
În această dimineață s-a semnat contractul pentru renovarea și eficientizarea termică a Palatului Administrativ
La ceva mai mult de un an după încuviințarea finanțării prin PNRR de către Ministerul Dezvoltării, Instituția Prefectului încheie contractul de lucrări pentru renovarea energetică a Palatului Administrativ. Este finalul celei de-a patra licitație organizată pentru atribuirea contractului, după două proceduri ce vizau doar realizarea documentației și o a treia care a inclus pachetul de lucrări, dar care a fost anulată. Singura ofertă depusă acum a venit din partea unei asocieri de firme condusă de Katar Conneg, o societate de construcții care a derulat mai multe proiecte în Iași.
Contractul de proiectare și lucrări pentru renovarea și eficientizarea energetică a clădirii a fost atribuit pentru suma de 44,4 milioane de lei (fără TVA).
Licitația a pornit de la valoarea estimată de 48,55 milioane de lei, bani obținuți din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării. Contractul de lucrări este prevăzut să se deruleze pe parcursul a 22 de luni, o durată mai mare decât era propusă la procedura anterioară (14 luni).
Sunt vizate mai multe obiective: reducerea cu peste 60 la sută a consumului de energie termică pentru încălzire, respectiv un consum de 30 la sută din surse regenerabile pentru încălzirea apei menajere și pentru iluminat – cu panouri solare cu tuburi presurizate, respectiv panouri fotovoltaice.
Ziarul de Iași a relatat că toate instituțiile care funcționează în clădire au fost anunțate deja să fie pregătite să se mute temporar în alte spații. Practic, fiecare dintre aceste instituții care își au sediul în palatul Administrativ a început să-și caute spații temporare încă de acum un an. Casa Pătrată aparține Ministerului Afacerilor Interne, adică Prefecturii, toți ceilalți – Consiliul Județean, Direcția Județeană de Statistică, Direcția Județeană de Cultură etc. – fiind chiriași. Cei peste 350 de angajați care lucrează aici urmează să fie relocați în prima parte a anului viitor.
A fost discutată și posibilitatea ca lucrările să se desfășoare pe tronsoane de clădire, în așa fel încât activitatea să poată continua aici, deși la un nivel restrâns, dar e puțin probabil ca activitatea șantierului să permită acest lucru.
Publicitate și alte recomandări video