Încep nominalizările pentru Gala „Profesorul Anului din mediul rural” 2025 – Teach for Romania
Teach for Romania anunță lansarea nominalizărilor pentru cea de-a patra ediție a Galei „Profesorul Anului din mediul rural” 2025. Prin această gală, organizația dorește să celebreze și să recunoască public profesorii care, în ciuda dificultăților specifice zonelor rurale, oferă o educație de calitate, inspiră noile generații și creează un viitor mai bun în cominitatea lor.
Evenimentul, singurul de acest tip din România, aduce în atenție eforturile și dedicarea profesorilor care demonstrează că educația de calitate este posibilă oriunde. Gala își propune să premieze profesorii, învățătorii și consilierii școlari care depun eforturi pentru dezvoltarea elevilor, contribuind astfel la reducerea abandonului școlar.
Premiu pentru cei mai buni profesori din mediul rural
România se confruntă cu provocări majore în mediul rural, unde 1 din 5 elevi abandonează școala, iar dificultățile la scris și citit sunt frecvente, conform evaluărilor Teach for Romania. Cu toate acestea, există cadre didactice care reușesc să răstoarne aceste statistici.
„Ajunsă la cea de-a patra ediție, Gala din acest an va acorda o atenție deosebită acelor profesori care nu doar inspiră prin dedicarea lor, ci promovează și leadershipul colectiv, mobilizând întreaga comunitate – de la elevi și părinți, până la colegi, lideri locali și decidenți politici — pentru a genera schimbări profunde și de durată”, a declarat Iuliana Pielmuș, Director Executiv Teach for Romania.
Nominalizările sunt deschise până pe 13 decembrie 2024
Orice cadru didactic – educator, învățător, profesor sau consilier școlar – poate fi nominalizat până pe 13 decembrie 2024, pentru proiecte derulate în perioada septembrie 2023 – august 2024. În urma unei evaluări amănunțite, câștigătorii vor fi anunțați în februarie 2025, în cadrul Galei „Profesorul Anului în mediul rural” 2025
Nominalizările pot fi făcute pe site-ul Teach for Romania, iar regulamentul competiției, categoriile și informațiile detaliate despre procesul de jurizare pot fi consultate de toți cei interesați.
Teach for Romania va recunoaște contribuțiile cadrelor didactice din mediul rural la șapte categorii:
- Cadre didactice debutante
- Dezvoltarea literației (abilităților de citit-scris)
- Dezvoltarea abilităților socio-emoționale
- Dezvoltarea leadership-ului la elevi
- Educatori
- Implicare în comunitate
- Prevenirea abandonului școlar
Din juriu vor face parte: reprezentanți ai societății civile, experți în educație, reprezentanți ai sectorului business, elevi, parteneri instituționali, parteneri media, profesori sau alumni susținuți de Teach for Romania. Primele 3 candidaturi conform punctajului, din fiecare categorie, vor fi documentate în teren pentru a verifica validitatea informațiilor furnizate.
Profesori câștigători din județul Iași
Până acum, în primele trei ediții ale Galei, au fost, în total, cinci câștigători din județul Iași. În anul 2024, profesoara de limba română Teodora Chiuoru, de la Liceul Teoretic „Comandor Alexandru Cătuneanu” din Lunca Cetățuii, a fost premiată la categoria Profesori debutanți. În anul 2023, învățătoarea Cătălina Geantău, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Domnița, Țibana, a ocupat Locul al III-lea la categoria Prevenirea abandonului școlar, iar învățătoarea Angelica Cocea, de la Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din Țibănești, s-a poziționat pe Locul I la categoria Dezvoltarea abilităților socio-emoționale. În cadrul primei ediții, două profesoare din județul Iași au ocupat Locul I la două categorii de premiere: Aurora Enache, de la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni, a fost câștigătoarea categoriei Dezvoltarea leadership-ului la elevi, iar Ioana Diaconu, de la Școala de industrie alimentară din Țibana, a ocupat prima poziție la categoria Implicare în comunitate.
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală dedicată formării cadrelor didactice ce își asumă, de 11 ani, misiunea de a aduce schimbări pozitive în comunitățile rurale. În anul școlar 2024-2025, 229 de profesori instruiți de organizație activează în 180 de școli din 29 de județe, inspirând peste 28.000 de copii. (Andreea POPA)
Publicitate și alte recomandări video