Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Încep să se închidă ghişeele pentru admiterea la facultate

GALERIE
admiterea-la-facultate-oferta-tuturor-universitatilor-de-stat-i
  • admiterea-la-facultate-oferta-tuturor-universitatilor-de-stat-i
- +

La Arhitectură (UTI), admiterea s-a încheiat ieri. Astăzi este ultima zi la Universitatea „Cuza“. La UMF s-a stat la coadă şi câte trei ore. Vezi care e situaţia la zi a înscrierilor la universităţi.

Astăzi este ultima zi în care ab­solvenţii de liceu se pot înscrie la facultate în cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ (UAIC). Comisia de admitere a instituţiei a înregistrat ieri, în jurul orei 17, aproximativ 7.120 de dosare depuse, număr ce acoperă totalul de locuri puse în joc, atât la buget, cât şi la taxă. Deşi, statistic, UAIC a reuşit să ocupe deja locurile, se va organiza şi a doua sesiune de admitere în septembrie, întrucât cei mai mulţi vi­itori studenţi au depus câte două do­sare. „Depun trei dosare, la Litere, Psiho­logie şi Geografie, pentru că vreau să fiu sigură că intru la buget. Dacă ar fi să intru la toate, aş oscila între Litere şi Psihologie“,a  spus Bianca V.,  absol­ventă a Colegiului „M. Eminescu“ din Botoşani. Doar două facultăţi nu au reuşit să acopere locurile subvenţionate de stat. La Teologie Romano-Catolică sunt 32 de înscrieri pentru 35 de locuri, în timp ce la Fizică sunt 50 pentru 105 locuri. La polul opus, emoţiile abia încep pentru candidaţii la facultăţile care organizează examen de admitere, concurenţa fiind destul de ridicată. La Drept, 50% din media de admitere reprezintă rezultatul obţinut la un test de limba română, susţinut pe 21 iulie, în timp ce la Facultatea de Informatică, absolvenţii de liceu vor da pe 20 iulie un test scris la disciplinele matematică sau informatică. Dacă vor să urmeze specializarea informatică în limba engleză, tinerii vor da şi un interviu eliminatoriu, notat cu admis/respins. Ieri, concurenţa la Drept era de 3,5 candidaţi pe locul la buget, iar la Informatică - 2 pe loc. Şi la Kinetoterapie sunt înscrişi 143 de absolvenţi, care vor susţine un test scris de biologie (nivel de clasa a XI-a).

La Universitatea Tehnică „Gh. Asa­chi“ s-au depus 2.349 de dosare, iar înscrierile s-au încheiat doar la Arhi­tectură. Cele mai ocolite facultăţi sunt Textile - Pielărie şi Management Indus­trial, unde ieri erau înregistrate 94 de cereri pentru 321 de locuri, şi Ştiinţa şi Ingineria Materialelor - 53 de cereri pentru 183 de locuri.

În cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), înscrierile merg foarte bine la Facultatea de Medicină. În ultimele două zile, tinerii au stat câte 3 ore la rând pentru a reuşi să îşi depună actele la comisie. „Stau de la ora 10 fără ceva aici şi acum e 12, dar tot mai am de aşteptat. Aş fi venit în weekend la înscriere, dar, pentru că am vrut să mă înscriu şi la Cuza, am fost nevoită să vin acum. M-am înscris şi la Chimie, dar nu concep să nu intru la Medi­cină“, a subliniat Alina I., din Galaţi. Peste 1.200 dosare erau înscrise ieri la UMF, dintre care 43% la Medicină, acolo unde concurenţa a ajuns la 3 pe locul bugetat. La Nutriţie şi dietetică sunt validate 27 de candidaturi, în con­diţiile în care sunt disponibile doar 5 locuri fără taxă. Înscrierile la UMF continuă până pe 21 iulie, urmând ca tinerii să susţină testul grilă în baza căruia se face admiterea pe 24.

VEZI GALERIA FOTO

USAMV: secţie cu 9/loc

La Universitatea de Ştiinţe Agricole (USAMV) sunt 1.251 de dosare înscrise pentru cele 497 de locuri subvenţionate de stat şi 354 cu taxă. Cele mai multe cereri sunt la Facultatea de Zootehnie (393), acolo unde tinerii sunt atraşi de specializările Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Ingineria şi management în alimentaţia publică şi agroturism. La aceste două specializări, concurenţa la buget este de 9,2 pe loc, respectiv 5,2, valori apropiate de cele de anul trecut.

Singura specializare la care nu sunt încă cereri suficiente este Biologia, din cadrul Facultăţii de Agricultură. Îns­crierile la USAMV continuă până pe 25 iulie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri