anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

COMUNICAT DE PRESA

Începe proiectarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a esplanadei Teatrului Naţional

GALERIE
proiect reabilitare esplanada Teatru National Iasi
  • proiect reabilitare esplanada Teatru National Iasi
- +

Primarul Mihai Chirica a semnat astăzi, 3 iulie, contractul de servicii de proiectare a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a esplanadei Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. Proiectul va fi făcut în cel mult două luni de SC Trust AVB SRL în cadrul unui contract în valoare de 120.000 lei, fără TVA (142.800 lei, cu TVA).

 

Documentaţia tehnică va viza parcul dintre instituţia de cultură şi Catedrala Mitropolitană, cu o suprafaţă de 9.744 metri pătraţi. Studiul de fezabilitate al proiectului de reabilitare şi modernizare a esplanadei a fost aprobat de consilierii locali în şedinţa din 28 iunie 2019. Potrivit studiului, valoarea totală a investiţiei este estimată la aproape 50 milioane lei, din care construcţiile şi montajul reprezintă circa 44 milioane lei, iar durata estimativă de execuţie a lucrărilor la 12 luni.

Primarul Mihai Chirica declara în cadrul şedinţei amintite că municipalitatea nu va construi o parcare subterană în zonă, „pentru a nu atrage un număr sporit de autovehicule în zona centrală şi pentru a nu afecta vegetaţia existentă”.

Ce lucrări vor fi făcute

Potrivit studiului de fezabilitate menţionat, lucrările vor include demolarea fântânilor existente şi realizarea unor fântâni şi construcţii anexe în conformitate cu normele şi exigenţele actuale în construcţii. Totodată, vor fi modernizate aleile şi trotuarele, iar instalaţiile şi finisajele vor fi refăcute integral.

Concret, lucrările de intervenţie asupra esplanadei sunt următoarele: axul central va fi degajat şi subliniat de o bandă de vegetaţie joasă, gazon şi aranjamente floricole, cu lăţimea de 12 metri, însoţită de două alei amplasate simetric faţă de ax; în zona dinspre pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă şi lumini; forma circulară a băncilor perimetrale aleii care înconjoară bazinul vor asigura vizibilitate atât spre catedrală, cât şi spre teatru; se va păstra sistematizarea verticală şi poziţia zidurilor de sprijin existente care traversează axul central; în dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central; pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu faţa spre sud; pe latura opusă statuilor, cu faţa spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza şi mici spectacole în aer liber;

în zona dinspre teatru, în locul fântânilor existente, se propun un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spaţiile administrative şi de control ale parcului, şi o grupare florală spaţială, ambele însoţite de mici fântâni decorative; de o parte şi alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetaţiei înalte; în proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, anume strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae” şi sublinierea acestora cu o vegetaţie decorativă, variată, joasă.

Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spaţiilor amenajate sunt bănci, buvete, coşuri de gunoi; corpuri de iluminat montate în finisajul aleilor, încastrate în gazon, corpuri de iluminat pitice, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului, pentru iluminarea statuilor; plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, panouri de expunere a picturilor; pavilioane şi pergole.

Pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi se propune: accesul la teatru se va realiza şi prin trepte, dar şi prin rampe; racordul dintre diferitele niveluri ale scuarului teatrului se va realiza prin scări, dar şi prin rampe cu panta de 8%; accesul în parcul teatrului se va face prin alei în pantă sau la acelaşi nivel.

Pentru persoanele cu deficienţe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei şi plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.