Incendiul de la Cardiologie: Managerul Tinică, prins de flăcări în operaţie, cu bisturiul în mână
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Incendiul de la Cardiologie: Managerul Tinică, prins de flăcări în operaţie, cu bisturiul în mână

GALERIE
evacuare si mutare pacienti de la ibcv dupa incendiu (2)
  • evacuare si mutare pacienti de la ibcv dupa incendiu (2)
- +

Mai mulţi bolnavi în stare gravă au fost transferaţi către „Sf. Spiridon“ şi IRO.

Activitatea operatorie a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ din Iaşi (IBCV) este în momentul de faţă sistată în urma incendiului, fără să se poată aproxima pentru cât timp.

Angajaţii unităţii medicale au precizat că incendiul a afectat etajele IV, V şi VI, câteva saloane, depozitul de materiale şi a distrus blocul operator, în care nici nu se mai poate intra.

De asemenea, o parte dintre pacienţii internaţi au fost fie transferaţi în celălalt corp de clădire al IBCV care nu a fost afectat de incendiu, fie au fost externaţi dacă starea de sănătate le-a permis.

În cursul nopţii, 18 pacienţi internaţi care se aflau la etajele IV şi V ale clădirii au fost evacuaţi în siguranţă, o parte dintre aceştia fiind transferaţi la Spitalul „Sf. Spiridon“ şi la Institutul Regional de Oncologie (IRO), printre aceştia fiind şi pacienţi în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic, dependenţi de aparate.

Iniţial, doi dintre pacienţi au fost duşi la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Parhon“, însă după câteva ore au fost redirecţionaţi către celelalte unităţi medicale.

La IRO au fost transferaţi trei pacienţi, una dintre paciente a fost detubată în cursul zilei de ieri, starea ei fiind bună, iar starea celorlalţi doi pacienţi, care sunt în continuare intubaţi, este stabilă. Reprezentanţii IBCV au precizat că doi medici sunt la IRO şi îi monitorizează constant pe cei trei pacienţi.

Activitatea de transfer a pacienţilor a fost realizată de echipaje ale SMURD, ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, precum şi de angajaţi ai celor două unităţi medicale, IBCV şi „Parhon“.

„În urma incendiului, prima misiune a fost să evacuăm toţi pacienţii în zona de siguranţă. Ţinem să precizăm că nu au fost înregistrate victime. În acest moment este evaluată situaţia actuală a IBCV şi se depun toate eforturile pentru organizarea în vederea reluării în cel mai scurt timp a activităţii unităţii medicale. Institutul a suferit pagube materiale importante urmând să se facă o evaluare pe fiecare secţie a tuturor pagubelor. Mulţumim Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Iaşi pentru mobilizarea exemplară şi pentru profesionalismul de care au dat dovadă“, a transmis în cursul zilei de ieri administraţia IBCV.

Pacienţii care aşteptau o intervenţie chirurgicală şi cărora starea de sănătate le-a permis să fie reprogramaţi, au fost externaţi şi li s-a comunicat că vor fi chemaţi ulterior, după remedierea situaţiei.

„Eu trebuia să mă operez iniţial ieri, am fost reprogramat pe mâine (n.r. - joi), iar dimineaţă mi s-a spus că trebuie să revin altădată pentru că a avut loc o tragedie. Am aflat ce s-a întâmplat abia dimineaţă, dormeam când a luat foc, doar am auzit zarvă şi agitaţie în jurul meu, pe holuri, însă nu mi-am dat seama de ce“, a povestit Petrică O., unul dintre pacienţi, care în jurul amiezii se pregătea să plece acasă.

Managerul era în sala de operaţii

Inclusiv managerul unităţii, prof.dr. Grigore Tinică, a suferit o intoxicaţie cu fum, acesta fiind de gardă în noaptea de marţi spre miercuri. Când focul a început să se extindă, acesta se afla în sala de operaţie.

Surse din spital spun că, în timpul nopţii, acesta a coordonat şi a supravegheat transferurile pacienţilor, spre dimineaţă îndreptându-se către Spitalul „Sf. Spiri­don“, în Clinica ORL, pentru un control, însă fără să rămână internat. Date fiind pierderile foarte mari care au fost înregistrate, este vehiculată ideea că întreaga Mol­dovă va rămâne mult timp fără un loc în care se fac intervenţii chirurgicale cardiovasculare complexe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.