Incidenţa Covid pe municipiu creşte la 3,43. Aproape 60% dintre cazurile din judeţ sunt în oraşul Iaşi

luni, 22 martie 2021, 02:58
2 MIN
 Incidenţa Covid pe municipiu creşte la 3,43. Aproape 60% dintre cazurile din judeţ sunt în oraşul Iaşi

Rata de infectare Covid-19 continuă să crească la nivelul Iaşului. Municipiul a intrat în scenariul roşu în weekend, iar ieri rata de incidenţă comunicată de autorităţi ajungea la 3,43 de cazuri la o mie de locuitori. Într-o zi de weekend, când tradiţional se fac mai puţine teste, în municipiul Iaşi au fost înregistrate încă 106 cazuri.

 În ultimele două săptămâni, în medie, au fost depistate aproape 100 de cazuri noi în fiecare zi. Spre diferenţă, în perioada similară a lunii februarie, zilnic, în medie, erau înregistrate 47 de cazuri noi. Evoluţia din ultima perioadă arată că, la nivelul oraşului, virusul SARS-COV-2 are un grad de râspândire similar cu cel de la sfârşitul lunii octombrie 2020, atunci când eram la începutul celui de-al doilea val pandemic. La vremea respectivă, în mai puţin de 30 de zile, numărul de cazuri active s-a dublat.

Aproape 60% dintre cazurile din judeţ sunt în oraşul Iaşi

De la începutul pandemiei, în judeţul Iaşi au fost raportate 36.703 de cazuri. Dintre acestea, aproape 60% au fost înregistrate în municipiul reşedinţă de judeţ. Astfel, în oraş au fost 21.629 de cazuri, în condiţiile în care 18.079 de persoane au fost declarate vindecate, iar 370 au decedat. Municipiul Iaşi a intrat sâmbătă în scenariul roşu, până pe 2 aprilie, iar principalele restricţii suplimentare ţin de închiderea restaurantelor şi localurilor de acest gen în spaţiile interioare, precum şi închiderea sălilor de spectacole şi a instituţiilor de cultură.

Citește șI: Bilanţul COVID de weekend în Iași: 8 morţi şi presiune maximă pe Terapie Intensivă

În judeţ, cinci comune se află în scenariul roşu: Roşcani (5,7) Aroneanu (4,5), Miroslava (4,4), Valea Lupului (4,2) şi Tomeşti (3,2). În cazul primei comune enumerate este în vigoare şi starea de carantină pe timp de zi. Foarte aproape de pragul de 3 cazuri la o mie de locuitori mai sunt comunele Popricani (2,9), Holboca (2,9) şi Ciurea (2,7). La polul opus se află comune precum Al.I.Cuza, Cucuteni, Drăguşeni, Focuri, Grozeşti, Hărmăneşti, Răchiteni, Răducăneni, Şipote, Tătăruşi şi Todireşti unde rata de infectare este zero în ultimele două săptămâni. În ceea ce priveşte gradul de testare, în judeţul Iaşi au fost efectuate, în perioada 1-20 martie, 18.650 de teste de laborator, ceea ce plasează judeţul pe locul patru în ţară după Bucureşti (circa 112.000 teste), Timiş (27.400) şi Cluj (21.500). În afara testelor de laborator, în judeţul Iaşi au fost realizate în acest interval circa 5.200 de teste rapide.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii