anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Încălzirea prin pardoseală: plusuri şi minusuri

GALERIE
incalzire prin pardoseala
  • incalzire prin pardoseala
- +

Ca orice alt sistem de încălzire şi acesta prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje 

 

Dezvoltările tehnologice au readus în atenţie un sistem de încălzire utilizat pe scară largă în Roma Antică în mai multe tipuri de clădiri - încălzirea prin pardoseală. În zilele noastre sistemul a fost mai întâi implementat în ţările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia), mai ales pentru utilizarea în spaţiile cu umiditate ridicată - precum băile şi bucătăriile, acolo unde prezenţa unui radiator ar fi incomodat. În România a început să fie utilizat pe scară largă încă din urmă cu câţiva ani în toate tipurile de încăperi (camere de zi, dormitoare, etc.). Ca orice alt sistem de încălzire şi acesta prezintă atât avantaje cât şi dezavantaje.

Dacă aceasta este o opţiune potrivită sau nu pentru dumneavoastră depinde până la urmă de stilul de viaţă al fiecăruia. Principiul de bază al funcţionării este că pardoseala devine element radiant şi astfel căldura se propagă de jos în sus pe o suprafaţă mai mare spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de încălzire care deşi fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere sunt mai mici ca dimensiuni şi pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea încăperii. Sistemele de încălzire prin pardoseală pot utiliza atât agent termic, dar pot fi şi electrice, eficienţa acestora însă fiind direct proporţională cu calităţile termice ale clădirii în care sunt amplasate. În ambele variante căldura este transmisă prin tuburi sau prin cabluri către şapa de beton a pardoselii şi apoi către încăpere.Vă puteţi desigur întreba dacă încălzirea prin pardoseala nu ar aduce şi un disconfort pentru cei care păşesc pe suprafaţa pardoselii. Nu vă îngrijoraţi, creşterea temperaturii pardoselii la contact se observa slab, şi asta în cazul în care temperatura setată este una foarte ridicată. Pentru sistemele de încălzire prin pardoseală care utilizează apa ca agent termic acesta este încălzit la o temperatură mai scăzută decât pentru sistemele clasice de încălzire (în general 50°C comparativ cu 60°C sau mai mult). Aceasta face că încălzirea prin pardoseală cu apă să poată fi deservită şi de boilere cu randament ridicat de condensare, de pompe de căldură şi parţial chiar de sisteme solare de încălzire a apei.Indiferent de modul de funcţionare, cu apă sau electric, este bine să reţineţi că sistemul funcţionează independent în fiecare încăpere în care este montat, dar pot exista şi excepţii de la regulă.

 Avantaje

* Să începem cu cel mai evident avantaj al acestui sistem de încălzire: căldura se distribuie prin pardoseală, aşadar lipsa radiatoarelor va duce către o amenajare mai uşor de gestionat mai ales din punctul de vedere al poziţionării mobilierului.

* Căldura degajată se distribuie de asemenea mai eficient prin încăpere, ducând la o încălzire uniformă care sporeşte confortul.

* Senzaţia de pardoseală caldă iarăşi nu este de neglijat acesta fiind şi unul dintre avantajele cel mai des precizate în pliantele de prezentare ale produselor.

Dezavantaje

* Unul dintre dezavantajele acestui sistem de încălzire este faptul că poate ridica praful din încăpere mai repede decât sistemele clasice cu radiatoare, datorită faptului că încălzeşte o mare parte a pardoselii, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care nordicii îl utilizează cu preponderenta în încăperi cu umiditate ridicată.

 * Un alt dezavantaj este faptul că în general într-o încăpere în care există sistem de încălzire în pardoseală trebuie să cunoaşteţi foarte bine amplasarea mobilierului încă din faza de proiectare pentru că nu este recomandat ca astfel de sisteme să fie poziţionate sub acesta, pierzând astfel din eficienţă. Tot la acest capitol se poate vorbi şi despre faptul că repoziţionarea mobilierului în cazul în care se doreşte reamenajarea încăperii trebuie făcută cu mare atenţie tot pentru a nu pierde din eficienţa sistemului.

 * Mai mult decât atât mobilierul trebuie să dispună de picioare pentru a nu fi în contact direct cu pardoseala, mai ales în zona unde este poziţionat sistemul de încălzire şi din păcate nu veţi putea utiliza nici covoare sau carpete în zonele respective.

 * Utilizarea ca finisaj de pardoseală a materialelor cu inerţie termică mare de tipul piatră naturală sau chiar pavele ceramice poate avea atât avantaje cât şi dezavantaje în sensul că se încălzesc mai greu dar în acelaşi timp oferă căldură şi o perioadă mai mare de timp.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C.T. Popescu, Cristi Puiu şi jurnalismul în cheie moral corectă de pe malurile Dâmboviţei

Alexandru LĂZESCU

C.T. Popescu, Cristi Puiu şi jurnalismul în cheie moral corectă de pe malurile Dâmboviţei

Intoleranţa agresivă faţă de orice puncte de vedere contrare evidenţiată din plin în cursul linşajului mediatic la care a fost supus regizorul Cristi Puiu sunt semne ale unei îngrijorătoare degradări sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Bătrâna nimfă

Nichita DANILOV

Bătrâna nimfă

Cu trupul gol acoperit de solzi pomădat de razele verzi-argintii ale lunii şi părul revărsat pe umeri, cu faţa de un alb aproape cadaveric, cu şoldul sprijinit de stâncă, doamna Scrumeda îmi făcea de la depărtare semn cu mâna s-o aştept.

Reîntoarcerea în peşteră

Dana ȚABREA

Reîntoarcerea în peşteră

Într-un moment din spectacolul Antisocial (regia: Bogdan Georgescu), în contextul în care protagoniştii sunt absorbiţi de tehnologie, butonând telefonul mobil, survine următoarea întrebare: „Cât de departe suntem de peşterile din care am ieşit?” Mi-am amintit acest fragment meditând asupra unui paradox: evoluţia tehnologiei nu reprezintă o garanţie a faptului că omul s-a îndepărtat de peşteră (şi voi clarifica imediat ce peşteră am în vedere). Nu cumva omul tehnologic e mai aproape ca oricând să redevină omul peşterii?

Cum e posibil un stat minimal? (2)

Sorin CUCERAI

Cum e posibil un stat minimal? (2)

Adaug aici că o guvernare republicană nu exclude principiul majorităţii, ci doar pe acela al majorităţii opresive. 

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.