Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă

Început de an școlar - sub semnul incertitudinii și al nesiguranței medicale (P)

GALERIE
camelia gavrila unu
  • camelia gavrila unu
- +

Începutul unui an școlar este un moment de o deosebită semnificație pentru orice comunitate, o dată simbolică în calendarul evenimentelor cu valoare ritualică, pentru că înseamnă preocuparea pentru creșterea și educareacopiilor, pentru formarea tinerilor, pentru viitorul unei națiuni.

Educația marchează drumul spre cunoaștere și dezvoltare al unui copil, drum pe care trebuie să fie  călăuzit în permanență de dascăli pregătiți și dedicați, dar și de părinți implicați. Consolidarea sistemului educațional și crearea tuturor premiselor necesare realizării unei educații concepute pe principii europene, pe deschidere și dialog între elev, profesor și părinte trebuie să se regăsească obligatoriu pe lista priorităților oricărei guvernări, cu atât mai mult acum, în actualitate, când suntem expuși unei noi provocări –  schimbarea întregii paradigme sociale, determinată de apariția virusului Sars-Cov2, cu influențe majore la nivel de sistem educațional.  

Guvernul PNL dovedește în continuare incompetență și tergiversare revoltătoare în ceea ce privește demersurile de deschidere a școlilor: achiziția de măști de protecție pentru elevi și profesori, asigurarea echipamentelor electronice și a conexiunii la internetîn toate unitățile școlare, cumpărarea de tablete pentru copiii din grupuri vulnerabile, cu un venit modest, precum și asigurarea manualelor gratuite pentru toți elevii.

Actualul guvern nu pare să fie conștient de consecințele grave care pot rezulta irevocabil din ignorarea unui domeniu social esențial – educația și școala. Vor urma consecințe dramatice: riscul de abandon școlar crește, numărul de elevi aflați în zona eșecului școlar îngrijorează tot mai mult, procentul tinerilor care se regăsesc în categoria analfabetismului funcțional va urma un traseu ascendent în perioada următoare, pregătirea adecvată a elevilor pentru examenele naționale și a absolvenților pentru piața muncii va fi afectată. Neputința în ceea ce privește achiziția numărului declarat de tablete, asigurarea unui număr de doar 70.000-80.000 de tablete din cele 250.000 promise inițial, demonstrează incompetența și impostura de care dau dovadă liderii PNL. Trebuie adăugat, însă, că toate estimările și analizele de date indică faptul că elevii și studenții în situații de vulnerabilitate sunt în jur de 900.000, deci urgențele și nevoia de măsuri sociale presupun alte dimensiuni și alte costuri.

În timp ce Guvernul PNL continuă șirul de confuzii și perpetuează neterminarea, ambiguitățile, unveritabil haos pe tema deschiderii școlii, pe de altă parte, parlamentarii, candidații și primarii ce aparțin Partidului Social Democrat propun soluții concrete și relevante, unele aplicate deja în comunitățile lor:

1.    Testarea gratuită și periodică a tuturor cadrelor didactice și a personalului auxiliar.

2.    Testarea gratuită a elevilor, la cerere și ori de câte ori este nevoie.

3.    Asigurarea gratuită de măști pentru întreg personalul din învățământ și pentru toți elevii.

4.    Acordarea de stimulente personalului din educație pentru gradul ridicat de risc la contaminare și asigurarea resurselor pentru protejarea lor și a familiilor – 2.000 de lei/lună pentru cadre didactice, 1.500 de lei/lună pentru personal auxiliar, legea a fost inițiată de PSD și este depusă la Camera Deputaților.

Îngrijorarea părinților, riscurile epidemiologice, absența unei finanțări coerente, ambiguități legate de activitățile de predare, învățare, evaluare, opinii contradictorii, deplasarea răspunderii spre școli și autorități locale – toate acestea creează un context absurd și tulbure, departe de orice reper și certitudine pedagogică, în relație cu un domeniu delicat și complex, cel al educației, al universului școlii și învățării, un univers în care nu pot fi acceptate improvizațiile, incompetența guvernamentală, soluțiile de compromis sau paradoxurile deciziilor insuficient fundamentate.

 

Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri