Încercarea de a fugi din România comunistă este sau nu opoziţie la regim?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Încercarea de a fugi din România comunistă este sau nu opoziţie la regim?

GALERIE
sentinta1
 • sentinta1
- +

Un ieşean prins la Curtici în podul trenului cu care voia să iasă fraudulos din ţară cere instanţei pensie de condamnat politic. A repurtat deja o primă victorie.

 

Un ieşean a cerut să i se recunoască statutul de condamnat politic, pentru că a fost reţinut după o încercare eşuată de a fugi din ţară în 1983. Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială i-a respins cererea, considerând că fapta nu poate fi considerată opoziţie la regimul comunist. Nu de aceeaşi părere a fost şi Tribunalul, care a decis că legea îl pune pe acelaşi plan cu partizanii din Carpaţi, cu basarabenii refugiaţi în România şi „repatriaţi” în Siberia ori cu victimele reprimării răscoalelor ţărăneşti.

În septembrie 1983, Victor N. a luat decizia de a părăsi ţara. Pentru aceasta, a plecat la Bucureşti, unde s-a urcat în trenul internaţional spre Paris. În cursul nopţii s-a ascuns între tavanul cabinei unui WC şi acoperişul vagonului. Acolo a şi fost descoperit, când trenul a ajuns în vama Curtici. În noiembrie, a fost condamnat de Judecătoria Iaşi la un an de închisoare pentru tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei. Un „plan de măsuri” al Penitenciarului ieşean din 1984 menţiona că trei informatori semnalau intenţia lui Victor N. de a fugi din ţară, fiind membru al unei secte religioase cu ajutorul căreia intenţiona să-şi scoată şi familia din România.

În ianuarie acest an, ieşeanul a cerut AJPIS recunoaşterea calităţii de beneficiar al Decretului-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă. Cererea a fost respinsă, aşa că Victor N. s-a adresat instanţei. Judecătorii au constatat că Legea 221/2009 recunoaşte drept condamnare politică şi pe cea dispusă pentru trecerea frauduloasă a frontierei, dacă aceasta a avut drept scop împotrivirea faţă de regimul comunist. Prin urmare, şi lui Victor N. i s-au recunoscut drepturile acordate conform Decretului Lege 118, respectiv considerarea condamnării drept vechime în muncă sau acordarea unei indemnizaţii. Contestaţia depusă de AJPIS împotriva sentinţei a intrat pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X