anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Declaratie de presa

Incompetența guvernului PSD - PNL va genera noi scumpiri la energie (P)

GALERIE
b3d62214-cdc2-4d7f-9e3f-d46c93195671
 • b3d62214-cdc2-4d7f-9e3f-d46c93195671
- +

Guvernul vrea să adopte ordonanța privind plafonarea prețurilor energiei și gazelor de la 1 aprilie. Nu toți românii vor beneficia însă de această măsură. Experții spun că aproximativ un milion de gospodării din țară au un consum mai mare de 300 de KW, iar asta înseamnă că vor primi facturi fără niciun fel de reducere. Pentru gazele naturale, care s-au scumpit cu peste 44%, a fost stabilit un consum de 1.200 de mc pe an, consum pe care mulți îl vor depăși. 

România se va afla în pericol energetic și în fața unor scumpiri iminente, inevitabile ale prețurilor la energie electrică și termică în următorii ani, fiindcă nu are viziunea și capacitatea să stimuleze investițiile în domeniul energetic. 

Coaliția PSD - PNL alege din nou calea populismului ieftin și costisitor; în detrimentul securității aprovizionării cu energie și gaze naturale.

Guvernul a anunțat că vrea să plafoneze prețurile la gaze și energie până în anul 2023 ceea ce va duce la sabotarea investițiilor care vor putea asigura independența energetică a României și anularea dependenței de gazul rusesc. 
Proiectul de OUG propune măsuri care sabotează investițiile în noi proiecte de extragerea a gazului natural și de producere a energiei într-un moment extrem de dificil, amplificat și de recentul haos al facturilor declanșat de același guvern PSD-PNL. Măsurile urmează aceeași logică falimentară pe care a promovat-o PSD în 2018 când a distruse legea offshore și în același timp au blocat investițiile în extragerea gazului din Marea Neagră și ne-au făcut mai dependenți de gazul rusesc.

Românii nu vor plăti prețuri mai mici la energie și la alte produse până când statul nu va investi în noi facilități de producție și exploatare a resurselor de petrol și gaze din Marea Neagră. Stăm pe o mică comoară și se pare că guvernul nu este dispus să o dezgroape și să o folosească în interesul cetățenilor. 
Avem la dispoziție peste 1,6 miliarde de euro prin PNRR, bani alocați de USR pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă, pentru a rezolva criza energetică. În loc să prioritizeze aceste investiții, guvernarea PSD-PNL recurge la măsuri populiste, ineficiente și care în final îi va costa mai scump pe români
”, declară Monica Berescu deputat de Iași  al USR PLUS și membru în Biroul Național al partidului.

Guvernul pregătește o nouă ordonanță de urgență cu măsuri care să se aplice de la 1 aprilie în criza facturilor la energie electrică și gaze. Față de acum, dispare compensarea, iar prețurile vor fi plafonate până în 2023, guvernul amplificând practic declinul producției interne și stimulând importurile. Un alt aspect problematic este faptul că statul va interzice vânzările de energie electrică ale companiilor de stat pentru 2023 și 2024 iar din această cauză este foarte posibil  toate companiile să încerce să maximizeze încasările anul acesta, ceea ce va duce din nou la o creștere artificială a prețului pe piața spot. 

Soluțiile USR pentru criza energetică sunt eficiente și își pot avea efecte imediate, care vor duce la scăderea prețurilor. Pe termen scurt, cota de TVA pt energie electrică trebuie scăzută la 5% iar acciza să fie eliminată. Etapa următoare presupune accesarea celor 10 de miliarde de euro din fondul de modernizare, decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia, principalul producător de energie electrică pe bază de cărbune și finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz.

La nivel legislativ, în Parlament, ar trebui ca modificarea legii offshore să devină o prioritate absolută, pentru că doar în acest mod vom putea dezvolta cadrul administrativ și legislativ pentru a stimula investițiile în proiecte eoliene offshore în Marea Neagră. Din păcate, Virgil Popescu, ministrul energiei, pare că doarme la locul de muncă. Altfel cum s-ar putea explica lipsa oricărei reacții pentru modificarea legii offshore și asigurarea independenței energetice a României?”, completează Monica Berescu, deputat de Iași.

Monica Berescu deputat de Iași  al USR PLUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.