Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Incredibil: O falsă cercetătoare şi-a găsit un post real de editor la mai multe reviste ştiinţifice

GALERIE
cercetare
  • cercetare
- +

Cercetători polonezi au inventat un personaj aflat în căutarea unui post de editor la reviste ştiinţifice, pentru a demonstra lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii, relatează France Presse. Numele ei este Anna O. Szust. Spunând că este cercetătoare în ştiinţe sociale, ea aplică la mai multe publicaţii ştiinţifice pentru a intra în consiliul lor editorial. Unele reviste o recrutează fără să facă verificări. Iar problema este că această femeie nu există. Ana a fost inventată în totalitate de cercetători polonezi preocupaţi să demonstreze lipsa de seriozitate a unora dintre aceste publicaţii. În plus, Oszust înseamnă fraudă în poloneză, potrivit Agerpres.

"Mii de reviste academice nu caută calitatea. Ele există în primul rând pentru a obţine onorarii de la autori: 'acestea sunt revistele rapace' ", spune cercetătoarea Katarzyna Pisanski, într-un comentariu publicat miercuri în revista Nature. Psiholog la Universitatea din Varşovia şi la cea din Brighton, Katarzyna Pisanski şi colegii săi au inventat în 2015 personajul Anna O. Szust. Licenţiată, interesată de neuroştiinţe şi ştiinţe sociale, ea nu a publicat niciodată în reviste cunoscute şi nu are experienţă ca editor. ''Dna Fraudă" şi-a trimis CV-ul şi o scrisoare de intenţie la 360 reviste, unele considerate ca fiind serioase, iar altele cu o reputaţie proastă, arată Agerpres.

Înainte de a putea fi publicate într-o revistă, articolele sunt citite de editori ştiinţifici care analizează dacă articolul merită să fie luat în considerare. Ei decid în consiliul editorial dacă textul trebuie să fie acceptat, respins sau revizuit. Un rol important şi prestigios. Din cele 360 de reviste, 120 figurează în anuarul ''Journal Citation Reports'' (JCR), ce reuneşte titluri care îndeplinesc anumite criterii de calitate. Niciuna dintre aceste publicaţii nu a acceptat-o pe ''Dna Fraudă''. Alte 120 sunt în ''Anuarul revistelor cu acces liber'' (DOAJ). Opt dintre ele au recrutat-o pe Anna, conform Agerpres.

În fine, restul de 120 apar pe o listă neagră care include aproximativ 10.000 de reviste cu acces liber ''potenţial sau probabil avide'', potrivit Katarzynei Pisanski. Această listă a fost stabilită de Jeffrey Beall, bibliotecar la Universitatea din Colorado. Patruzeci de reviste de pe această listă au fost de acord să o recruteze pe Anna. Fără a explica de ce, Jeffrey Beall şi-a retras lista neagră în ianuarie, când studiul cercetătorilor polonezi era finalizat, relevă aceştia din urmă. În total 48 de reviste i-au spus ''da'' ''Dnei Fraudă'', dintre care patru i-au oferit imediat postul de redactor-şef. Nimeni nu a încercat să contacteze universitatea pentru a-i verifica CV-ul.

SURSA: Agerpres

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.