Începe refacerea Pasajului ACB. Instanța pune capăt definitiv lălăielilor Primăriei în privința semnării contractului

luni, 21 octombrie 2024, 03:24
3 MIN
 Începe refacerea Pasajului ACB. Instanța pune capăt definitiv lălăielilor Primăriei în privința semnării contractului

Parcurs straniu al primăriei ieșene: la licitația organizată la începutul anului trecut, câștigătoarea pachetului de lucrări a fost desemnată patru luni mai târziu, pe 19 mai 2023, dar apoi municipalitatea s-a făcut că plouă. Mai multe contestații și un proces pierdut au determinat în cele din urmă semnarea contractului.

La aproape doi ani de la lansarea licitației, Primăria Iași a atribuit pachetul de lucrări pentru refacerea unui pasaj important din municipiu. Contractul pentru „Reparații capitale pasaj superior Alexandru cel Bun” a fost încheiat cu cei de la Geiger Transilvania, singurul ofertant. Suma menționată în contract este 69,56 milioane de lei.

De remarcat că, deși doar firma menționată – de fapt, asocierea condusă de Geiger – s-a înscris în licitație, s-au înregistrat contestații, una dintre ele soluționată în instanță.

Primul semn că Primăria Iași tergiversează semnarea contractului a venit din partea câștigătoarei licitației la începutul acestui an. Trecuseră opt luni de la anunțul făcut de municipalitate în acest sens. Alarmată, asocierea condusă de Geiger a menționat că a fost nevoită să prelungească valabilitatea ofertei și a garanției de participare, chiar dacă autoritatea contractantă (primăria) nu solicitat acest lucru.

O lună mai târziu, în februarie anul acesta, asocierea a remis municipalității o notificare pentru semnarea contractului, invocând lipsa unui răspuns la propunerea unei întâlniri cu primarul Mihai Chirica.

Primarul dă vina pe întârzierea aprobării bugetului

În martie a venit și primul „semn de viață” din partea primăriei ieșene, care, la somația unui avocat, explică întârzierea semnării contractului prin „necesitatea aprobării bugetului și listei de investiții de către Consiliul Local al Municipiului Iași și operaționalizarea bugetului prin vizarea acestuia de către Trezoreria Municipiului Iași, aspecte datorate finanțării execuției lucrărilor de la bugetul local”. „Vă informăm că vom proceda în cel mai scurt la semnarea contractului și la invitarea dumneavoastră, în calitate de Antreprenor, la semnarea acestuia”, promite, vag, mesajul semnat de primarul Mihai Chirica.

După alte două luni de tăcere, asocierea câștigătoare dă un termen de 7 zile primăriei ieșene să respecte prevederile legale. Pe de altă parte, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor admite plângerea celor de la Geiger și obligă primăria să semneze contractul în termen de 10 zile. În plus, primăria trebuie să plătească și onorariul avocatului, 5.922 de lei. Primăria a contestat la rândul ei în instanță decizia CNSC, dar a pierdut.

Tentativă de modificare a soluției

După ceva mai mult de 7 zile, adică la sfârșitul lunii iulie, Primăria propune împărțirea lucrărilor în două etape „cu ordin de începere a lucrărilor pentru fiecare etapă în parte în funcție de alocările bugetare”. În prima etapă ar urma să fie făcute lucrările la pile (stâlpii de susținere a podului) și la grinzile principale, lucrări care nu necesită închiderea circulației. În a doua etapă, traficul se va închide pe câte o jumătate (longitudinală) de pasaj, pentru refacerea căii pe pod și pe zona de tramvai.

Asocierea condusă de Geiger Transilvania reclamă că împărțirea contractului în două etape nu corespunde cu Acordul contractual publicat odată cu anunțul de licitație, pe 6 ianuarie 2023. „Acum nu este nicio certitudine că Autoritatea contractantă (primăria, n.r.) va mai dori realizarea lucrărilor de reparații capitale”, conchid reprezentanții asociere în a doua contestație depusă la CNSC. Consiliul dă din nou câștig de cauză asocierii conduse de Geiger Transilvania și, în cele din urmă, contractul este semnat pe 10 octombrie. Rămâne însă de văzut când va fi emis ordinul de începere a lucrărilor, hârtie fără de care asocierea câștigătoare nu poate să înceapă lucrările.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii