Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Eveniment

Începând cu luna ianuarie 2015, vor porni caravanele mobile din cadrul programului “Spune NU hepatitei in Moldova”

GALERIE
Sigla InfectioaseIMG_6413IMG_6417IMG_6431IMG_6453IMG_6472IMG_6396IMG_6533IMG_6634IMG_6640IMG_6651IMG_6685IMG_6750IMG_6779Curs Medici de familie - Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.1Foto- Curs medici de familie Program Spune Hepatitei in MoldovaCurs Medici de familie Spitalul de Boli InfectioaseCurs medici de familie Spune Nu Hepatitei in MoldovaCurs medici- Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.02
 • Sigla Infectioase
 • IMG_6413
 • IMG_6417
 • IMG_6431
 • IMG_6453
 • IMG_6472
 • IMG_6396
 • IMG_6533
 • IMG_6634
 • IMG_6640
 • IMG_6651
 • IMG_6685
 • IMG_6750
 • IMG_6779
 • Curs Medici de familie - Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.1
 • Foto- Curs medici de familie Program Spune Hepatitei in Moldova
 • Curs Medici de familie Spitalul de Boli Infectioase
 • Curs medici de familie Spune Nu Hepatitei in Moldova
 • Curs medici- Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.02
- +

*derulat in judetele din Moldova, programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani, sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în România.

       In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi, se desfasoara un proiect ambitios care se numeste “Spune NU Hepatitei in Moldova”. Sub egida Institutului Naţional de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti si coordonarea directa a domnului academician prof.dr.Adrian Streinu-Cercel,  programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani,  sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în restul ţării.

     “Sunt vizate toate cele sase judete ale Moldovei pentru ca s-a constatat ca in acest areal geografic incidenta infectiei cu virusul hepatitic C este mai mare - undeva la 4,2% - fata de restul tarii - 3,2-3,5%.  Am luat legatura cu autoritatile locale si cu decidentii din sanatate, am facut deja vizitele si intalnirile de rigoare pentru Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava. Vom organiza cursuri cu medicii de familie din aceste judete, urmand ca, dupa 1 ianuarie 2015, sa avem o caravana mobila care sa recolteze probe de sange de la persoane cu risc”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase “Sf. Prascheva” Iasi, coordonatoarea proiectului pentru zona Moldovei.

Campaniile de testare si informare au fost foarte apreciate de populatie

        Medicii de famlie au primit un portret al pacientului cu risc de hepatita pentru a întocmi liste cu persoanele care se incadreaza la ”persoane cu risc” si ar trebui sa fie testate. Pacientul cu risc este cel care a primit sange in anii '90, care a suferit manevre stomatologice sau care a facut manevre de piercing, tatuaj ori si-a administrat droguri pe cale intravenoasa.
        Mai exista, intr-o proportie mult mai mica - sub 3% - posibilitatea de transmitere pe cale sexuala, dar si posibilitatea de transmitere de la mama la făt. “Medicii de familie urmeaza sa identifice pacientii cu risc; vom merge apoi in judetele din Moldova si vom recolta probe de sange de la respectivele persoane semnalate de către medicii de familie. Noile terapii ofera posibilitati mari de vindecare, iar prin acest proiect putem depista persoanele care au nevoie de tratament. Astfel, spunem “NU” hepatitei la nivelul unei eradicari a infectiei cu virusul hepatitic C pana în anul 2025. Exista un euroindex al clasificarii tarilor din UE in ceea ce priveste testarea pentru infectia cu virus C, diagnosticul si tratamentul acesteia - în prezent, Romania se afla pe locul 25. Speram ca, prin aceste actiuni ale medicilor infectionisti alaturi de gastroenterologi si medicii de familie,  sa schimbam situatia”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobat.

       De mentionat ca, in cadrul programului “Spune NU Hepatitei in Moldova”, a avut deja loc o testare in Iasi, fiind prelevate probe de sange de la aproximativ 600 de persoane. “Daca calculam numarul de teste pozitive rezultate in urma acestei testari, acesta este undeva la 4%. Ne dorim sa mai obtinem sponsorizari pentru o noua testare, deoarece numarul persoanelor care doresc sa participle la aceste campanii este foarte mare. La numărul de telefon “Infohepatita - 0720.222.110”, care exista la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Iasi, cetăţenii pot suna in fiecare zi, de luni pâmă vineri, intre orele  09.00 si 14.00, si solicita informatii despre campanie si infectiile cu virusuri hepatitice. Linia telefonică ramane deschisă şi în perioada următoare pentru cei care doresc sa fie informati pe aceasta tema”, a incheiat doamna prof. dr. Carmen Dorobat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri