anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

La ţară, ca-n Vestul Sălbatic

Incompetenţii cu caschete: Povestea a două familii umilite de golanii protejaţi de Poliţie

GALERIE
STANGACIU, CEL DIN STANGA, POPA, CEL DIN DREAPTA
 • STANGACIU, CEL DIN STANGA, POPA, CEL DIN DREAPTA
- +

Bătaie de joc: o gaşcă de golani care a bătut crunt un bărbat, în Mogoşeşti, a fost ţinută în braţe timp de şase ani, până au mai nenorocit un tânăr. Bombardaţi de plângeri şi reclamaţii împotriva a doi tineri care se alintă unul pe altul „haiduci“, poliţiştii din comună au uitat de haina pe care o poartă şi s-au transformat în mediatori. „Poliţia mi-a spus să mă împac cu bătăuşii“, povesteşte una dintre victimele „haiducilor“ din Mogoşeşti, care se încăpăţânează să aştepte, de şase ani, ca aşa-zişii oameni ai legii să-şi facă treaba şi să termine dosarul. În timp ce poliţiştii încercau să convingă victimele golanilor să-şi retragă plângerile, aceştia au lovit din nou. Vara trecută au nenorocit pe viaţă un tânăr de 25 de ani, căruia i-au băgat furca în cap. Tânărul, care îşi croise un viitor în străinătate, a rămas acum cu sechele fizice grave. O poveste tristă despre cum incompetenţa autorităţilor ne poate ucide, la propriu, cu zile.

Liviu Stîngaciu (49 de ani – foto stânga) şi Neculai Popa (47 de ani – foto dreapta) s-au cunoscut acum aproximativ o lună, în faţa dispensarului din Mogoşeşti. Primul a cerut un foc pentru a-şi aprinde ţigara, fără a şti că necunoscutul de la care cere o brichetă venea din acelaşi loc ca şi el. Postul de Poliţie Mogoşeşti.

Din vorbă în vorbă, cei doi au aflat că vizita făcută poliţiei în acea zi avea un numitor comun. Victime amândoi ai unor golani din sat, Stîngaciu şi Popa s-au împrietenit şi, de atunci, încearcă împreună să-şi găsească dreptatea.

Primul pas: Stîngaciu a acceptat să vină la Iaşi, la Tribunal, pentru a da declaraţie într-un dosar de tentativă la omor în care victimă e fiul de 25 de ani al lui Popa. Procesul vizează doi indivizi în 2014 l-au bătut crunt chiar pe Stîngaciu.

În tot acest timp, în loc să-i tragă la răspundere pe golani - ceea ce ar fi putut preîntâmpina tentative de omor din 2019, poliţiştii au încercat să-l convingă pe Stîngaciu să se împace cu agresorii săi. Datele din sertarele poliţiştilor sunt năucitoare: cei doi huligani au fost cercetaţi în 14 dosare în acest timp, în jumătate plângerile fiind retrase.

Când nu tai răul din rădăcină

Pe 21 mai 2014, Liviu Stîngaciu, care de loc e din Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, a mers la socri în Mogoşeşti. Bărbatul a ajuns şi la familia Ungureanu, cu care e cumătru, şi căreia îi lucrase un gard. Lucrarea se terminase cu un mic scandal, Stîngaciu reclamând la acel moment că i s-ar fi furat o parte din scule.

Cât timp se afla la familia Ungureanu, unul dintre fii, Cătălin, l-a sunat pe prezumtivul hoţ, Robert Arăriţei, să vină într-acolo, pentru confruntare. A urmat un măcel în toată regula, Arăriţei, Ungureanu şi alţi patru indivizi dezlănţuindu-se.

„M-au bătut cu furca, cu bâtele şi m-au legat cu lanţul de picioare. După aceea, m-au târât 150 de metri cu căruţa, pe jos“. Din cauza agresiunilor, Stîngaciu şi-a pierdut cunoştinţa şi s-a trezit la Spitalul de Neurochirurgie, unde a stat internat aproximativ două săptămâni.

Legiştii au stabilit, ulterior, că a suferit răni ce au necesitat 60-65 de zile de îngrijiri medicale. Victimă a unei agresiuni extrem de grave - ce a avut loc în spaţiul public, Stîngaciu nu a fost căutat de poliţiştii din sat nici măcar pentru o simplă declaraţie de martor, spune el.

După externare, a mers el singur la post pentru plângere, unde poliţiştii l-au sfătuit să se împace cu agresorii. Era calea cea mai simplă ca doarul să fie închis. Stîngaciu a refuzat şi a spus că vrea ca golanii care şi-au bătut joc de el să răspundă în faţa legii.

Tânăr nenorocit de aceeaşi indivizi

Până la Dumnezeu, pe Stîngaciu l-au mâncat sfinţii. Poliţia din Mogoşeşti a deschis un dosar penal de lovire împotriva agresorilor bărbatului, însă care nu e gata nici în ziua de azi. În tot acest timp, principala preocupare a poliţiştilor, spune Stîngaciu, a fost de a-l convinge să se împace cu bătăuşii.

Doi dintre agresorii săi, Cătălin Ungureanu şi Robert Arăriţei, aveau să ajungă, în final, în puşcărie, în vara anului trecut, după ce au fost aproape să ucidă un tânăr de 25 de ani. În mai 2019, fiul lui Neculai Popa, Paul, se afla acasă, la părinţi.

Tânărul lucra în acea vreme în Veneţia, ca ospătar, şi urma să se întoarcă în Italia în primele zile ale lunii mai. În seara de 1 mai, Paul se afla într-un grup de băieţi şi fete de vârsta sa, pe un drum sătesc.

La un moment dat, Cătălin Ungureanu şi cu Robert Arăriţei au venit la acel grup, având asupra loc o furcă şi un hârleţ, şi l-au atacat brutal pe Paul Popa. „L-au bătut cu hârleţul, i-au băgat furca în maxilar“, povesteşte tatăl victimei. Motivul: Paul ar fi spus în public că îi bănuieşte pe ce doi agresori să ar fi furat de la bunica sa.

Zece zile a stat Paul Popa la Terapie Intensivă, timp în care părinţii săi nu ştiau dacă îl vor mai lua sau nu viu acasă. Tânărul a fost salvat de medici, însă a rămas cu sechele grave după acel incident. Dincolo de aspectul estetic, un sfert din faţă i-a rămas paralizată, o intervenţie chirurgicală fiind, cel puţin la acest moment, imposibilă.

Rarisim: judecătorul se implică în anchetă

Spre deosebire de cazul lui Liviu Stîngaciu, agresarea lui Paul Popa a fost preluată din prima de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi. Nu înainte ca poliţiştii din Mogoşeşti să le propună şi părinţilor disperaţi să-şi retragă plângere, spune Neculai Popa.

„Staţi liniştiţi, că o persoană din Hadâmbu a stat cu toporul înfipt în cap mai multe zile şi tot nu a rezolvat nimic“, i-ar fi spus un poliţist lui Neculai Popa. Pe 24 mai 2019, Robert Arăriţei este arestat de Tribunalul Iaşi, pentru tentativă la omor.

Cătălin Ungureanu nu a fost prins din prima, el fugind din ţară. Cât timp era căutat, l-a sunat pe Liviu Stîngaciu să râdă de el şi să spună că mai bine îşi retrage plângere. Acelaşi lucru l-a făcut, ulterior, şi cu Paul Popa, pe care l-a întrebat, câţi bani vrea pentru a-şi retrage plângerea.

„Mergem să dau bani de faţă cu Poliţia“, i-a scris Ungureanu victimei sale. Fugarul a fost, în cele din urmă, prins. În toamna anului trecut, Arăriţei şi Ungureanu sunt trimişi în judecată, iar dosarul lor a fost înregistrat la Tribunalul Iaşi.

În timpul procesului, judecătorul a aflat că furca şi hârleţul folosite la agresarea lui Paul Popa nici măcar nu au fost ridicate de anchetatori şi că se află în continuare în Mogoşeşti. Probele biologice de pe acestea au fost, cel mai probabil, contaminate.

Pentru a-şi contura o părere despre cei doi inculpaţi - amândoi arestaţi acum - judecătorul de caz a cerut audiarea ca martor a lui Liviu Stîngaciu, care a povestit cum dosarul său de agresiune a fost tergiversat.

De asemenea, magistratul a cerut de la Poliţia Mogoşeşti numărul de dosare în care Arăriţei şi Ungureanu sunt sau au fost cercetaţi. 14 cauze înregistrate oficial, au răspuns poliţiştii, jumătate dintre acestea finalizate împăcarea părţilor.

Procesul celor doi agresori va avea un nou termen pe 17 februarie. „Fiul meu nu merge tot timpul la proces, pentru că i se face rău când îi vede pe agresori“, ne-a spus Neculai Popa. Mai jos, o fotografie cu cei doi golani care se viseaza haiduci.

Răspunsurile Poliţiei

Despre agresiunea comisă asupra lui Stîngaciu, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi ne-au precizat:

„În cadrul dosarului penal întocmit în anul 2014 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, ur­mând ca la finalizarea cer­cetărilor, dosarul să fie înaintat, cu propuneri legale, unită­ţii de Parchet.“

Am întrebat purtătorul de cuvânt al Poliţiei şi despre presupusele presiuni pe care poliţiştii din Mogoşeşti le-ar pune asupra victimelor, pentru a-şi retrage plângerea. „Poliţiştii nu au rolul de a con­vinge persoanele vătămate să se împace cu persoanele re­clamate sau să îşi retragă plângerea depusă“, a fost răspunsul primit.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.