Începe restaurarea fostului Palat Mihail Sturdza. Cu cât contribuie Mitropolia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Începe restaurarea fostului Palat Mihail Sturdza. Cu cât contribuie Mitropolia

GALERIE
palat_sturdza
  • palat_sturdza
- +

Guvernul a alocat 76 de milioane de lei pentru acest proiect, iar Mitropolia, 4 milioane.

Municipalitatea a publicat listele cu actele urbanistice eliberate în octombrie. La fel ca în ultimele luni, de pe liste lipsesc proiectele imobiliare de amploare, piaţa iniţiativelor noi fiind într-o relativă stagnare. Astfel, niciuna dintre autorizaţiile emise nu face referire la construirea de blocuri noi. În schimb, mai multe acte urbanistice au fost eliberate pentru ridicarea de locuinţe individuale. Totuşi, cele mai multe autorizaţii au vizat racorduri şi branşamente la reţele de utilităţi ale unor imobile noi sau în curs în construire.

Printre beneficiarii autorizaţiilor emise în octombrie s-a numărat şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Primăria a dat undă verde lucrărilor de consolidare şi restaurare a imobilului fostului Palat Mihail Sturdza de pe str. Lozonschi (fosta Cloşca). Lucrările la monumentul istoric sunt finanţate de către Guvern care, vara trecută, a alocat peste 76 milioane lei în acest sens. În acelaşi timp, MMB va cofinanţa proiectul cu peste 4 milioane lei. În imobil funcţionează, de la începutul anilor 1990, Facultatea de Teologie Ortodoxă. Principalele lucrări vizează instalaţiile, înlocuirea tâmplăriei, recompartimentări parţiale pe toate nivelurile (demisol, parter, etaj şi mansardă) şi introducerea unui ascensor pentru persoane cu dizabilităţi.

Alte autorizaţii au mai fost emise pentru beneficiari precum Institutul Regional de Oncologie (continuarea unor lucrări autorizate în 2015), BNR (realizarea unui iluminat arhitectural la clădirea de pe pietonalul Ştefan cel Mare), Delgaz Grid (alimentări cu energie/gaz pentru diverse imobile), Parohia Sf. Ioan Botezatorul (continuare unor lucrări autorizate în 2013), Raiffeisen Bank (reamenajarea agenţiei bancare din Palas), RCS & RDS (amenajarea unor staţii fixe emisie-recepţie pentru comunicaţii electronice, relocări de reţele aeriene de fibră optică în subteran), Spitalul de Recuperare (reluarea unor lucrări de demolare a unor magazii), Brikston Construction Solutions (extinderea şi reamenajare a depozitului rumeguş din Zona Industrială), Iulius Real Estate (demolarea unor construcţii din zona de construire a Palas Campus) şi, nu în ultimul rând, Primăria Iaşi (supralărgirea bld. Tudor Vladimirescu în zona Facultăţii de Chimie).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.