acesta prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje 

 

Dezvoltările tehnologice au readus în atenţie un sistem de încălzire utilizat pe scară largă în Roma Antică în mai multe tipuri de clădiri - încălzirea prin pardoseală. În zilele noastre sistemul a fost mai întâi implementat în ţările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia), mai ales pentru utilizarea în spaţiile cu umiditate ridicată - precum băile şi bucătăriile, acolo unde prezenţa unui radiator ar fi incomodat. În România a început să fie utilizat pe scară largă încă din urmă cu câţiva ani în toate tipurile de încăperi (camere de zi, dormitoare, etc.). Ca orice alt sistem de încălzire şi acesta prezintă atât avantaje cât şi dezavantaje.

Dacă aceasta este o opţiune potrivită sau nu pentru dumneavoastră depinde până la urmă de stilul de viaţă al fiecăruia. Principiul de bază al funcţionării este că pardoseala devine element radiant şi astfel căldura se propagă de jos în sus pe o suprafaţă mai mare spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de încălzire care deşi fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere sunt mai mici ca dimensiuni şi pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea încăperii. Sistemele de încălzire prin pardoseală pot utiliza atât agent termic, dar pot fi şi electrice, eficienţa acestora însă fiind direct proporţională cu calităţile termice ale clădirii în care sunt amplasate. În ambele variante căldura este transmisă prin tuburi sau prin cabluri către şapa de beton a pardoselii şi apoi către încăpere.Vă puteţi desigur întreba dacă încălzirea prin pardoseala nu ar aduce şi un disconfort pentru cei care păşesc pe suprafaţa pardoselii. Nu vă îngrijoraţi, creşterea temperaturii pardoselii la contact se observa slab, şi asta în cazul în care temperatura setată este una foarte ridicată. Pentru sistemele de încălzire prin pardoseală care utilizează apa ca agent termic acesta este încălzit la o temperatură mai scăzută decât pentru sistemele clasice de încălzire (în general 50°C comparativ cu 60°C sau mai mult). Aceasta face că încălzirea prin pardoseală cu apă să poată fi deservită şi de boilere cu randament ridicat de condensare, de pompe de căldură şi parţial chiar de sisteme solare de încălzire a apei.Indiferent de modul de funcţionare, cu apă sau electric, este bine să reţineţi că sistemul funcţionează independent în fiecare încăpere în care este montat, dar pot exista şi excepţii de la regulă.

 Avantaje

* Să începem cu cel mai evident avantaj al acestui sistem de încălzire: căldura se distribuie prin pardoseală, aşadar lipsa radiatoarelor va duce către o amenajare mai uşor de gestionat mai ales din punctul de vedere al poziţionării mobilierului.

* Căldura degajată se distribuie de asemenea mai eficient prin încăpere, ducând la o încălzire uniformă care sporeşte confortul.

* Senzaţia de pardoseală caldă iarăşi nu este de neglijat acesta fiind şi unul dintre avantajele cel mai des precizate în pliantele de prezentare ale produselor.

Dezavantaje

* Unul dintre dezavantajele acestui sistem de încălzire este faptul că poate ridica praful din încăpere mai repede decât sistemele clasice cu radiatoare, datorită faptului că încălzeşte o mare parte a pardoselii, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care nordicii îl utilizează cu preponderenta în încăperi cu umiditate ridicată.

 * Un alt dezavantaj este faptul că în general într-o încăpere în care există sistem de încălzire în pardoseală trebuie să cunoaşteţi foarte bine amplasarea mobilierului încă din faza de proiectare pentru că nu este recomandat ca astfel de sisteme să fie poziţionate sub acesta, pierzând astfel din eficienţă. Tot la acest capitol se poate vorbi şi despre faptul că repoziţionarea mobilierului în cazul în care se doreşte reamenajarea încăperii trebuie făcută cu mare atenţie tot pentru a nu pierde din eficienţa sistemului.

 * Mai mult decât atât mobilierul trebuie să dispună de picioare pentru a nu fi în contact direct cu pardoseala, mai ales în zona unde este poziţionat sistemul de încălzire şi din păcate nu veţi putea utiliza nici covoare sau carpete în zonele respective.

 * Utilizarea ca finisaj de pardoseală a materialelor cu inerţie termică mare de tipul piatră naturală sau chiar pavele ceramice poate avea atât avantaje cât şi dezavantaje în sensul că se încălzesc mai greu dar în acelaşi timp oferă căldură şi o perioadă mai mare de timp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri