anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Încep Zilele Universităţii Tehnice. Manifestări impresionante timp de o săptămână

GALERIE
uti
 • uti
- +

Timp de o săptămînă, în perioada 8-14 noiembrie, au loc Zilele Univer­sităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (UTI). Fiind una dintre cele mai importante universităţi tehnice din ţară, UTI a pregătit o serie de manifestări care să marcheze, alături de profesori şi de studenţi, evenimente şi personalităţi marcante din istoria universităţii.

Astfel, cu ocazia Zilelor Univer­sităţii, se vor serba 110 ani de la naşterea Academicianului Dimitrie Man­geron, unul dintre cei mai cu­nos­cuţi matematicieni români, născut în 1906 la Chişinău. A publicat peste 600 de lucrări, inclusiv o monografie amplă în 3 volume, consacrată meca­nicii corpului rigid, acesta fiind domeniul său principal de interes ştiinţific. De asemenea, acesta a avut şi preocupări din domeniul ecuaţiilor dife­renţiate, din robotică sau astronautică. O minte remarcabilă, acesta citea în 10 limbi şi a publicat în 6. A fost mem­bru a peste 25 de societăţi ştiin­ţifice internaţionale, inclusiv a Societăţii Americane de matematică.

Un alt eveniment important este şi simpozionul organizat cu ocazia a 25 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţio­nal de Inventică Iaşi, eveniment ce va avea loc în ultima zi a manifestărilor. Întâlnirea va avea loc în Aula Univer­sităţii Tehnice „Gheor­ghe Asachi“ din Iaşi, începând cu ora 17.00.

Festi­vitatea de deschidere a evenimentelor va avea loc mâine, de la ora 10.00, în Aula UTI, festivitate în timpul căreia se vor omagia profesorii seniori, se va decerna titlul de „Profesor emerit“, se va conferi titlul de „Membru onorific al comunităţii academice“, dar se va premia şi activitatea ştiinţifică.

Pe lângă evenimentele cu caracter ştiinţific ce vor avea loc în sălile de conferinţă, Universitatea Tehnică anunţă manifestări şi la Teatrul Na­ţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. Astfel, mâine, de la ora 18.00, va avea loc un spectacol dedicat UTI. „Ca­feneaua“, de Carlo Goldoni, în regia lui Silviu Purcărete va fi pusă în scenă pentru profesorii şi studenţii din Tudor.

Pe lângă acestea, UTI anunţă şi o serie de evenimente sportive, dedicate studenţilor, dar şi o serie de jocuri şi concursuri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.