Incompetenţă sau mânărie, dle Chirica? Aflați pe mâna cui ajunge noul stadion din Copou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Incompetenţă sau mânărie, dle Chirica? Aflați pe mâna cui ajunge noul stadion din Copou

GALERIE
stadion copouconstructii
  • stadion copou
  • constructii
- +
Două licitaţii recente stârnesc puternice controverse în lumea proiectanţilor din Iaşi. Asta după ce proiectarea unui nou stadion al oraşului şi a viitoarei Săli Polivalente au fost adjudecate prin licitaţii de un proiectant din Valea Lupului, fără experienţă în lucrări sportive de această amploare. Firmele care au pierdut sunt proiectanţi ai stadioanelor moderne şi noi din Cluj, Craiova sau Târgu Jiu, precum şi o firmă turcească cu un bogat portofoliu în domeniu: arene sportive uriaşe în Istanbul sau Ankara. Surse apropiate licitaţiei spun că majoritatea participanţilor au bifat factorul de evaluare privind experienţa (60%), iar diferenţa s-ar fi făcut, de fapt, la celălalt criteriu: preţul cel mai scăzut (40%). Cu toate acestea, documentarea „Ziarului de Iaşi“ ridică o întrebare: a fost caietul de sarcini întocmit cu competenţă, aşa încât să aibă acces la o lucrare de o asemenea anvergură doar firme asupra oricăror să nu planeze suspiciuni privind capacitatea lor? 
Două licitaţii ale Primăriei stârnesc controverse în industria de profil a Iaşului. Este vorba despre proiectarea unui nou stadion şi unei noi Săli Polivalente. Ambele contracte au fost adjudecate de aceeaşi asociere de firme. Marii perdanţi ai licitaţiilor sunt proiectanţii stadioanelor noi din Cluj, Craiova şi Târgu Jiu, precum şi o firmă turcească cu un bogat portofoliu în domeniu (arene sportive în Istanbul sau Ankara). Primăria a refuzat ieri să comenteze subiectul pe motiv că nu au fost încă semnate contractele. În ambele cazuri, factorii de evaluare au vizat 60% experienţa similară şi 40% cel mai mic preţ. Experienţa similară a fost punctată prin trei componente: existenţa unui inginer cu specializare instalaţii (20%), a unui inginer cu specializare în construcţii civile (20%) şi a unui arhitect activ şi recunoscut în cadrul unei organizaţii profesionale cu experienţă (20%). Toţi cei trei profesionişti au fost punctaţi în funcţie de implicarea în contracte anterioare în realizarea de „construcţii civile noi similare“. De exemplu, arhitectul a primit punctajul maxim dacă a fost implicat în cel puţin 6 proiecte. Surse apropiate licitaţiei spun că majoritatea participanţilor au bifat factorul de evaluare privind experienţa, iar diferenţa s-a făcut, de fapt, la celălalt criteriu: preţul cel mai scăzut. 
 
Cine a câştigat licitaţiile şi cine a pierdut?
 
Ambele proceduri au fost adjudecate de către asocierea Sigm-home Project SRL (Valea Lupului, Iaşi) - Concrete Design Solutions (Bucureşti), iar principalii concurenţi au fost asocierea Tec Telecom - Yazgan (Turcia) şi Dico&Tiganas. Dacă ne uităm pe site-ul Sigm-home putem observa că principalele construcţii civile pe care le-a proiectat firma sunt case. În schimb, asociatul din Bucureşti al firmei are un portofoliu mult mai divers, dar nu neapărat în zona sportivă: ansambluri rezidenţiale de amploare, penitenciare, spitale, unităţi hoteliere sau clădiri administrative. Singura lucrare în domeniul sportiv al firmei este proiectarea sălii de sport de 180 de locuri din comuna Işalniţa - Dolj. În contrapartidă, ceilalţi contracandidaţi care au pierdut au un portofoliu foarte bogat în ceea ce înseamnă arene sportive: Dico a proiectat stadioanele din Cluj, Craiova, Târgu Jiu, săli polivalente în Braşov şi Bistriţa, stadion naţional de rugby din Bucureşti, alături de alte construcţii civile de amploare. În acelaşi timp, portofoliul celuilalt candidat pierzător, turcii de la Yazgan, cuprinde arene sportive în Istanbul, Ankara, Ashgabat şi Chişinău, stadioane în Camerun şi Rwanda şi o serie de proiecte rezidenţiale/office sau campinguri. Licitaţiile de la Iaşi au fost câştigate de asocierea Sigm Home - Concrete Design cu 3,3 milioane lei în cazul stadionului (estimare iniţială de 3,9 milioane lei) şi cu 1,69 milioane lei în cazul Sălii Polivalente (estimare iniţială de 1,97 milioane lei). 
 
 
„Am participat la licitaţie cu o firmă suficient de puternică din Bucureşti“
 
Contactată telefonic, Irina Teslaraşu, administrator Sigm-Home, a precizat că firma sa nu are în portofoliu doar proiectele de pe site-ul oficial, ci şi alte proiecte, dar a evitat să detalieze întrucât contractele sunt confidenţiale. „Noi am participat la licitaţie cu o firmă suficient de puternică de la Bucureşti care are experienţă şi, împreună, am reuşit să facem o echipă pentru aceste proiecte. (...) A fost o licitaţie deschisă, care a implicat, bănuiesc, din partea lor, suficiente persoane care au evaluat. (...) În momentul când vom reuşi să aducem ceva bun la proiectele acestea, poate că în momentul respectiv va înţelege lumea că asocierea în care suntem chiar vom face un lucru bun, aşa cum de altfel ne-am dorit de când am văzut licitaţiile. A fost o provocare pentru toată lumea, şi nu e uşor să aduni o armată de oameni pentru un proiect serios, indiferent că au existat alte firme care poate au mai multă experienţă sau mai puţină experienţă, e mai puţin important acest lucru. Cel mai important este ce va ieşi în final“, a declarat administratorul Sigm-Home. Ea a adăugat că firma pe care o administrează nu are proiecte respinse sau neaprobate.
 
Recent, un alt contract câştigat la Iaşi de către această firmă vizează complexul multifuncţional Cicoarei, proiect depus de Primărie pentru accesarea de fonduri europene. 
 
Firma care a câștigat licitația este specializată în așa ceva:
 
 
 
Firmele respinse la licitație au construit stadioanele din imaginile de mai jos:
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.