anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 18.05.2022

Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice

GALERIE
cercetare
 • cercetare
- +

Cercetători polonezi au inventat un personaj aflat în căutarea unui post de editor la reviste ştiinţifice, pentru a demonstra lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii, relatează France Presse. Numele ei este Anna O. Szust. Spunând că este cercetătoare în ştiinţe sociale, ea aplică la mai multe publicaţii ştiinţifice pentru a intra în consiliul lor editorial. Unele reviste o recrutează fără să facă verificări. Iar problema este că această femeie nu există. Ana a fost inventată în totalitate de cercetători polonezi preocupaţi să demonstreze lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii. În plus, Oszust înseamnă fraudă în poloneză, potrivit Agerpres.

"Mii de reviste academice nu caută calitatea. Ele există în primul rând pentru a obţine onorarii de la autori: 'acestea sunt revistele rapace' ", spune cercetătoarea Katarzyna Pisanski, într-un comentariu publicat miercuri în revista Nature. Psiholog la Universitatea din Varşovia şi la cea din Brighton, Katarzyna Pisanski şi colegii săi au inventat în 2015 personajul Anna O. Szust. Licenţiată, interesată de neuroştiinţe şi ştiinţe sociale, ea nu a publicat niciodată în reviste cunoscute şi nu are experienţă ca editor. ''Dna Fraudă" şi-a trimis CV-ul şi o scrisoare de intenţie la 360 reviste, unele considerate ca fiind serioase, iar altele cu o reputaţie proastă, arată Agerpres.

Înainte de a putea fi publicate într-o revistă, articolele sunt citite de editori ştiinţifici care analizează dacă articolul merită să fie luat în considerare. Ei decid în consiliul editorial dacă textul trebuie să fie acceptat, respins sau revizuit. Un rol important şi prestigios. Din cele 360 de reviste, 120 figurează în anuarul ''Journal Citation Reports'' (JCR), ce reuneşte titluri care îndeplinesc anumite criterii de calitate. Niciuna dintre aceste publicaţii nu a acceptat-o pe ''Dna Fraudă''. Alte 120 sunt în ''Anuarul revistelor cu acces liber'' (DOAJ). Opt dintre ele au recrutat-o pe Anna, conform Agerpres.

În fine, restul de 120 apar pe o listă neagră care include aproximativ 10.000 de reviste cu acces liber ''potenţial sau probabil avide'', potrivit Katarzynei Pisanski. Această listă a fost stabilită de Jeffrey Beall, bibliotecar la Universitatea din Colorado. Patruzeci de reviste de pe această listă au fost de acord să o recruteze pe Anna. Fără a explica de ce, Jeffrey Beall şi-a retras lista neagră în ianuarie, când studiul cercetătorilor polonezi era finalizat, relevă aceştia din urmă. În total 48 de reviste i-au spus ''da'' ''Dnei Fraudă'', dintre care patru i-au oferit imediat postul de redactor-şef. Nimeni nu a încercat să contacteze universitatea pentru a-i verifica CV-ul.

SURSA: Agerpres

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X