Incendiul de pe nava bulgareasca a fost stins

marți, 08 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Incendiul de pe nava bulgareasca a fost stins

Incendiul declansat alaltaieri pe nava petrolier bulgareasca Mesta, apartinind firmei de stat Navi Bulgar, a fost stins abia ieri dimineata. O echipa formata din specialisti ai Inspectoratului de Protectie a Mediului Constanta, ai Parchetului, ai Inspectoratului de Aparare Civila, ai Capitaniei Constanta si ai Inspectoratului Navigatiei Civile, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor bulgare s-au deplasat pe nava Mesta pentru a stabili cauzele care au condus la declansarea exploziei si la producerea incendiului, precum si pentru a evalua pagubele. Potrivit coordonatorului actiunii de salvare a petrolierului, directorul general al Capitaniei Zonale Constanta, Alexandru Mezei, in cursul noptii echipajul navei bulgaresti Tangra 2 le-a adus celor cinci marinari de pe petrolier alimente si medicamente, pentru ca acestia le-au refuzat pe cele oferite de autoritatile portuare romane. Dupa stingerea incendiului, citiva marinari de la mal si seful Oficiului consular bulgar, Vladimir Blacargie, au facut un tur al navei Mesta.
Potrivit primelor concluzii, explozia ar fi putut fi provocata de o scinteie provenita de la un aparat de sudura folosit intr-o zona cu gaze de unul dintre membrii echipajului, care incerca sa faca o reparatie la unul din tancurile navei. Incendiul a avariat puternic nava si i-a afectat structura de rezistenta. Cei cinci marinari aflati la bordul petrolierului refuza in continuare sa paraseasca nava pentru ca, potrivit legii, aceasta ar intra in proprietatea portului Constanta daca echipajul o abandoneaza.
Specialistii Directiei Apelor Dobrogea Litoral au informat, marti dimineata, ca nu au remarcat poluare si spumogen pe suprafata Marii Negre in zona in care se afla petrolierul bulgaresc Mesta, la bordul caruia s-a produs o explozie urmata de un incendiu, informeaza Compania Nationala "Apele Romane".
Petrolierul bulgar "Mesta", care a luat foc luni in rada portului Constanta, este unul din cele patru mari petroliere care transporta petrol brut pentru rafinaria "LUKoil-Neftohimik", din orasul bulgar Burgas.
"Mesta" este unul dintre cele mai mari vase din dotarea Flotei Maritime Bulgare (BMF-companie de stat). Petrolierul a fost construit in 1973 la Osaka, in Japonia, afirma cotidianul bulgar "Trud".
Din cauza vechimii si a noilor cerinte privind accesul in porturile europene, "Mesta" a efectuat in ultimul timp numai curse pe Marea Neagra, relateaza "Trud".
Mai multe posturi de televiziune bulgare au anuntat, luni seara, ca trei impingatoare ale BMF au fost trimise la Constanta cu misiunea de a remorca, in cazul in care exista aceasta posibilitate, petrolierul "Mesta" pina intr-un port din Bulgaria, cel mai probabil Varna sau Burgas.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii