Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice

GALERIE
cercetare
  • cercetare
- +

Cercetători polonezi au inventat un personaj aflat în căutarea unui post de editor la reviste ştiinţifice, pentru a demonstra lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii, relatează France Presse. Numele ei este Anna O. Szust. Spunând că este cercetătoare în ştiinţe sociale, ea aplică la mai multe publicaţii ştiinţifice pentru a intra în consiliul lor editorial. Unele reviste o recrutează fără să facă verificări. Iar problema este că această femeie nu există. Ana a fost inventată în totalitate de cercetători polonezi preocupaţi să demonstreze lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii. În plus, Oszust înseamnă fraudă în poloneză, potrivit Agerpres.

"Mii de reviste academice nu caută calitatea. Ele există în primul rând pentru a obţine onorarii de la autori: 'acestea sunt revistele rapace' ", spune cercetătoarea Katarzyna Pisanski, într-un comentariu publicat miercuri în revista Nature. Psiholog la Universitatea din Varşovia şi la cea din Brighton, Katarzyna Pisanski şi colegii săi au inventat în 2015 personajul Anna O. Szust. Licenţiată, interesată de neuroştiinţe şi ştiinţe sociale, ea nu a publicat niciodată în reviste cunoscute şi nu are experienţă ca editor. ''Dna Fraudă" şi-a trimis CV-ul şi o scrisoare de intenţie la 360 reviste, unele considerate ca fiind serioase, iar altele cu o reputaţie proastă, arată Agerpres.

Înainte de a putea fi publicate într-o revistă, articolele sunt citite de editori ştiinţifici care analizează dacă articolul merită să fie luat în considerare. Ei decid în consiliul editorial dacă textul trebuie să fie acceptat, respins sau revizuit. Un rol important şi prestigios. Din cele 360 de reviste, 120 figurează în anuarul ''Journal Citation Reports'' (JCR), ce reuneşte titluri care îndeplinesc anumite criterii de calitate. Niciuna dintre aceste publicaţii nu a acceptat-o pe ''Dna Fraudă''. Alte 120 sunt în ''Anuarul revistelor cu acces liber'' (DOAJ). Opt dintre ele au recrutat-o pe Anna, conform Agerpres.

În fine, restul de 120 apar pe o listă neagră care include aproximativ 10.000 de reviste cu acces liber ''potenţial sau probabil avide'', potrivit Katarzynei Pisanski. Această listă a fost stabilită de Jeffrey Beall, bibliotecar la Universitatea din Colorado. Patruzeci de reviste de pe această listă au fost de acord să o recruteze pe Anna. Fără a explica de ce, Jeffrey Beall şi-a retras lista neagră în ianuarie, când studiul cercetătorilor polonezi era finalizat, relevă aceştia din urmă. În total 48 de reviste i-au spus ''da'' ''Dnei Fraudă'', dintre care patru i-au oferit imediat postul de redactor-şef. Nimeni nu a încercat să contacteze universitatea pentru a-i verifica CV-ul.

SURSA: Agerpres

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.