anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Cifrele record de la admiterea din vară se confirmă

Începe admiterea de toamnă. Foarte puține locuri la buget la UAIC şi TUIAȘI

GALERIE
admitere
 • admitere
- +

Cele mai mari universităţi din Iaşi au publicat cifrele pentru admiterea din toamnă pentru anul universitar 2019-2020, iar cifrele confirmă rezultatele istorice din vară. Ambele universităţi au în jur de 500 de locuri rămase libere la buget, şi speră să ocupe cât mai multe dintre locurile la taxă pentru a-şi suplimenta veniturile în anii care urmează.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) va scoate la concurs, pentru sesiunea de toamnă, un număr de 250 de locuri la buget, la licenţă, 200 de locuri la studiile de masterat şi 80 de locuri la doctorat. Reprezentanţii TUIASI au menţionat că deschiderea perioadei de admitere va avea loc pe 9 septembrie, iar numărul de locuri oferite pentru admiterea de toamnă ar putea suferi uşoare modificări, fiind absolvenţi de liceu care nu au putut confirma locul în săptămâna de după admitere şi mai au şansa să facă acest lucru până la data de 6 septembrie. Numărul de locuri de la TUIASI a fost suplimentat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, numărul de dosare depuse în prima sesiune de admitere fiind un record pentru ultimii 13 ani.

„Am actualizat împreună cu membrii Consiliului de Administraţie situaţia confirmărilor, respectiv a dosarelor care conţin acte în original. Astfel, deşi intervalul de timp dedicat confirmărilor se încheie în 6 septembrie, în acest moment putem afirma ca există la nivelul universităţii o creştere cu aproape 30% a numărului de confirmări, comparativ cu începutul de septembrie 2018“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

În ceea ce priveşte suplimentarea numărului de locuri, conform Politehnicii ieşene, reprezentanţii ministerului au dat asigurări că, în funcţie de situaţia de la nivelul întregii ţări şi de amploarea solicitărilor venite din partea candidaţilor, există posibilitatea suplimentării încă o dată a numărului de locuri alocate celor trei cicluri de studii.

„În mod clar aceste cifre indică o creştere a interesului pentru educaţia inginerească, posibil ca efect al creşterii atractivităţii salariale a profesiei de inginer, indiferent de domeniu, al ofertei mult mai diverse şi din ce în ce mai răspândite geografic pentru absolvenţii Politehnicii şi, în acelaşi timp, al perspectivei unei evoluţii profesionale dorite pentru cei care aleg o carieră de inginer şi arhitect“, a completat rectorul Dan Caşcaval.

În ceea ce priveşte modalitatea de admitere, se va utiliza acelaşi sistem implementat în 2017 la Politehnica ieşeană, care oferă candidaţilor posibilitatea de a se înscrie la oricâte facultăţi şi specializări ale Politehnicii ieşene plătind doar o singură taxă şi depunând un singur dosar de admitere. De asemenea, cu ajutorul unui formular online, care va putea fi accesat de acasă, viitorii studenţi pot bifa, în ordinea preferinţelor, toate facultăţile şi toate specializările la care vor să se înscrie şi pot alege dacă vor să intre în concurs şi pentru locurile la taxă în cazul în care nu prind un loc la buget sau doar pentru locurile bugetate. Distribuţia pe locuri se va face în timp real şi va putea fi urmărită pe site-ul universităţii pe perioada admiterii.

147 de locuri la buget, licenţă, la UAIC

În cazul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, înscrierile pentru locurile rămase libere au loc în perioada 9 - 11 septembrie, urmând a fi scoase la concurs 1.301 locuri la licenţă, 1.246 pentru candidaţii români, dintre care 147 la buget, 34 la buget pentru absolvenţii de licee din mediul rural, 7 pentru candidaţii etnici romi şi 14 cu bursă pentru Extensiunea din Bălţi, Republica Moldova. Sunt trei facultăţi care nu organizează admitere în această toamnă fiindcă şi-au ocupat toate locurile - Educaţia Fizică şi Sportul, Informatica şi Dreptul, în timp ce la master vor fi scoase 1.164 de locuri la toate cele 15 facultăţi. Dintre acestea sunt 226 de locuri la buget şi 766 la taxă.

„Pentru admiterea la studii de master, cele 15 facultăţi din cadrul UAIC vor scoate la concurs 1164 de locuri: 992 de locuri pentru candidaţii români (226 de locuri la buget şi 766 de locuri la taxă), 3 locuri la buget pentru candidaţii etnici romi, 153 de locuri pentru candidaţii români de pretutindeni (6 locuri la buget, cu bursă, 101 locuri la buget, fără bursă şi 46 de locuri cu taxă) şi 16 locuri la buget, cu bursă, pentru Extensiunea din Bălţi, Republica Moldova“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Andrei MIHAI, Cătălin HOPULELE

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.