Incertitudini la minister – Vor fi sau nu plătiți profesorii implicați în probele Bacalaureatului de peste două săptămâni? „Se suprapune”
În aproximativ două săptămâni urmează să se desfășoare evaluarea competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat, însă angajații din sistemul de învățământ nu știu dacă vor fi plătiți pentru activitatea prestată, deoarece Ministerul Educației nu a publicat încă Ordinul privind plata cadrelor didactice implicate în comisii.
Această incertitudine este alimentată de efectele aș-numitei „Ordonanțe trenuleț”, care a blocat creșterile salariale în domeniul educației. „Până acum, nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Dacă Ministerul emite un ordin, «ordonanța trenuleț» nu mai are relevanță în acest context”, a declarat Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.
În anii precedenți, evaluarea competențelor avea loc la finalul anului școlar, înainte de probele scrise ale Bacalaureatului, iar Ministerul Educației emitea Ordinul privind plata profesorilor din comisii în lunile mai sau iunie.
Incertitudinea privind remunerația profesorilor
În contextul Ordonanței de urgență nr. 156 din 30 decembrie 2024 și a lipsei unui ordin de plată pentru examenele naționale, profesorii se gândesc că ar putea să nu fie remunerați pentru munca depusă.
„Profesorii implicați în comisii erau plătiți pentru participarea la examenul de competențe. Teoretic, ar trebui să fie un respect minim față de munca, de implicarea și responsabilitatea profesorului. Chestiunile legate de plata examenelor sunt întotdeauna specificate pe un Ordin al Ministerului pentru plata examenelor naționale. Ordinul acela nu a apărut pentru anul acesta, pentru că, înainte, competențele erau în vară și atunci se plătea tot compact. Pe de altă parte, nu ai cum să nu salarizezi profesorul, pentru că, dacă el are program de recuperare după-amiaza, își face orele, adică programul lui școlar de după-amiază, iar dimineața este implicat în examen. Omul nu poate să facă două munci pe o singură salarizare. Nu ar trebui să existe limitări la această finanțare, dar vom vedea”, a transmis Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Național „Costache Negruzzi” din Iași.
Întrebând directorii ieșeni despre această situație, aceștia au precizat că așteaptă o decizie din partea Ministerului Educației. „Depinde cum se gândește la nivelul Ministerului Educației și cum apare și în Legea nr. 198/2023 legat de examenele naționale. Vom vedea ce se va întâmpla din punctul acesta de vedere”, a menționat Constantin Chirilă, directorul Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași.
Ce spune Inspectoratul Școlar Iași?
Purtătoarea de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, Antonina Bliorț, a transmis că ISJ nu are încă nicio informație legată de plata cadrelor didactice din comisiile de examen.
„Încă nu am primit informații legate de plata profesorilor”, a spus și Gabriela Săndulescu, directoarea Colegiului „Mihai Eminescu” din Iași.
Beatrice Zelenschi, directoare la Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași, a expus posibilitatea neplății angajaților, în cazul în care orele de curs ale profesorului se suprapun cu orele de evaluare a competențelor. „Nu știm dacă se va plăti, pentru că în condițiile Ordonanței de urgență nr. 156, nu știm cum va fi. Este clar că, dacă se suprapun orele de predare cu orele de competență, nu te poate plăti de două ori în același timp. În mod normal, la probele de examen, metodologia de Bacalaureat prevedea remunerare, în funcție de ce statut aveai în comisie – supraveghetor, evaluator, membru în comisia mare”, a declarat Beatrice Zelenschi, directoare la Colegiul Agricol
Decizia Ministerului Educației, așteptată de angajații din comisiile de evaluare
Președintele USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, a explicat că decizia aparține Ministerul Educației și că remunerarea angajaților din învățământ implicați în comisiile examenelor naționale va avea loc doar dacă va fi emis un ordin în acest sens.
„Deocamdată nu a fost luată nicio decizie în această privință. Nu există o soluție dată de către Ministerul Educației pentru problema aceasta. Nu se știe nici că ar fi plătiți, nici că nu vor fi plătiți. Nu există o soluție la această problemă venită de la ei. Este posibil să vină cu un ordin, dar momentan nu avem nicio certitudine. Rezolvarea este la Minister. Dacă Ministerul vine cu un ordin, ordonanța trenuleț nu are relevanță în această situație. Oricum plata pentru examenele naționale trebuie făcută pe baza unui ordin special, doar că acesta venea mai târziu, prin mai-iunie”, a transmis liderul sindicatului.
Câți bani primește un angajat din învățământ implicat în organizarea examenelor naționale
Potrivit Edupedu.ro, în anul 2024, angajații sistemului de învățământ au primit, în funcție de rolul avut în cadrul examenelor naționale, următoarele sume de bani:
Evaluarea Națională
- președinte comisie în școală – 830 lei;
- membru în comisie școală – 760 lei;
- asistent/zi – 150 lei;
- președinte comisie centru evaluare (până la 1.000 candidați) – 1.900 lei;
- președinte comisie centru evaluare (peste 1.000 candidați) – 2.000 lei;
- profesor evaluator/lucrare – 18 lei;
- asistent cu competențe digitale/zi – 180 lei;
- secretar/informatician – 1.300 lei;
- responsabil platforma evaluare digitalizată – scoală – 1.500 lei;
- responsabil cu activitatea de comunicații virtuale la nivelul inspectoratelor – 1.300 lei;
- responsabil cu supravegherea audio-video – 760 lei;
- responsabil platforma evaluare digitalizată – centru de evaluare – 2.000 lei;
Bacalaureat
- președinte comisie în școală (până la 100 candidați) – 1.900 lei;
- președinte în comisie școală (peste 100 de candidați) – 2.030 lei;
- vicepreședinte, secretar, membru – 1.300 lei;
- asistent/zi – 210 lei;
- președinte comisie centru evaluare (până la 750 candidați) – 2.900 lei;
- președinte comisie centru evaluare (peste 750 candidați) – 3.030 lei;
- profesor evaluator/lucrare – 25 lei;
- asistent cu competențe digitale/zi – 250 lei;
- secretar/membru cu atribuții în utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale/centru examen – 1.800 lei;
- secretar/informatician sau membru cu atribuții în utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale – centru zonal – 1.800 lei;
- membru, cu excepția membrului cu atribuții în utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor național – centru zonal – 1.300 lei;
- responsabil cu supravegherea audio-video – 1.100 lei;
- responsabil cu activitatea de comunicații virtuale la nivelul inspectoratelor /persoana de contact din liceu – 1.380 lei;
- responsabil cu utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale – centru zonal – 2.200 lei.
Publicitate și alte recomandări video