Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Incidența cancerului cervical din România comparabilă cu cea din Congo și Etiopia

GALERIE
Prof-Onofriescu
  • Prof-Onofriescu
- +

Mortalitatea prin cancer pe segmentul de vârsta 15 și 64 de ani este cu 48% mai ridicată în România comparativ cu media UE, conform celui mai recent Profil de țară privind cancerul realizat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). În cazul bărbaților din acest segment de vârstă, sunt alarmante atât incidența, cât și mortalitatea prin cancere cu localizare nazo- și oro-faringiană, care sunt printre cele mai ridicate din UE. 

O situație similară întâlnim și în cazul femeilor din această grupă de vârstă, incidența și mortalitatea cancerului nazofaringian și al cancerului de col uterin fiind cele mai ridicate din Uniune.

”România este, din păcate, țara Uniunii Europene cu cele mai mari rate de morbiditate și mortalitate prin cancer de col uterin, româncele având un risc de 2,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu această boală și un risc de deces de 3,4 ori mai mare decât valorile medii în UE. Ceea ce este și mai trist, este faptul că peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femei tinere, la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională, dar și cu un rol foarte important în familiile lor. Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție anterioară cu virusul papilloma uman (HPV), un virus cu transmitere sexuală foarte comun și cu răspândire largă favorizată de evoluția fără simptome a infecției în majoritatea cazurilor, atât la femei, cât și la bărbați”, a explicat Prof. Univ. Dr. Emerit Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea ”Cuza Vodă”.

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România, afectând anual circa 3400 de românce și a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer în rândul populației feminine, luând viețile a circa 1800 femei în fiecare an. 

Un raport al grupului de lucru HPV Action Network al Organizației Europene a Cancerului arată că, în rândul țărilor din regiunea OMS-Euro, cele mai mari prevalențe ale HPV observate la femeile cu citologie cervicală normală sunt întâlnite în patru state, printre care și țara noastră. 

Rata estimată a infecției cu HPV, standardizată în funcție de vârstă, arată că populația țării noastre este una dintre cele mai afectate populații naționale din UE27 (între 12,2 și 15,4 la 100 000 de locuitori), fapt ce se corelează cu incidența mare a formelor de cancer determinate de infecția cu Papilomavirusul Uman (HPV) observată în România. Infecția cu virusul HPV este implicată în 99% din cazurile de cancer de col uterin. În plus, studiile din ultimii ani susțin rolul infecției cu HPV ca factor de risc important și pentru unele cancere din sfera ORL, mai ales pentru cele cu localizare orofaringiană (amigdale, partea moale a cerului gurii/palatul moale, baza limbii) care sunt cauzate de infecția cronică cu HPV în proporție de 70%. 

Tehnic vorbind, suferinței imense provocată de cancer la nivel de individ i se adaugă impactul social important, deseori insuficient luat în calcul. Pierderile de productivitate cauzate de cancer produc în societate efecte de sărăcire pe multiple niveluri: indivizi, familii și societate în ansamblu. Potrivit unei analize efectuate de Ministerul Sănătății, anual, viețile afectate sau pierdute prin cancer înseamnă pierderi economice în economia țării, atât prin afectarea productivității pacienților cât și a aparținătorilor care, cumulate, ajung în prezent până la 3% din PIB-ul României. 

Incidența cancerului cervical din România este foarte apropiată de valorile înregistrate în țări mediu sau slab dezvoltate, precum Congo și respectiv Etiopia, deși țara noastră se situează în rândul statelor foarte dezvoltate socio-economic (conform Indicelui de Dezvoltare Umană pentru 2021/22), avertizează Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 

“Există două soluții pentru a preveni cancerul de col uterin. Să te vaccinezi anti-HPV și să faci testul Babeș Papanicolau, acest test fiind cea mai bună metodă de a depista cancerul de col uterin. Am spus de nenumărate ori: în România, în cadrul unui program național de screening, testul Babeș Papanicolau este gratuit. Îți trebuie doar un bilet de trimitere de la medicul de familie și să te prezinți în oricare ambulator de specialitate al unei maternități. Este tulburător ce cazuri extrem de grave ajung la noi, când aproape nu mai avem ce face. Iar cele mai multe astfel de cazuri, practic majoritatea lor, provin din mediul rural. Le întreb de ce au așteptat atât de mult și îmi răspund că le-a fost rușine să meargă la medic. Este foarte greu să faci prevenție în astfel de condiții. Cred că ar fi de ajutor să se apeleze cât mai mult la caravanelor medicale. Să ne ducem noi către posibilele paciente, dacă ele din diferite motive nu ajung la noi în timp util”, a mai adăugat Prof. Dr. Mircea Onofriescu. 

Gradul de acoperire, în cadrul programului național dedicat, a populației feminine cu servicii de screening pentru cancer de col uterin este și el suboptimal.

Conform raportului elaborat de HPV Action Network, rata de acoperire cu screening de col uterin este doar 5% în România, valoare mult sub media de 33% valabilă pentru toată regiunea europeană a OMS în care intră un număr de 53 de țări.

Pe de altă parte, după trei ani de la inițierea în România a programului național prin care se oferă acces gratuit la vaccinarea antiHPV a fetelor, peste 100.000 de fete au fost vaccinate în 2022, reprezentând peste 10% din populația eligibilă. Deși această rată de acoperire vaccinală este printre cele mai scăzute din Europa, se observă o creștere de la an la an a ratei de imunizare și a interesului părinților de a-și proteja copiii prin acest tip de imunizare cu beneficii pe termen lung. La sfârșitul anului 2022, Ministerul Sănătății a anunțat achiziția a 135.000 de doze de vaccin HPV, disponibile pentru fetele între 11-18 ani, în cadrul Programul Național de Vaccinare implementat prin intermediul medicilor de familie, în regim de gratuitate și la solicitarea părinților.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri