Incompetenţa foştilor manageri a îngropat „Socola” în datorii. Gaură de 8 milioane lei

joi, 31 martie 2022, 02:00
3 MIN
 Incompetenţa foştilor manageri a îngropat „Socola” în datorii. Gaură de 8 milioane lei

Zeci de angajaţi au fost daţi afară în urma unui concurs defectuos, cu acuzaţii de mită, anchetat de DNA. Majoritatea au deschis însă apoi procese, câştigând pe bandă rulantă. Cine va plăti acum milioanele de lei ce li se cuvin împricinaţilor?

Angajaţii concediaţi în ianuarie 2020 de Institutul de Psihiatrie „Socola” au câştigat pe bandă procesele intentate unităţii medicale şi trebuie să fie reîncadraţi. Prejudiciul adus spitalului este imens, aproape 8 milioane de lei, care trebuie plătiţi doar din veniturile proprii, nu din banii de la Casa de Asigurări de Sănătate sau Ministerul Sănătăţii. Actuala conducere acuză voalat foştii manageri şi spune că se va îndrepta împotriva lor pentru a recupera prejudiciul.

Istoricul unui concurs ilegal: DNA, Corpul de Control, instanţa

Institutul de Psihiatrie „Socola” se luptă din 2019 cu rezolvarea consecinţelor unui concurs de angajare la care ultimii doi manageri nu doar că nu au găsit soluţii, dar au şi înrăutăţit lucrurile. Lansat la finalul lui 2019, concursul pentru angajarea a 93 de asistenţi medicali şi infirmieri a fost iniţial suspendat pe motiv de suspiciune de fraudă, fiind o anchetă DNA în acest caz. După câteva luni el a fost reluat, doar 80% dintre angajaţi prezentându-se la concurs şi, în final, câştigându-l. Aceştia au fost angajaţi pe vremea managerului Gabriel Oprişanu, care a insistat să ducă concursul la bun sfârşit în ciuda anchetei DNA şi a unui raport al Curţii de Conturi care explica faptul că este ilegal şi trebuie anulat. La scurt timp după angajarea noilor asistenţi şi infirmieri, noul manager, Bogdan Şaramet, i-a dat pe toţi afară, motivând că în contract era o prevedere care spunea că pot fi concediaţi în termen de 90 de zile şi că bugetul nu permitea plătirea atâtor salarii noi. Situaţia nu s-a încheiat însă aici şi continuă până astăzi. De când au fost concediaţi, la începutul anului 2020, angajaţii au început să dea în judecată spitalul şi să ceară reintegrarea. Astăzi, în martie 2022, procesele au fost finalizate cu decizie definitivă favorabilă pentru angajaţi.

Prejudiciu de 8 milioane de lei: vor fi plătiţi din venituri proprii

Conform informaţiilor puse la dispoziţie de Institutul de Psihiatrie „Socola”, au existat 74 de persoane concediate, 70 dintre ele au depus contestaţii şi toate au câştigat definitiv în instanţă. Toată această aventură a managerilor Gabriel Oprişanu şi Bogdan Şaramet a lăsat în bugetul spitalului o gaură de aproape 8 milioane de lei, pe care unitatea medicală este nevoită să o acopere din fonduri proprii, fiindu-i interzis să utilizeze în acest sens banii decontaţi prin serviciile medicale prestate de la CJAS sau din bugetul Ministerului Sănătăţii.

„Au existat 70 de contestaţii ale notificărilor deciziilor de concediere, toate fiind admise de către instanţă. În baza hotărârilor instanţei s-a procedat la reintegrarea salariaţilor pe posturile deţinute anterior. După concediere, posturile salariaţilor în cauză nu au mai fost ocupate, Institutul de Psihiatrie «Socola» nefăcând alte angajări. Valoarea totală a cheltuielilor este de 7.843.514 de lei, iar institutul are obligaţia de a achita această sumă şi o va achita din venituri proprii”, a declarat Cristina Dobre, actual manager al Institutului de Psihiatrie „Socola”.

Întrebată cum va gestiona unitatea medicală această situaţie, managerul a precizat că soluţia este oferită chiar de raportul Corpului de Control – vor plăti cei care au greşit.

„Recuperarea prejudiciului: de la persoanele care se fac vinovate”

„Există o măsură dată de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, pe care o vom pune în aplicare, respectiv recuperarea prejudiciului de la persoanele care se fac vinovate de această situaţie”, a mai explicat Cristina Dobre.

Spitalul va plăti peste 170.000 de lei doar pentru daunele morale oferite de instanţă celor concediaţi şi peste 100.000 de lei numai pentru cheltuieli de judecată – onorariile avocaţilor. Diferenţa până la 8 milioane o constituie salariile din momentul angajării şi până în prezent, actualizate în funcţie de inflaţie, cu toate sporurile şi dobânzile necesare.

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii