Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

GALERIE
gin
  • gin
- +

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Cu două săptămâni în urmă, Clubul Sportiv Politehnica Iaşi şi Asociaţia Judeţeană de Rugby şi-au dat mâna şi au întocmit un plan de redresare al sportului cu balonul oval în Iaşi, pe care l-au şi înaintat autorităţilor locale. Acum,cert este că documentul, care a fost prezentat în rezumat şi în „Ziarul de Iaşi” a fost trimis unde trebuie şi se aşteaptă un răspuns. Un răspuns care, în vremurile când lovituri de măciucă lovesc în unicul sport de echipă care mai rezistă în urbe, devine din ce în ce mai iluzoriu.

Din punct de vedere a tradiţiei, rugbiul ieşean merită cu prisosinţă să revină unde îi este locul. Nu spunem că a dispărut: există o echipă feminină care câştigă ani de ani titluri, iar cei care spun că e uşor să câştigi titluri când ai 2-3 adversari şi joci câteva turnee pe an le putem răspunde că este greu să întreţii o echipă feminină de rugby în oraşe în care nici rugbiul masculin în XV nu este prea popular. Apoi, mai avem în oraş câţiva tehnicieni de valoare care refuză să depună armele şi se încăpăţânează să producă talente pentru alţii. În plus, rugbiul ieşean ar trebui să se pregătească pentru a deveni septagenar. Corect „ar fi trebuit”, dacă nu ar fi intervenit seismul din 2019 care a rupt continuitatea acestui sport.

Proiectul semnat de cei doi preşedinţi, Corneliu Ghenea de la AJR şi Vasile Manole de la CS Politehnica, merită studiat cu atenţie, fiindcă nu prezintă doar obiectivul imediat, înscrierea echipei ieşene în Divizia Naţională de Seniori (DNS - al doilea eşalon al ţării), obiectiv care poate fi îndeplinit în mare parte prin resursele clubului, ci şi un plan pe termen mediu şi lung care vizează revenirea în Superligă sau chiar cucerirea de trofee. Ceea ce, doar cu banii unui club polisportiv finanţat din surse ministeriale, eventual suplimentate cu mici sponsorizări punctuale, este greu. Rugbiul în XV este unul dintre puţinele sporturi de echipă ieşene cu succese mari în trecut, alături de volei feminin, baschet masculin şi handbal feminin. La Iaşi a poposit, în epoca anterioară, o Cupă a României , și au mai apărut alte trei bucăți Cupe  la Politehnica,  Echipă carea luat bronzul naţional în 2003, prin eforturile firmei „Nena” a lui Petru Vieru, nu numai financiare şi logistice, dar şi „lobbystice”. În rest, rugbiul ieşean s-a menţinut prin eforturile USAMV (Institutul Agronomic), sau unele sponsorizări modeste. Dar a înghiţit şi „ţepe” cum s-a întâmplat cu galezii de tristă amintire de la Crownford acum vreo 15 ani. Şi cum rugbiul ieşean riscă să-şi piardă ultimele vestigii de branding prin dispariţie, proiectul era nu numai util, ci şi necesar. Numai că hiba reprezintă tocmai destinatarii cerererii, adică aceia cu securea.

Iaşul nu este Timişoara, să aibă francize de la Londra. Iaşul nu este Clujul, să aibă un primar cu mare dragoste de sport. Iaşul nu este Baia Mare, unde sportul acesta este divinizat. Dar Iaşul a dat şi dă încă o mulţime de jucători echipei naţionale: regretatul Gigi Drobotă, Emil Crişan, Clement Nemesniciuc, pe vremuri, Mihăiţă Lazăr, Daniel Plai, Tudor Butnaru, acum, sunt doar câteva nume care arată că în anul blestemat 2019 s-a produs o crimă sportivă. Şi nu numai una, dacă ne referim şi la baschet, volei sau handbal. Atunci, echipa Iaşului evolua în Superligă, cu o echipă tânără, pigmentată cu câţiva străini de valoare şi antrenată de un mare tehnician, George Sava. Era cam „ciuca bătăilor”, dar avea perspective, mulţi specialişti declarând că este una dintre cele mai spectaculoase echipe din campionat, cu un potenţial imens. Dar sabia era deja pregătită pe grumazul sportului ieşean. Preşedintele Politehnicii, cu un spirit de anticipaţie şahist, a propus înscrierea echipei în DNS, ceea ce a stârnit priviri „rugbistice” mânioase. Ulterior, s-a dovedit că Vasile Manole avea dreptate. La doi ani distanţă, rugbiul şi clubul tutelar au dat mână cu mână. Însă şansele sunt minime. Se poate aştepta ceva bun de la Palatul Roznovanu când sabia lui Damocles-Zamolxes ameninţă cu tăişul ascuţit mult iubita echipă de fotbal şi maşina de dezbinat funcţionează la maximum?

Şi totuşi demersul oamenilor de rugby din Iaşi nu e inutil. Chiar dacă şansele sunt minime, spre zero, el demonstrează că rugbiul ieşean se încăpăţânează să existe. Să renască şi să reziste.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri