Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Incredibil abuz de drepturi, după ce a bătut popa şi politicienii din sat - Derbedeul pentru care judecătorii ieşeni fac ore suplimentare: a pornit sute de procese

GALERIE
judecator1
  • judecator1
- +

Judecătorii aproape au ajuns să facă ore suplimentare pentru a satisface nazurile unui singur deţinut. În nici trei ani, acesta a deschis sute de dosare la diverse instanţe din ţară, depunând contestaţii, reclamaţii şi solicitări dintre cele mai diverse. Războiul nervilor cu judecătorii se va sfârşi probabil doar după ce Viorel Uţă va fi eliberat. Spre uşurarea magistraţilor, aceasta se va întâmpla la începutul anului viitor.

Domiciliat în comuna Ceahlău din judeţul vecin Neamţ, Viorel Uţă a început să colecţioneze condamnări în 2012, majoritatea fiind urmare a unor scandaluri provocate de acesta. În 2017, a fost condamnat pentru că a bătut un consilier local şi i-a distrus maşina.

Abia eliberat, el i-a bătut cu pumnii şi picioarele, dar şi cu o scândură, pe preotul şi dascălul din sat, pe când aceştia mergeau cu aghiazma, în postul Crăciunului. A fost prins în Harghita, iar judecătorii au decis punerea lui sub control judiciar.

Au fost prost inspiraţi, deoarece Uţă a profitat de libertate pentru a căuta din nou scandal. S-a dus la primăria comunei şi i-a cerut contabilei să-i comunice urgent o formulă de calcul. Femeia, ocupată, l-a refuzat, mai ales că solicitarea lui Uţă nu folosea de fapt la nimic.

Bărbatul a început să răcnească şi să facă scandal. Pentru a-l linişti, cunoscându-l de cal breaz, a intervenit viceprimarul comunei, care s-a ales cu un ochi învineţit. Nu era prima oară, viceprimarul mai fiind atacat într-o altă ocazie, cu ranga, pentru că Uţă nu era mulţumit de felul în care se repara un pod din localitate. În cele din urmă, Uţă a fost arestat, fiind condamnat pentru ultraj la 3 ani de închisoare, în ianuarie 2020.

Cereri peste cereri

Ajuns iar după gratii, bărbatul a început să asalteze instanţele cu cereri peste cereri. A înaintat o contestaţie în anulare împotriva sentinţei de condamnare. I-a fost respinsă, dar nu s-a descurajat. A mai depus o plângere prin care cerea să i se reducă din pedeapsă 6 zile, pentru detenţie în condiţii necorespunzătoare. Nu i s-a aprobat nici asta.

A contestat o sancţiune disciplinară aplicată de conducerea penitenciarului Aiud. În timpul apelului de dimineaţă, a fost suprins dormind, motiv pentru care i s-a suspendat dreptul de participa la activităţi culturale, artistice şi sportive timp de o lună. Uţă a cerut anularea sancţiunii, motivând că lucrase tot timpul nopţii să-şi repare papucii şi îl duruse şi măseaua. Judecătoria i-a respins plângerea, dar Tribunalul Alba i-a aprobat reducerea sancţiunii la doar 15 zile.

A făcut plângeri împotriva personalului din penitenciar pentru abuz în serviciu. Când procurorii au dispus clasarea acestora pentru că faptele nu existau, a contestat deciziile. Apoi a atacat sentinţele prin care i s-au respins contestaţiile.

Ziua şi dosarul de plângere

Practic, aproape în fiecare zi pe rolul vreunei instanţe se află un dosar iniţiat de Viorel Uţă. Vineri, a fost rândul Tribunalului să analizeze una dintre plângerile lui. În septembrie anul trecut, acesta ceruse întreruperea executării pedepsei, invocând starea sănătăţii sale. La primul termen de judecată nu a putut fi audiat. Mai avusese de dimineaţă termen într-un alt proces.

Trebuia să fie audiat prin videoconferinţă, dar a refuzat, cerând să fie dus înapoi în celulă. Ca urmare, nu a mai fost disponibil nici pentru noul dosar. La al doilea termen, a invocat necompetenţa teritorială a Judecătoriei ieşene, cerând ca dosarul să fie trimis la Aiud, unde îşi începuse executarea pedepsei. Nici nu avea avocat, aşa că a fost acordat un nou termen, pentru desemnarea unui reprezentant din oficiu.

După două săptămâni, judecătorii au găsit la dosar o declaraţie semnată de Uţă, prin care anunţa că îşi retrage cererea. Audiat, a spus că nu scrisese el declaraţia, ci „puşlamalele” de la Penitenciar. Procurorul de şedinţă, exasperat, a subliniat că Uţă nu face decât să adopte o atitudine şicanatorie.

„Este evident cunoscut scrisul petentului, acesta înregistrând pe rolul Judecătoriei Iaşi sute de cereri cu acelaşi scris, acesta dorind doar tergiversarea procesului”, a spus procurorul.

A înjurat judecătorul

După desemnarea unui avocat din oficiu, acesta a solicitat amânarea dezbaterilor, pentru a putea studia dosarul şi a putea lua legătura cu clientul. La termenul din aprilie, audierea lui Uţă a fost imposibilă. Scandalul făcut de acesta şi injuriile adresate judecătorului l-a făcut pe acesta să închidă sonorizarea sistemului de videoconferinţă. Când l-a redeschis, Uţă plecase deja, întorcându-se în celulă.

Lipsa acestuia a permis derularea dezbaterilor, în prezenţa avocatului şi a procurorului. Acesta din urmă a cerut respingerea cererii lui Uţă, apreciind că problemele de sănătate invocate nu sunt reale. În cele din urmă, magistraţii Judecătoriei au constatat că nici măcar nu se ştie ce boală ar avea Uţă.

Nu menţionase niciun diagnostic în cerere şi refuzase să fie dus la Institutul de Medicină Legală din Cluj-Napoca pentru efectuarea unei expertize. Ca urmare, cererea deţinutului a fost respinsă, iar acesta a fost obligat la plata a 100 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Bineînţeles, sentinţa Judecătoriei a fost contestată de Uţă, dosarul intrând pe rolul Tribunalului. Aici, deţinutul şi-a continuat circul, ba refuzând să participe la şedinţa de judecată, ba anunţând că şi-a retras plângerea ori că s-a răzgândit. La termenul de vineri, magistraţii au amânat pronunţarea pentru data de 9 septembrie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri