Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Incident grav: un elev a folosit un spray cu piper la şcoală. 18 elevi, la spital

GALERIE
spray
  • spray
- +

18 copii din clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială „Veronica Micle” din Iaşi au ajuns ieri la Spitalul de Urgenţe. Asta din cauză că un elev de 14 ani, care a rămas de trei ori repetent, a dat cu un spray cu piper în baia şcolii. Băiatul susţine că a găsit spray-ul pe stradă, dar directorul nu exclude ca acesta să-i fi fost cumpărat de părinţii care sunt la muncă în străinătate.

În cursul dimineţii de ieri, un incident cu un spray paralizant a făcut victime în rândul elevilor de la Şcoala Gimnazială „Veronica Micle” din Iaşi. Un elev de clasa a V-a a adus la şcoală un spray cu piper pe care l-a folosit în baie. Acesta a vrut să îl arate colegilor săi, însă a sfârşit prin a-i răni. „Ne-am deplasat împreună cu un echipaj medical, au fost acordate îngrijiri medicale la faţa locului, unii elevi îşi reveniseră până la sosirea echipajului medical şi, din câte ştim, nu este niciunul rănit foarte grav, fiind toţi scoşi din toaleta şcolii. Vom continua verificările, elevul de 14 ani a declarat că a găsit spray-ul pe stradă în urmă cu câteva zile şi voia să vadă ce efecte are“, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Ce spune directorul şcolii

Toţi elevii implicaţi au în jur de 11 ani şi sunt în clasa  a V-a, cu excepţia elevului care a adus spray-ul la şcoală. Acesta are 14 ani, el rămânând repetent de trei ori până în prezent. Apelul la 112 a fost făcut mai întâi pentru doi copii, după care numărul pacienţilor a ajuns la 18. A fost trimis un echipaj SMURD, Ambulanţa şi echipajul pentru victime multiple. Copiii au mers la spital însoţiţi de un profesor. „Copiii sunt consultaţi de către medicii din Clinica de Oftalmologie, cel mai probabil nu vor rămâne internaţi, prezintă iritaţiile care apar la gazul toxic din spray. Au fost anunţaţi toţi părinţii“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Dintre cei 18 copii prezenţi la UPU, medicii menţionează că 10 dintre ei aveau ochii roşii şi vizibil iritaţi. Directorul şcolii crede însă că elevul a venit cu spray-ul de acasă şi că nu este imposibil ca tocmai părinţii să-i fi cumpărat spray-ul, pentru protecţie. “În acel moment, eu nu eram în şcoală, eram la Primărie, m-a sunat profesorul de serviciu şi m-a anunţat. S-a întâmplat în pauza de la 8.50 – 9.00 când un copil deviat comportamental a venit cu un spray de acasă şi a vrut să îl arate şi colegilor. Este vorba de un copil care se află în grija bunicii, părinţii fiind plecaţi în străinătate. A fost un spray cu piper şi fiind într-un spaţiu foarte mic, în baia băieţilor, doi dintre elevi au prezentat probleme cu respiraţia. Am sunat la 112 pentru cei doi, ei nu şi-au dat în ochi, au dat doar în aer. Între timp, şi alţii au spus că sunt afectaţi, ştiţi cum sunt copiii, ca să mai scape de la ore. Tot etajul a fost evacuat şi momentan nu sunt alte probleme”, a declarat Gheorghe Carlagiu, directorul Şcolii Generale „Veronica Micle” din Bucium.

„Evident că sunt probleme de atitudine”

Unitatea de învăţământ a transmis incidentul celor de la Inspectoratul Şcolar imediat după ce acesta a avut loc. „Elevul care a produs această panică este un elev repetent, cu câteva incidente la activ ce l-au adus în atenţia dirigintelui pentru evaluarea psihologică. A fost mai mult panică, dar o reacţie promptă a profesorului de serviciu care a evacuat etajul şi a scos imediat copiii pe terenul de sport. După ce au fost consultaţi, aceştia au fost trimişi acasă. Evident că sunt probleme de atitudine şi comportament, aspect redus la cercetare, vom vedea ce măsuri va lua şcoala cu privire la acel copil”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Aceasta a mai afirmat că o parte dintre copiii implicaţi sunt de la casa de copii, iar o parte au părinţii plecaţi în străinătate, iar şcoala nu poate substitui familia. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri