Începând cu luna ianuarie 2015, vor porni caravanele mobile din cadrul programului “Spune NU hepatitei in Moldova”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

Eveniment

Începând cu luna ianuarie 2015, vor porni caravanele mobile din cadrul programului “Spune NU hepatitei in Moldova”

GALERIE
Sigla InfectioaseIMG_6413IMG_6417IMG_6431IMG_6453IMG_6472IMG_6396IMG_6533IMG_6634IMG_6640IMG_6651IMG_6685IMG_6750IMG_6779Curs Medici de familie - Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.1Foto- Curs medici de familie Program Spune Hepatitei in MoldovaCurs Medici de familie Spitalul de Boli InfectioaseCurs medici de familie Spune Nu Hepatitei in MoldovaCurs medici- Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.02
 • Sigla Infectioase
 • IMG_6413
 • IMG_6417
 • IMG_6431
 • IMG_6453
 • IMG_6472
 • IMG_6396
 • IMG_6533
 • IMG_6634
 • IMG_6640
 • IMG_6651
 • IMG_6685
 • IMG_6750
 • IMG_6779
 • Curs Medici de familie - Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.1
 • Foto- Curs medici de familie Program Spune Hepatitei in Moldova
 • Curs Medici de familie Spitalul de Boli Infectioase
 • Curs medici de familie Spune Nu Hepatitei in Moldova
 • Curs medici- Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.02
- +

*derulat in judetele din Moldova, programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani, sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în România.

       In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi, se desfasoara un proiect ambitios care se numeste “Spune NU Hepatitei in Moldova”. Sub egida Institutului Naţional de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti si coordonarea directa a domnului academician prof.dr.Adrian Streinu-Cercel,  programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani,  sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în restul ţării.

     “Sunt vizate toate cele sase judete ale Moldovei pentru ca s-a constatat ca in acest areal geografic incidenta infectiei cu virusul hepatitic C este mai mare - undeva la 4,2% - fata de restul tarii - 3,2-3,5%.  Am luat legatura cu autoritatile locale si cu decidentii din sanatate, am facut deja vizitele si intalnirile de rigoare pentru Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava. Vom organiza cursuri cu medicii de familie din aceste judete, urmand ca, dupa 1 ianuarie 2015, sa avem o caravana mobila care sa recolteze probe de sange de la persoane cu risc”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase “Sf. Prascheva” Iasi, coordonatoarea proiectului pentru zona Moldovei.

Campaniile de testare si informare au fost foarte apreciate de populatie

        Medicii de famlie au primit un portret al pacientului cu risc de hepatita pentru a întocmi liste cu persoanele care se incadreaza la ”persoane cu risc” si ar trebui sa fie testate. Pacientul cu risc este cel care a primit sange in anii '90, care a suferit manevre stomatologice sau care a facut manevre de piercing, tatuaj ori si-a administrat droguri pe cale intravenoasa.
        Mai exista, intr-o proportie mult mai mica - sub 3% - posibilitatea de transmitere pe cale sexuala, dar si posibilitatea de transmitere de la mama la făt. “Medicii de familie urmeaza sa identifice pacientii cu risc; vom merge apoi in judetele din Moldova si vom recolta probe de sange de la respectivele persoane semnalate de către medicii de familie. Noile terapii ofera posibilitati mari de vindecare, iar prin acest proiect putem depista persoanele care au nevoie de tratament. Astfel, spunem “NU” hepatitei la nivelul unei eradicari a infectiei cu virusul hepatitic C pana în anul 2025. Exista un euroindex al clasificarii tarilor din UE in ceea ce priveste testarea pentru infectia cu virus C, diagnosticul si tratamentul acesteia - în prezent, Romania se afla pe locul 25. Speram ca, prin aceste actiuni ale medicilor infectionisti alaturi de gastroenterologi si medicii de familie,  sa schimbam situatia”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobat.

       De mentionat ca, in cadrul programului “Spune NU Hepatitei in Moldova”, a avut deja loc o testare in Iasi, fiind prelevate probe de sange de la aproximativ 600 de persoane. “Daca calculam numarul de teste pozitive rezultate in urma acestei testari, acesta este undeva la 4%. Ne dorim sa mai obtinem sponsorizari pentru o noua testare, deoarece numarul persoanelor care doresc sa participle la aceste campanii este foarte mare. La numărul de telefon “Infohepatita - 0720.222.110”, care exista la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Iasi, cetăţenii pot suna in fiecare zi, de luni pâmă vineri, intre orele  09.00 si 14.00, si solicita informatii despre campanie si infectiile cu virusuri hepatitice. Linia telefonică ramane deschisă şi în perioada următoare pentru cei care doresc sa fie informati pe aceasta tema”, a incheiat doamna prof. dr. Carmen Dorobat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.