anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Încep pregătirile pentru FILIT 2019

Organizatorii au făcut publică oferta în vederea înscrierii la rezidenţele pentru traducători ale Festivalului ieşean.

GALERIE
FILIT1
 • FILIT1
- +

Traducătorii străini care realizează traduceri din limba română în alte limbi au ocazia să se înscrie la „Rezidenţele FILIT pentru traducători străini“, rezidenţe aflate la cea de-a VI-a ediţie. 

Rezidenţele sunt oferite de către organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), şase traducători străini din limba română într-o limbă străină urmând să beneficieze prin intermediul acestora de transport, cazare timp de o lună, precum şi de o sumă forfetară pe care să o folosească pe perioada acestor rezidenţe. Iniţiativa aparţine Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, fiind sprijinită de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea de Concerte Bistriţa, Primăria Roman, precum şi de doi parteneri privaţi din Brăila şi Iaşi.

„Programul vizează să dezvolte cooperarea culturală regională cu scopul promovării patrimoniului literar şi a creaţiei contemporane la nivel internaţional, încurajând astfel mobilitatea traducătorilor profesionişti şi susţinând proiectele acestora.“ Rezidenţele, destinate traducătorilor din limba română într-o limbă străină, sunt organizate în strânsă legătură cu locuri simbolice şi nume marcante ale literaturii precum Mihai Eminescu la Ipoteşti, membri ai Junimii din Iaşi, George Coşbuc şi Liviu Rebreanu din judeţul Bistriţa-Năsăud, Panait Istrati şi Mihail Sebastian din Brăila sau M. Blecher din Roman.

Cei şase traducători vor putea beneficia de două rezidenţe FILIT la „Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi“, respectiv la un partener privat din Iaşi, la o rezidenţă FILIT la „Memorialul Ipoteşti“ din Botoşani, la o rezidenţă FILIT la Bistriţa, una la Roman, şi tot o rezidenţă FILIT va fi oferită la Brăila.

Fiecare rezidenţă se derulează pe o perioadă de 30 de zile, între 1 iulie - 31 octombrie 2019, într-un interval ales de către traducătorul căruia i se acordă rezidenţa. Valoarea acestora include transportul tur-retur, cazarea pentru o perioadă de 30 de zile, precum şi o sumă forfetară de 2.000 de lei.

Cei care doresc să participe la acest concurs trebuie să depună un dosar de înscriere care să cuprindă un formular de înscriere, disponibil electronic pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, o copie după cartea de identitate, recomandare din partea unei personalităţi culturale din România, numele proiectului de traducere şi o scurtă descriere, curriculum vitae, dar şi lista traducerilor publicate.

Beneficiarul rezidenţei are obligaţia de a traduce un număr de 20 de pagini din lucrările unui autor sau scriitor al cărui nume se leagă de unul dintre muzeele componente ale Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi sau de activitatea partenerilor. De asemenea, în momentul publicării traducerii, el trebuie să menţioneze faptul că textul a fost tradus cu sprijinul rezidenţei FILIT pentru traducători.

Dosarele de participare la această competiţie pot fi depuse până oe 15 mai, în format electronic, pe adresa muzeul.literaturii@gmail.com. Evaluarea dosarelor se va realiza în perioada 16-17 mai, iar rezultatele vor fi anunţate în cea de-a doua parte a zilei de 17mai. Ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi va avea loc anul acesta în perioada 2-6 octombrie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.