anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Încep să se închidă ghişeele pentru admiterea la facultate

GALERIE
admiterea-la-facultate-oferta-tuturor-universitatilor-de-stat-i
 • admiterea-la-facultate-oferta-tuturor-universitatilor-de-stat-i
- +

La Arhitectură (UTI), admiterea s-a încheiat ieri. Astăzi este ultima zi la Universitatea „Cuza“. La UMF s-a stat la coadă şi câte trei ore. Vezi care e situaţia la zi a înscrierilor la universităţi.

Astăzi este ultima zi în care ab­solvenţii de liceu se pot înscrie la facultate în cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ (UAIC). Comisia de admitere a instituţiei a înregistrat ieri, în jurul orei 17, aproximativ 7.120 de dosare depuse, număr ce acoperă totalul de locuri puse în joc, atât la buget, cât şi la taxă. Deşi, statistic, UAIC a reuşit să ocupe deja locurile, se va organiza şi a doua sesiune de admitere în septembrie, întrucât cei mai mulţi vi­itori studenţi au depus câte două do­sare. „Depun trei dosare, la Litere, Psiho­logie şi Geografie, pentru că vreau să fiu sigură că intru la buget. Dacă ar fi să intru la toate, aş oscila între Litere şi Psihologie“,a  spus Bianca V.,  absol­ventă a Colegiului „M. Eminescu“ din Botoşani. Doar două facultăţi nu au reuşit să acopere locurile subvenţionate de stat. La Teologie Romano-Catolică sunt 32 de înscrieri pentru 35 de locuri, în timp ce la Fizică sunt 50 pentru 105 locuri. La polul opus, emoţiile abia încep pentru candidaţii la facultăţile care organizează examen de admitere, concurenţa fiind destul de ridicată. La Drept, 50% din media de admitere reprezintă rezultatul obţinut la un test de limba română, susţinut pe 21 iulie, în timp ce la Facultatea de Informatică, absolvenţii de liceu vor da pe 20 iulie un test scris la disciplinele matematică sau informatică. Dacă vor să urmeze specializarea informatică în limba engleză, tinerii vor da şi un interviu eliminatoriu, notat cu admis/respins. Ieri, concurenţa la Drept era de 3,5 candidaţi pe locul la buget, iar la Informatică - 2 pe loc. Şi la Kinetoterapie sunt înscrişi 143 de absolvenţi, care vor susţine un test scris de biologie (nivel de clasa a XI-a).

La Universitatea Tehnică „Gh. Asa­chi“ s-au depus 2.349 de dosare, iar înscrierile s-au încheiat doar la Arhi­tectură. Cele mai ocolite facultăţi sunt Textile - Pielărie şi Management Indus­trial, unde ieri erau înregistrate 94 de cereri pentru 321 de locuri, şi Ştiinţa şi Ingineria Materialelor - 53 de cereri pentru 183 de locuri.

În cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), înscrierile merg foarte bine la Facultatea de Medicină. În ultimele două zile, tinerii au stat câte 3 ore la rând pentru a reuşi să îşi depună actele la comisie. „Stau de la ora 10 fără ceva aici şi acum e 12, dar tot mai am de aşteptat. Aş fi venit în weekend la înscriere, dar, pentru că am vrut să mă înscriu şi la Cuza, am fost nevoită să vin acum. M-am înscris şi la Chimie, dar nu concep să nu intru la Medi­cină“, a subliniat Alina I., din Galaţi. Peste 1.200 dosare erau înscrise ieri la UMF, dintre care 43% la Medicină, acolo unde concurenţa a ajuns la 3 pe locul bugetat. La Nutriţie şi dietetică sunt validate 27 de candidaturi, în con­diţiile în care sunt disponibile doar 5 locuri fără taxă. Înscrierile la UMF continuă până pe 21 iulie, urmând ca tinerii să susţină testul grilă în baza căruia se face admiterea pe 24.

VEZI GALERIA FOTO

USAMV: secţie cu 9/loc

La Universitatea de Ştiinţe Agricole (USAMV) sunt 1.251 de dosare înscrise pentru cele 497 de locuri subvenţionate de stat şi 354 cu taxă. Cele mai multe cereri sunt la Facultatea de Zootehnie (393), acolo unde tinerii sunt atraşi de specializările Controlul şi expertiza produselor alimentare şi Ingineria şi management în alimentaţia publică şi agroturism. La aceste două specializări, concurenţa la buget este de 9,2 pe loc, respectiv 5,2, valori apropiate de cele de anul trecut.

Singura specializare la care nu sunt încă cereri suficiente este Biologia, din cadrul Facultăţii de Agricultură. Îns­crierile la USAMV continuă până pe 25 iulie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.