Începe reabilitarea la Palatul Beldiman. Va costa 1.800 euro/mp, dublu față de mp construit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Începe reabilitarea la Palatul Beldiman. Va costa 1.800 euro/mp, dublu față de mp construit

GALERIE
palatul beldiman
  • palatul beldiman
- +

Lucrările de reabilitare ar putea începe în iunie. Contractul este de 2 milioane de euro.

Lucrările de reabilitare la Casa Beldiman, clădire monument istoric aflată în administrarea Palatului Copiilor Iaşi, ar putea începe în luna iunie, în acest moment desfăşurându-se procedurile de stabilire a dirigintelui de şantier. Procedurile de atribuire a lucrărilor au fost încheiate deja încă de la finalul lunii februarie, compania IASICON S.A, cea care a reabilitat şi clădirea principală a Palatului Copiilor Iaşi, fiind firma care a câştigat licitaţia. Potrivit site-ului pentru licitaţii publice, valoarea contractului este de 9.710.006 RON, aproape 2 milioane de euro.

Corpul B al Palatului Copiilor Iaşi, clădire cunoscută drept Casa Beldiman, este un monument istoric aflat în centrul Iaşului, pe str. Săulescu nr. 10, existând încercări de reabilitare a acesteia de aproape un deceniu, abandonate însă din lipsă de fonduri. Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) la poziţia 1.226, având cod LMI IS II-m-B-04032, fiind construită în 1819, iar în delungul timpului a fost casă boiererască, casă de locuit, spaţiu comercial, dar şi cămin şi instituţie publică, în acest moment fiind dată în administraţie Palatului Copiilor din Iaşi de aproape 50 de ani, care o va folosi şi după reabilitare.

„Licitaţia a fost adjudecată deja, iar firma care se va ocupa de reabilitare este Iasicon, o firmă cunoscută care a reabilitat şi sediul din Fundaţie a Palatului Copiilor acum câţiva ani. Câteva zile mai durează, urmând să se încheie şi etapa de stabilire şi a unui diriginte de şantier care se va ocupa de aceste lucrări. Totodată, este şi perioada în care se obţin autorizaţiile necesare pentru demararea lucrărilor“, a menţionat prof. Adrian Gelu Dobranici, directorul Palatului Copiilor din Iaşi.

Adrian Gelu Dobranici estimează totodată că lucrările ar putea începe în câteva săptămâni, la începutul lunii iunie, dacă toate demersurile decurg normal.

„Mai sunt de făcut câteva branşamente la energie electrică, apă. Imediat după ce se încheie etapa de adjudecare a unui diriginte de şantier, în acest moment aflându-ne în etapa de evaluare tehnică, care va mai dura aproximativ o săptămână, iar într-o săptămână jumătate va fi pe funcţie. Vor urma autorizaţiile necesare şi branşamentele, iar o estimare pozitivă este de două săptămâni“, afirmă directorul Palatului Copiilor din Iaşi, care menţionează că lucrările sunt practic „ca şi începute“.

Suprafaţa construită actuală a Casei Beldiman este de 549 metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată a clădirii este de 1098 metri pătraţi. Practic, pentru reabilitarea unui metru pătrat de clădire, cu rigorile de reabilitare ale unui monument istoric, firma Iasicon va încasa peste 1.800 de euro. Ca o comparaţie, pe piaţa imobiliară din Iaşi un metru pătrat la o tranzacţie a unei clădiri rezidenţiale ajunge, în medie, la 1.000 de euro.

Proiectul, denumit CONSOLIDAREA CORPULUI B AL PALATULUI COPIILOR IAŞI - „CASA BELDIMAN“ a fost atribuit prin procedură simplificată, în procesul de evaluare fiind luată în considerare componenta financiară în proporţie de 60%, iar experienţa în realizarea de lucrări similare contând în procent de 40%. Proiectul este finanţat prin fonduri bugetare. Durata contractului este de 24 de luni. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.