Incendiul de la Cardiologie: Managerul Tinică, prins de flăcări în operaţie, cu bisturiul în mână
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Incendiul de la Cardiologie: Managerul Tinică, prins de flăcări în operaţie, cu bisturiul în mână

GALERIE
evacuare si mutare pacienti de la ibcv dupa incendiu (2)
  • evacuare si mutare pacienti de la ibcv dupa incendiu (2)
- +

Mai mulţi bolnavi în stare gravă au fost transferaţi către „Sf. Spiridon“ şi IRO.

Activitatea operatorie a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ din Iaşi (IBCV) este în momentul de faţă sistată în urma incendiului, fără să se poată aproxima pentru cât timp.

Angajaţii unităţii medicale au precizat că incendiul a afectat etajele IV, V şi VI, câteva saloane, depozitul de materiale şi a distrus blocul operator, în care nici nu se mai poate intra.

De asemenea, o parte dintre pacienţii internaţi au fost fie transferaţi în celălalt corp de clădire al IBCV care nu a fost afectat de incendiu, fie au fost externaţi dacă starea de sănătate le-a permis.

În cursul nopţii, 18 pacienţi internaţi care se aflau la etajele IV şi V ale clădirii au fost evacuaţi în siguranţă, o parte dintre aceştia fiind transferaţi la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi la Institutul Regional de Oncologie (IRO), printre aceştia fiind şi pacienţi în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, dependenţi de aparate.

Iniţial, doi dintre pacienţi au fost duşi la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Parhon“, însă după câteva ore au fost redirecţionaţi către celelalte unităţi medicale.

La IRO au fost transferaţi trei pacienţi, una dintre paciente a fost detubată în cursul zilei de ieri, starea ei fiind bună, iar starea celorlalţi doi pacienţi, care sunt în continuare intubaţi, este stabilă. Reprezentanţii IBCV au precizat că doi medici sunt la IRO şi îi monitorizează constant pe cei trei pacienţi.

Activitatea de transfer a pacienţilor a fost realizată de echipaje ale SMURD, ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, precum şi de angajaţi ai celor două unităţi medicale, IBCV şi „Parhon“.

„În urma incendiului, prima misiune a fost să evacuăm toţi pacienţii în zona de siguranţă. Ţinem să precizăm că nu au fost înregistrate victime. În acest moment este evaluată situaţia actuală a IBCV şi se depun toate eforturile pentru organizarea în vederea reluării în cel mai scurt timp a activităţii unităţii medicale. Institutul a suferit pagube materiale importante urmând să se facă o evaluare pe fiecare secţie a tuturor pagubelor. Mulţumim Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Iaşi pentru mobilizarea exemplară şi pentru profesionalismul de care au dat dovadă“, a transmis în cursul zilei de ieri administraţia IBCV.

Pacienţii care aşteptau o intervenţie chirurgicală şi cărora starea de sănătate le-a permis să fie reprogramaţi, au fost externaţi şi li s-a comunicat că vor fi chemaţi ulterior, după remedierea situaţiei.

„Eu trebuia să mă operez iniţial ieri, am fost reprogramat pe mâine (n.r. - joi), iar dimineaţă mi s-a spus că trebuie să revin altădată pentru că a avut loc o tragedie. Am aflat ce s-a întâmplat abia dimineaţă, dormeam când a luat foc, doar am auzit zarvă şi agitaţie în jurul meu, pe holuri, însă nu mi-am dat seama de ce“, a povestit Petrică O., unul dintre pacienţi, care în jurul amiezii se pregătea să plece acasă.

Managerul era în sala de operaţii

Inclusiv managerul unităţii, prof.dr. Grigore Tinică, a suferit o intoxicaţie cu fum, acesta fiind de gardă în noaptea de marţi spre miercuri. Când focul a început să se extindă, acesta se afla în sala de operaţie.

Surse din spital spun că, în timpul nopţii, acesta a coordonat şi a supravegheat transferurile pacienţilor, spre dimineaţă îndreptându-se către Spitalul „Sf. Spiri­don“, în Clinica ORL, pentru un control, însă fără să rămână internat. Date fiind pierderile foarte mari care au fost înregistrate, este vehiculată ideea că întreaga Mol­dovă va rămâne mult timp fără un loc în care se fac intervenţii chirurgicale cardiovasculare complexe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.