De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sezonul virozelor: cum ne protejăm copiii la reintrarea în colectivitate?

miercuri, 18 septembrie 2024, 03:00
6 MIN
 Sezonul virozelor: cum ne protejăm copiii la reintrarea în colectivitate?

Bolile în colectivitate apar adesea din cauza răspândirii germenilor și a virusurilor în medii în care oamenii interacționează strâns. Este și cazul unităților de învățământ. Deși noul an școlar a început săptămâna trecută, deja bolile colectivității își fac simțită prezența.

Citește integral ediția nr. 24 a Ziarului de Sănătate

Dr. Răzvan Miftode, medic primar medicină de familie și vicepreședintele Societății Naționale a Medicilor de Familie, a recomandat ca fiecare persoană să cunoască, pentru a se proteja, modalitățile prin care bolile se pot răspândi în colectivitate. Astfel germenii pot fi transferați de pe suprafețele contaminate, mesele, mânerele de uși, telefoanele, atunci când oamenii pun mâna pe aceste obiecte și apoi se ating pe față.

În încăperile cu aerisire insuficientă, virusurile, cum ar fi cele care cauzează răcelile sau gripa, pot stagna în aer și pot fi inhalate de către alte persoane. Atunci când o persoană bolnavă tușește sau strănută, picăturile care conțin virusuri sau bacterii pot fi inhalate de cei din jur. Medicul a mai enumerat consumul de alimente sau apă contaminată, îmbrățișările și strângerea mâinilor ca modalități care pot facilita răspândirea bolilor infecțioase.

De ce se îmbolnăvesc copiii toamna?

Dr. Răzvan Miftode a avertizat că în această perioadă copiii sunt mai predispuși la îmbolnăviri deoarece încep din nou să petreacă mult timp în spații închise și aglomerate, unde contactul strâns facilitează transmiterea virusurilor și bacteriilor. Variațiile de temperatură slăbesc și ele sistemul imunitar al copiilor, făcându-i mai vulnerabili la infecții respiratorii. De asemenea anumite virusuri, cum ar fi rinovirusurile, care cauzează răceala comună, sunt mai active în această perioadă a anului.

„Copiii mici au un sistem imunitar în formare, care nu este la fel de eficient în combaterea infecțiilor comparativ cu al adulților. De aceea ei sunt mai predispuși la răceli și alte boli infecțioase”, a spus dr. Răzvan Miftode.

Există mai mulți factori de risc care pot contribui la creșterea probabilității ca un copil să contacteze diverse boli la intrarea în colectivitate. Medicul de familie a explicat că poate fi vorba de un sistem imunitar slăbit cauzat de condiții medicale preexistente sau o alimentație inadecvată, contactul cu persoane infectate, vaccinări incomplete când copiii nu sunt imunizați conform programului național de vaccinare, igiena personală precară, nutriția inadecvată sau expunerea la medii insalubre. Un nivel ridicat de stres și lipsa somnului pot slăbi de asemenea răspunsul imunitar al copilului.

Bolile colectivității

Cele mai frecvente afecțiuni care pot apărea la intrarea în colectivitate sunt infecțiile respiratorii, gastroenteritele, conjunctivitele, diversele parazitoze precum giardia sau oxiurii, infecțiile cutanate, foliculite în special și alergiile la polen, acarienii din praf sau mucegai.

„Există și patologii infecto-contagioase. Putem să amintim aici răceala comună cu nas înfundat sau secreții nazale, tuse, durere în gât, febră ușoară, oboseală și uneori dureri de cap. Urmează gripa care se manifestă prin febră înaltă, frisoane, dureri musculare, oboseală extremă, tuse uscată, durere în gât și de cap. Oreionul este o altă boală infecto-contagioasă când apare tumefacția regiunii laterale a gâtului și obrajilor prin inflamația glandelor parotide, febră, dureri de cap, și dureri la mestecat sau înghițit. Alte boli ale colectivității sunt varicela care este o erupție cutanată, rubeola care are simptome asemănătoare cu răceala și vine cu ganglioni umflați, scarlatina, când vorbim de o erupție cutanată roșie și aspră la atingere precum și otita medie”, a explicat dr. Răzvan Miftode

Medicul a atenționat că aceste boli pot avea complicații dacă nu sunt tratate corespunzător. De aceea este importantă consultarea specialistului pentru diagnostic și tratament adecvat, iar vaccinarea este esențială pentru prevenirea multor afecțiuni.

Semne si simptome de alarmă în bolile infecto-contagioase la copil

În bolile infecto-contagioase este important ca persoanele din anturajul copiilor să fie atente la semnele și simptomele de alarmă, care pot indica o problemă gravă și necesitatea de a solicita imediat asistența de specialitate. Medicul de familie atenționează că poate fi vorba de febra persistentă sau foarte mare care nu scade la administrarea unei medicații antitermice, respirația dificilă sau rapidă, erupțiile cutanate, mai ales dacă sunt însoțite de febră.

„Letargia sau iritabilitatea excesivă când copilul este neobișnuit de somnoros, dificil de trezit sau extrem de agitat, durerea severă în orice parte a corpului, vărsăturile sau diareea persistentă, mai ales dacă sunt însoțite de semne de deshidratare, cum ar fi lipsa urinării, gură uscată, sau lipsa lacrimilor la plâns și convulsiile sunt alte semne de alarmă. Părinții trebuie să fie atenți pentru că fontanele bombate la sugari pot indica o presiune intra-craniană mărită. De asemenea rigiditatea cefei poate fi un semn de meningită. Observarea a cel puțin unuia dintre aceste semne impun examenul medical urgent, fie la medicul de familie, pediatru sau specialistul de boli infecțioase sau apelul la 112 pentru asistență specializată de urgență”, a avertizat dr. Răzvan Miftode.

La ce semne de boală nu se duc copiii în colectivitate?

Când vine vorba de a decide dacă un copil bolnav ar trebui să meargă sau nu la școală, medicul a evidențiat care sunt semnele importante de luat în considerare. Astfel la o temperatură mai mare de 38 grade Celsius, indicația pentru copil este să rămână acasă. Tusea severă sau dificultățile de respirație pot fi cauza unei afecțiuni respiratorii care necesită atenție și se recomandă rămânerea la domiciliu.

În cazul vărsăturilor sau a diareei este bine să stea copilul acasă pentru a preveni deshidratarea și răspândirea unei posibile infecții. Starea generală de rău sau oboseala extremă recomandă de asemenea rămânerea acasă. Orice erupție care poate fi însoțită de febră sau alte simptome poate indica o boală contagioasă, iar în această situație copilul trebuie izolat.

Conform medicilor, gradul de contagiune al unui copil cu o boală infecțioasă poate varia semnificativ în funcție de afecțiunea specifică.

Dr. Răzvan Miftode a atenționat că răceala comună sau guturaiul este foarte contagioasă, mai ales în primele zile de simptome. Bolile febrile eruptive precum varicela, rujeola și scarlatina sunt înalt contagioase, impunând izolarea și tratarea copilului într-un mediu sigur. Gripa poate fi contagioasă încă o săptămână după debutul simptomatologiei.

Pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii într-o comunitate de copii, este importantă igiena adecvată, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor, măsuri de protecție respiratorie, adică acoperirea gurii și nasului când se tușește sau strănută și dezinfectarea regulată a obiectelor și suprafețelor utilizate în comun. De asemenea, spune medicul, este utilă încurajarea părinților să nu aducă copiii bolnavi în comunitate până la însănătoșire.

Medicul a avertizat că întoarcerea unui copil în colectivitate înainte de finalizarea tratamentului pentru o boală contagioasă poate prezenta mai multe riscuri. Astfel copilul poate transmite boala altor copii și adulți, ceea ce poate duce la focare și la îmbolnăvirea unui număr mare de persoane. Continuarea frecventării colectivității poate agrava starea de sănătate a copilului sau poate duce la complicații dacă tratamentul nu este respectat întocmai. Un copil a cărui imunitate este deja compromisă de o boală contagioasă poate avea un risc mai mare de a contracta alte infecții sau de a se reinfecta. Lipsa odihnei și expunerea la alți factori de stres din colectivitate pot întârzia vindecarea completă.

Este esențial să se respecte recomandările medicului privind timpul necesar izolării și tratamentului pentru a proteja atât sănătatea copilului, cât și pe cea a celor din jur. Dr. Răzvan Miftode a recomandat vaccinarea copiilor deoarece este cea mai bună modalitate de a preveni bolile infecțioase grave.

„Consultați medicul  pentru a verifica starea generală de sănătate a copilului. Insistați asupra respectării regulilor de igienă, evitați contactul cu persoanele bolnave. Copilul are nevoie să se odihnească suficient și să aibă o dietă sănătoasă pentru a-și întări sistemul imunitar. Este esențial ca aceste reguli să fie implementate și aplicate cu consecvență, pentru a proteja copiii de bolile infecțioase și pentru a crea un mediu sigur și sănătos în școli și grădinițe”, a concluzionat dr. Răzvan Miftode.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii