anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Închideţi această gaură neagră! La Fortus SA în fiecare oră se pierd 4.000 de lei

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (2)
 • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (2)
- +

Timpul nu este cel mai bun aliat al firmei ieşene Fortus SA. Din contră cu fiecare oră care trece şi situaţia firmei nu se rezolvă, creditorii, salariaţii, dar şi statul, care este acţionar majoritar, pierd sume importante de bani. Numai anul trecut, gaura creată a fost de 35,7 milioane lei.

Timpul costă. Nu este o simplă vorbă din popor sau o metaformă mobilizatoare. O dovedeşte din plin o mare firmă din Iaşi, o glorie a industriei comuniste, pentru care orice secundă se tranformă în pierdere. Rezultatele publicate, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 23 februarie a.c., arată că societatea Fortus SA a pierdut anul trecut peste 35,7 milioane de lei, adică 99.200 de lei în fiecare zi, 4.000 de lei pe oră sau 68 de lei pe minut. De cealaltă parte, veniturile realizate în anul 2016 sunt în valoare de doar 915.000 de lei, în timp ce cheltuielile aferente au fost în valoare de puţin peste 36,6 milioane lei. Deoarece firma nu mai produce nimic de doi ani de zile, de când nu mai are nici gaz şi nici curent electric, veniturile care sunt raportate în Buletinul de insolvenţă sunt din vânzările de stocuri, a activelor ori a altor materiale.

 
S-au acoperit doar 2,8% din datorii
 
Conform situaţiei financiare de anul trecut, în baza aprobării creditorilor, s-au vândut prin licitaţie doar în luna decembrie 2016 o cantitate de 3.150 de tone de deşeu metalic, la preţul de 0,78 de bani kilogramul, motoare, 50 bucăţi de mese trasaj a 527 de tone toate, ţeavă transfer abur în cantitate de 430 de tone, deşeu nisip, etc.  Tot în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 23 februarie se confirmă vânzarea pavilionului cu nouă etaje, adjudecat de firma Publiconstruct din Gura Humorului: „Cu ocazia licitaţiei publice din 16 februarie 2017 a fost vândut activul Pavilion central, la preţul de 2.936.867 de euro (...) s-a prevăzut ca plata preţului de adjudecare să se efectueze prin virament bancar: 30% în termen de 15 zile iar diferenţa de 70% în termen de 40 de zile de la semnarea procesului verbal. A fost achitată garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de strigare”. Ţinând cont de faptul că datoriile înregistrate la sfârşitul anului 2016 de către Fortus erau de peste 473 milioane lei, preţul pavilionului acoperă doar 2,8% din cuunatumul acestora. Amintim că pe 23 februarie, fostul administrator judiciar a cerut în instanţă falimentul Fortus şi plata onorariului de  94.840 de lei.
 
Ce se mai vinde
 
Deşi Fortus se află în prezent în plin inventar, acesta nu a putut fi finalizat din cauza mai multor factori. „Inventarierea patrimoniului este în curs de derulare, neputând fi finalizată redactarea tuturor listelor de inventariere datorită unor defecţiuni tehnice apărute în sistemul de operare cu care este ţinută evidenţa analitică pe conturi a mijloacelor fixe. Solicităm acordarea unui termen în continuarea procedurii de reorganizare”, a precizat Todor Ignaţie, reprezentantul Mureş Insolvency SPRL. Astăzi, la Tg. Mureş are loc de la ora 14 convocarea Adunării Creditorilor Fortus, care vor analiza şi dezbate o nouă ofertă depusă de Service Macchine Utensili din Bucureşti, care doreşte să cumpere o maşină de frezat caneluri şi filete lungi. Aceştia oferă suma de 13.000 de euro. Tot astăzi, pe ordinea de zi este trecută şi ratificarea modalităţii /termenelor de plată a preţului pavilionului administrativ adjudecat de societatea Publiconstruct. Dacă acum 17 ani, Fortus înregistra datorii de puţin peste 42 milioane de lei, în 2010 au ajuns la 300 de milioane de lei, iar în prezent suma a urcat la 473 de milioane de lei. La capitoul pierderi, din anul 2001, Fortus merge doar pe minus, în scădere fiind şi numărul de angajaţi ai societăţii. Dacă în anul 1989 numărul de angajaţi era de 11.000, în prezent în registrul angajaţilor figurează doar 250 de persoane. 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Alexandru LĂZESCU

Xi şi Putin vor să forţeze schimbări în lume „cum nu s-au mai văzut în ultima sută de ani”

Şansele Vestului de se opune acestui demers depind în bună măsură de soarta războiului din Ucraina şi de capacitatea sa de gestiona faliile politice şi societale interne. 

opinii

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Nichita DANILOV

Metamorfozele de zi şi de noapte ale lui Florin Faifer

Oare cum ar fi salutat azi Florin să nu devină bătător la ochi pentru cei aliniaţi din punct de vedere ideologic corect? Ar fi avut curajul să rostească bună ziua? Din păcate, Florin Faifer nu a mai prins vremurile pe care le-a prorocit.

România fericită

Michael ASTNER

România fericită

Lunea trecută, de Ziua Mondială a Fericirii, presa de la noi a discutat raportul pe anul acesta (bazând pe datele din 2022) întocmit de Sustainable Development Solutions Network (Reţeaua de Soluţii de Dezvoltare Sustenabilă). Poate aţi aflat, poate v-a scăpat: în World Happiness Report (realizat pentru a zecea oară, dacă am înţeles bine) pe 2023, România se află pe locul 24! 

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Ciprian IFTIMOAEI

Inegalităţi pe piaţa muncii, îmbătrânire demografică şi digitalizare în România

Cu toţii suntem familiarizaţi cu discuţiile despre impactul digitalizării asupra pieţei muncii, despre expansiunea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), unde oferta de locuri de muncă este în creştere, despre pachetele salariale atractive în acest domeniu de vârf al economiei. 

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.