Începe evacuarea din Casa Pătrată: Prefectura va fi pe bd. Chimiei, iar Consiliul Județean pe Calea Chişinăului
Toate instituțiile din Palatul Administrativ au găsit spații temporare în care se vor muta zilele acestea. În scurt timp, Casa Pătrată va intra în șantier pentru consolidare și renovare.
Anunțată de mai bine de un an, evacuarea instituțiilor care își au sediul în Casa Pătrată a început deja. Instituția Prefectului, de exemplu, deja și-a mutat unele lucruri în spațiul pe care l-a preluat în comodat de la Universitatea Tehnică. Este vorba de un imobil situat în vecinătatea Sălii de Sport Grădinari, pe bd. Chimiei 1A, fosta secție de Mecanică Agricolă a Facultății de Mecanică. Anul trecut, universitatea a închiriat spații în același imobil pentru 5,50 de euro/ mp/ lună. De la prefectul Felix Guzgă am aflat că relocarea se va finaliza până la sfârșitul lunii, ultimul compartiment care va fi mutat fiind cel de Relații Publice.
Consiliul Județean, rupt în două
Cel mai mare chiriaș din Palatul Administrativ, Consiliul Județean, pare că a lăsat totul pe ultima sută de metri, după ce a încercat să convingă proprietarul (Ministerul Afacerilor Interne) că activitatea în clădire s-ar putea desfășura în mod restrâns sub zgomotul șantierului. Amintim că, la sfârșitul anului trecut, a fost semnat contractul de lucrări (cu cei de la Katar Conneg) pentru consolidarea și restaurarea Casei Pătrate. La finanțarea de 28,8 milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență se adaugă încă pe atât de la bugetul de stat.
Abia într-o ședință extraordinară de la jumătatea lunii mai a fost pusă pe ordinea de zi propunerea de alocare de fonduri pentru închirierea unui spațiu. Dacă, în Palatul Administrativ, cele 120 de birouri și alte spații ocupă peste 3000 mp, consilierii au fost de acord cu închirierea a 1500-2000 mp, cu cel mult 10 euro/ mp/ lună.
Licitația a avut loc la începutul lunii iunie și, „urmare selecţiei de oferte care a avut loc, s-a stabilit că noua locaţie a Consiliului Judeţean Iaşi va fi în clădirea de birouri P+2 din incinta complexului Tester Casa Auto (Reprezentanţă Renault), din municipiul Iaşi, Calea Chişinăului nr. 23”, menționează un document găsit pe pagina CJ. Am solicitat administrației județului precizări privind cuantumul chiriei, însă nu am primit niciun răspuns. În prezent, CJ caută să angajeze servicii de relocare contra unei sume de 100 de mii de lei la adresa menționată, precum și la Centrul Expozițional Moldova.
Unde va funcționa Statistica
O altă instituție importantă din clădire și-a asigurat la rândul ei un sediu temporar. Direcția Județeană de Statistică va plăti 10 euro/ mp/ lună pentru ocuparea unui etaj al clădirii de pe Șoseaua Națională nr. 23. Situată în zona Podul de Piatră, clădirea a fost la un moment dat sediu pentru Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, iar de anul trecut găzduiește Serviciul Comercial al ApaVital, care ocupă primele două niveluri.
Șefa Direcției de Statistică, Doina Pară, ne-a spus că în a doua parte a acestei luni se vor muta birourile cu tot cu utilități și arhivă.
Direcția de Cultură ajunge la muzeu
Ceva mai complicată pare să fie relocarea Direcției Județene de Cultură, care ocupă câteva încăperi de la ultimul etaj al Casei Pătrate – iar asta pentru că instituția dispune de o arhivă imensă, una „activă”, după cum o descrie directorul Bobi Apăvăloaei. Activitatea Direcției este strâns legată de informațiile existente în arhivă, care trebuie consultate permanent.
Cu sprijinul celor de la Complexul Muzeal Moldova (Palatul Culturii) și al Ministerului Culturii, DJC se va muta într-un spațiu de la Muzeul „Mihail Kogălniceanu”, ne-a spus Bobi Apăvăloaei. Cât privește relocarea arhivei, și cei de la Prefectură și-au oferit sprijinul în găsirea unei soluții.
Ce a fost și ce a ajuns Palatul Administrativ
Palatul Administrativ a fost dat în folosință în anii ’70, aici fiind sediul Comitetului Județean al Partidului Comunist Român. Până după Al Doilea Război Mondial, denumirea de Palat Administrativ a aparținut clădirii de peste drum, pe care astăzi o știm sub numele Palatul Culturii.
Casa Pătrată nu a trecut niciodată printr-un proces integral de renovare. Pe toate fațadele sunt porțiuni unde tencuiala și cărămida aparentă s-au desprins și au căzut. Zeci de aparate de aer condiționat sunt montate pe fiecare parte a clădirii, inclusiv pe pereții dinspre curtea interioară. Totuși, la fațade vor fi făcute doar reparații, fără intervenții de profunzime.
Lucrările care urmează să înceapă după mutarea celor aproximativ 350 de angajați de aici vizează reducerea cu peste 60 la sută a consumului de energie termică pentru încălzire, respectiv un consum de 30 la sută din surse regenerabile pentru încălzirea apei menajere și pentru iluminat – cu panouri solare cu tuburi presurizate, respectiv panouri fotovoltaice (amplasate pe clădire). Casa Pătrată va fi în șantier aproximativ 20 de luni.
Citiți și:
- Casa Pătrată se închide. Prefectura și Consiliul Județean caută spații să se mute
- Şantier la Km 0 al Iaşului. Începe renovarea Casei Pătrate
Publicitate și alte recomandări video