anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Eveniment

Începând cu luna ianuarie 2015, vor porni caravanele mobile din cadrul programului “Spune NU hepatitei in Moldova”

GALERIE
Sigla InfectioaseIMG_6413IMG_6417IMG_6431IMG_6453IMG_6472IMG_6396IMG_6533IMG_6634IMG_6640IMG_6651IMG_6685IMG_6750IMG_6779Curs Medici de familie - Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.1Foto- Curs medici de familie Program Spune Hepatitei in MoldovaCurs Medici de familie Spitalul de Boli InfectioaseCurs medici de familie Spune Nu Hepatitei in MoldovaCurs medici- Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.02
 • Sigla Infectioase
 • IMG_6413
 • IMG_6417
 • IMG_6431
 • IMG_6453
 • IMG_6472
 • IMG_6396
 • IMG_6533
 • IMG_6634
 • IMG_6640
 • IMG_6651
 • IMG_6685
 • IMG_6750
 • IMG_6779
 • Curs Medici de familie - Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.1
 • Foto- Curs medici de familie Program Spune Hepatitei in Moldova
 • Curs Medici de familie Spitalul de Boli Infectioase
 • Curs medici de familie Spune Nu Hepatitei in Moldova
 • Curs medici- Program Spune Nu Hepatitei In Moldova.02
- +

*derulat in judetele din Moldova, programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani, sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în România.

       In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi, se desfasoara un proiect ambitios care se numeste “Spune NU Hepatitei in Moldova”. Sub egida Institutului Naţional de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti si coordonarea directa a domnului academician prof.dr.Adrian Streinu-Cercel,  programul si-a propus sa identifice pe cât mai multi dintre cei infectati cu visururile hepatitice, sa ii indrume catre medicii specialisti pentru obtinerea tratamentului, sa informeze si sa educe populatia cu privire la virusurile hepatitice si, intr-o perioda de circa 10 ani,  sa ne apropiem de momentul in care vom putea declara eradicarea infecţiei cu acest virus în Moldova şi în restul ţării.

     “Sunt vizate toate cele sase judete ale Moldovei pentru ca s-a constatat ca in acest areal geografic incidenta infectiei cu virusul hepatitic C este mai mare - undeva la 4,2% - fata de restul tarii - 3,2-3,5%.  Am luat legatura cu autoritatile locale si cu decidentii din sanatate, am facut deja vizitele si intalnirile de rigoare pentru Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava. Vom organiza cursuri cu medicii de familie din aceste judete, urmand ca, dupa 1 ianuarie 2015, sa avem o caravana mobila care sa recolteze probe de sange de la persoane cu risc”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase “Sf. Prascheva” Iasi, coordonatoarea proiectului pentru zona Moldovei.

Campaniile de testare si informare au fost foarte apreciate de populatie

        Medicii de famlie au primit un portret al pacientului cu risc de hepatita pentru a întocmi liste cu persoanele care se incadreaza la ”persoane cu risc” si ar trebui sa fie testate. Pacientul cu risc este cel care a primit sange in anii '90, care a suferit manevre stomatologice sau care a facut manevre de piercing, tatuaj ori si-a administrat droguri pe cale intravenoasa.
        Mai exista, intr-o proportie mult mai mica - sub 3% - posibilitatea de transmitere pe cale sexuala, dar si posibilitatea de transmitere de la mama la făt. “Medicii de familie urmeaza sa identifice pacientii cu risc; vom merge apoi in judetele din Moldova si vom recolta probe de sange de la respectivele persoane semnalate de către medicii de familie. Noile terapii ofera posibilitati mari de vindecare, iar prin acest proiect putem depista persoanele care au nevoie de tratament. Astfel, spunem “NU” hepatitei la nivelul unei eradicari a infectiei cu virusul hepatitic C pana în anul 2025. Exista un euroindex al clasificarii tarilor din UE in ceea ce priveste testarea pentru infectia cu virus C, diagnosticul si tratamentul acesteia - în prezent, Romania se afla pe locul 25. Speram ca, prin aceste actiuni ale medicilor infectionisti alaturi de gastroenterologi si medicii de familie,  sa schimbam situatia”, a subliniat prof. dr. Carmen Dorobat.

       De mentionat ca, in cadrul programului “Spune NU Hepatitei in Moldova”, a avut deja loc o testare in Iasi, fiind prelevate probe de sange de la aproximativ 600 de persoane. “Daca calculam numarul de teste pozitive rezultate in urma acestei testari, acesta este undeva la 4%. Ne dorim sa mai obtinem sponsorizari pentru o noua testare, deoarece numarul persoanelor care doresc sa participle la aceste campanii este foarte mare. La numărul de telefon “Infohepatita - 0720.222.110”, care exista la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Iasi, cetăţenii pot suna in fiecare zi, de luni pâmă vineri, intre orele  09.00 si 14.00, si solicita informatii despre campanie si infectiile cu virusuri hepatitice. Linia telefonică ramane deschisă şi în perioada următoare pentru cei care doresc sa fie informati pe aceasta tema”, a incheiat doamna prof. dr. Carmen Dorobat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Putkirnson

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X