anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Încăpăţânarea domnului Grindeanu

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Poate că, în exteriorul PSD, sunt mulţi cei care îi ţin pumnii domnului Grindeanu în duelul cu mai puternicul său adversar. Problema este că, în acest caz, trebuie respectate principii ce decurg din votul popular.

Astăzi, Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD va lua o decizie în privinţa cabinetului Grindeanu. Nu este un secret pentru nimeni faptul că premierul nu doreşte să demisioneze, poziţie confirmată şi marţi după-amiază, în urma dialogului cu domnul Liviu Dragnea. Desigur, din momentul încheierii acestui text şi până ce el va fi supus atenţiei cititorilor pot interveni destule elemente noi. La nivel de principii, însă, discuţia e veche şi chiar nu e nevoie de prea multe comentarii.

PSD a câştigat clar alegerile din decembrie 2016, sub conducerea domnului Dragnea. Acesta a devenit lider al majorităţii parlamentare şi a acţionat în numele acesteia atunci când l-a propus pe domnul Grindeanu pentru funcţia de prim-ministru. Au fost discuţii pe marginea modului în care au decurs (sau nu) consultările în rândul conducerii PSD, cu această ocazie. Însă este treaba social-democraţilor să-şi gestioneze democraţia internă de partid - dacă din rândul lor nu s-au făcut auzite proteste, înseamnă că totul a fost în regulă, după standardele lor. Nu au de ce să intervină cei din exteriorul partidului.

Preşedintele PSD a avizat programul de guvernare şi, cu ocazia votului de învestitură, a fost principalul catalizator al concretizării majorităţii parlamentare în majoritate guvernamentală. Postura de lider al Camerei inferioare a accentuat acest statut, dar totul se putea realiza şi din bănci, nu neapărat de la prezidiu - spre exemplu, liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, este un simplu parlamentar. Desigur, domnul Dragnea ar fi vrut să conducă el însuşi cabinetul, dar tema nu este importantă pentru această discuţie. Contează faptul că a patronat politic învestirea unui prim-ministru şi şi-a asumat, în paralel cu acesta, răspunderea politică pentru îndeplinirea programului de guvernare. Din nou, nimic nu contrazice procedurile obişnuite din democraţiile parlamentare.

Forţele politice majoritare trebuie să poată dicta sfârşitul cabinetului pe care îl susţin. Chiar dacă programul de guvernare ar fi îndeplinit sută la sută, premierul nu se poate prevala de un asemenea succes decât în faţa partidului sau a partidelor din majoritate. În definitiv, cineva care nu susţine forţele politice respective şi nu le împărtăşeşte doctrina ar putea considera că îndeplinirea sută la sută a programului este o catastrofă, nu o binecuvântare. A conduce Executivul (în cazul României, una dintre ramurile acestei puteri, pentru că cea de-a doua este reprezentată de Preşedinte) nu te scoate de sub controlul partidului care te-a propulsat acolo. Nu poţi veni în funcţie cu sprijinul partidului, dar să uiţi de partid când te-ai aşezat confortabil în fotoliu.

Nu putem şti ce va face domnul Sorin Grindeanu, în continuare. Poate că refuzul de a demisiona a fost doar o reacţie la solicitarea personală, neoficială, a şefului de partid, iar un eventual verdict al CExN va fi mai convingător. Poate că nu doreşte să rateze ocazia de a se apăra în faţa colegilor şi, cine ştie, de a spune câteva lucruri neconvenabile unuia sau altuia dintre ei. Sau, cine ştie, poate că îşi propune cu adevărat să lanseze o provocare la adresa autorităţii domnului Dragnea în partid. Se pot face multe speculaţii. 

La fel şi în cazul eventualelor reacţii ale PSD, în cazul în care domnul Grindeanu se încăpăţânează. Există oricând varianta pasului înapoi, cu debarcarea unor (multor) miniştri, dar nu şi a premierului - spre exemplu, motivându-se că există riscul ca preşedintele Iohannis să nu mai desemneze un membru PSD. Apoi, apare varianta dură a moţiunii de cenzură: e clar, însă, că opoziţia ar savura dezbaterile, dar ar evita să voteze, făcând necesar un vot cvasiunanim al parlamentarilor majorităţii sau un acord cu UDMR. O altă formulă ar fi demisia tuturor sau a majorităţii membrilor cabinetului (publicul ar fi anunţat că ei şi-au asumat evaluările negative venite de la partid), ceea ce ar transmite înspre premier responsabilitatea unei eventuale crize politice.

Poate că, în exteriorul PSD, sunt mulţi cei care îi ţin pumnii domnului Grindeanu în duelul cu mai puternicul său adversar. Problema este că, în acest caz, trebuie respectate principii ce decurg din votul popular. Apoi, nimic din performanţele politice şi guvernamentale ale echipei de la Palatul Victoria nu justifică promovarea actualului premier în prima ligă a politicii româneşti. Dacă o doreşte, singura cale este aceea de a-şi convinge colegii de partid că are motive serioase de a i se opune domnului Dragnea, în chestiunea rămânerii în fruntea Guvernului, poate şi în altele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.