Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Început de an școlar în teamă și nesiguranță. Recomandările medicilor pentru cei mici

GALERIE
elevi, an scolar
  • elevi, an scolar
- +

La cele mai mici semne de bolă respiratorie sau viroză, părintele trebuie să nu trimită la şcoală copilul şi să sune medicul de familie. „După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore”, consideră dr. Dana Popescu, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei

Înainte de începerea noului an şcolar, părinţii se gândesc dacă să îşi trimită copiii la şcoală sau să amâne chiar şi cu un an revenirea în colectivitate de teama infectării cu SARS-COV-2 a celor mici. Medicii le recomandă să îşi trimită copiii la şcoală, însă să fie precauţi, să îi ţină la domiciliu la orice semn de afecţiune respiratorie acută şi să nu uite că ceea ce le lipseşte cel mai mult copiilor stând acasă este socializarea cu ceilalţi colegi. „Băieţelul meu va începe clasa pregătitoare şi îmi e puţin teamă de ce va fi atunci când se vor redeschide şcolile. Nici nu ştiu ce să fac, este greu pentru cei mici să stea cu masca la gură atâtea ore”, a povestit una dintre mămici pe un grup de socializare. Alte mămici spun că, având şi copii care încă nu au vârsta necesară pentru a fi daţi la grădiniţă sau şcoală, se tem ca virusul să nu fie adus din colectivităţi de către copilul mai mare.

Specialiştii susţin că este important ca cei mici să respecte regulile de prevenţie, să se spele cât mai des pe mâini după orice activitate pe care o fac sau să aibă asupra lor serveţele sau substanţe dezinfectante. De asemenea, în această perioadă colaborarea cu medicul de familie trebuie să fie una mult mai strânsă decât de obicei. „Importantă este instruirea temeinică a părinţilor care observă orice modificare la starea de sănătate a copilului. De exemplu, dacă astăzi a tuşit de trei ori şi ieri nu a tuşit deloc, este indicat să ţină copilul acasă şi să se sfătuiască imediat cu medicul. În luna martie, de când copiii au început să stea acasă, la cabinet am remarcat că nu a mai fost acel aflux de viroze. Acum trebuie ca orice circulaţie a oricărui virus să fie limitată”, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Având în vedere că toamna este şi sezonul în care se înregistrează o creştere a virozelor respiratorii, iar simptomele infecţiei cu COVID-19 sunt asemănătoare iniţial cu cele ale gripei sau ale virozelor, specialiştii recomandă izolarea la domiciliu încă de la primele semne. Astfel, un copil care în ultimele 24 de ore a avut febră, tuse, dureri în gât, dificultăţi la respiraţie, pierderea gustului sau mirosului, dureri musculare, dureri de cap, secreţii nazale sau tulburări digestive, va rămâne acasă, iar medicul de familie va fi contactat telefonic, luându-se împreună atitudinea corectă.

Copiii mici nu trebuie să poarte mască

O altă problemă de care se plâng părinţii este faptul că cei mici nu vor putea purta mai multe ore masca de protecţie în clasă. Există în acest sens o recomandare din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii conform căreia copiii în vârstă de 5 ani sau mai puţin nu sunt obligaţi să poarte mască, iar în general utilizarea măştii la copiii care au probleme de sănătate specifice, tulburări de dezvoltare sau diverse handicapuri nu este obligatorie, fiind necesară o evaluare de la caz la caz. Dr. Dana Popescu consideră că pentru a limita riscurile infectării este nevoie de o schimbare în modul în care copiii se vor comporta de acum încolo într-o colectivitate. „După părerea mea, ar trebui scăzută durata pe care copiii o petrec în colectivitate, în loc de patru ore de exemplu, să stea două ore, să fie organizaţi în două ture, să se facă o aerisire corespunzătoare a clasei, iar cât încă vremea e frumoasă să fie făcute activităţi în aer liber. De asemenea, în măsura în care este posibil ar trebui să se renunţe la luarea mesei în comun”, a mai precizat specialistul ieşean. Medicii de familie speră să nu se confrunte cu o supraaglomerare a cabinetelor după începerea anului şcolar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri