anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Incremenirea în ignoranţă

GALERIE
bogdan iliescu
  • bogdan iliescu
- +

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

„Informaţia nu e cunoaştere.” Albert Einstein

Lumea modernă este îmbibată de paradoxuri. De la credinţa în astrologie (deşi am ajuns cu probe palpabile dincolo de galaxia noastră), până la refutarea ştiinţei folosite zilnic printr-o sumă de credinţe personale (şi nu mă refer la cele religioase) „validate” de un grup social, putem observa în omenirea modernă o mulţime de nepotriviri între stadiul evoluţiei speciei şi cel al individului. Trecând peste o tendinţă feroce spre „pensionarea creierului” (inclusiv printr-un sedentarism excesiv), ştiinţa nu doar că nu câştigă teren, dar este tot mai mult contestată (unde sunt vremurile bune când era doar ignorată?). Şi asta cu toate că revoluţia ştiinţifică se întâmplă nu doar în istoria recentă, dar chiar sub ochii noştri. Şi ce revoluţie!

Pentru a înţelege amploarea acestei revoluţii, să privim pentru un moment un european bine educat tipic din 1600 - când majoritatea europenilor educaţi împărtăşeau aceeaşi cultură intelectuală. El credea în vrăjitorie şi poate că a citit Daemonologie (1597) de James VI al Scoţiei, care pictează o imagine alarmantă şi creduloasă a ameninţării reprezentate de agenţii diavolului. Credea că şoarecii sunt generaţi spontan în grămezi de paie. El credea că un corp ucis va sângera în prezenţa criminalului. Credea că există un unguent care, dacă este frecat pe un pumnal care a provocat o rană, va vindeca rana. El credea că forma, culoarea şi textura unei plante pot fi un indiciu al modului în care va funcţiona ca medicament, deoarece Dumnezeu a conceput natura pentru a fi interpretată de omenire. El credea că este posibil să transformăm metalul de bază în aur, deşi se îndoia că cineva ştia cum să o facă. El credea că curcubeul este un semn de la Dumnezeu şi că cometele prezintă răul. El credea că visele prezic viitorul, dacă ştim să le interpretăm. El credea, desigur, că pământul stă pe loc şi soarele şi stelele se întorc în jurul pământului o dată la douăzeci şi patru de ore - el a auzit menţionarea lui Copernic, dar nu îşi imagina că a intenţionat ca modelul său de cosmos centrat pe soare să fie luat la propriu. El credea în astrologie, dar, întrucât nu ştie exact ora propriei naşteri, credea că până şi cel mai expert astrolog ar putea să-i spună puţine lucruri cu adevărat noi. El deţine câteva cărţi.

Înspăimântător, nu?! Cel puţin jumătate din ceea ce ştia şi manipula intelectual un om educat din 1600 se regăseşte în intelectul unei părţi semnificative din oamenii de azi, deşi folosesc telefoanele inteligente, urmăresc televizorul (excesiv chiar) sau acoperă distanţe imense în timp foarte scurt cu avionul. Dar, vai nouă!, să vadă o pisică neagră când se suie în avion! Oricât de îngrijorătoare ni s-ar părea această încremenire în abisul ignoranţei, un monstru şi mai feroce şi mai neliniştit ne otrăveste intelectul individual şi colectiv: pseudoştiinţa. Dar despre asta, data viitoare!

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Claudiu RAUS

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar!

Filmuletul zilei

opinii

Necrofilie mediatică

Alexandru CĂLINESCU

Necrofilie mediatică

Când anunţă moartea cuiva, în principiu a unei personalităţi cunoscute (ceea ce nu e întotdeauna cazul), site-ul derapează în grandilocvenţă şi în automatisme goale de sens. Astfel, orice deces reprezintă un „doliu uriaş”.

Fake news în alegerile din R. Moldova

Radu POPESCU

Fake news în alegerile din R. Moldova

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

O întâlnire de promoţie, altfel

Nicolae CREŢU

O întâlnire de promoţie, altfel

Întâlnirile studenţilor de altădată, între ei şi cu profesorii lor, m-au făcut întotdeauna să gândesc o astfel de revedere peste ani ca pe o adevărată Sărbătoare, nu numai a ataşamentului faţă de Alma Mater ca „spaţiu” şi climat ale acelei vârste tinere către care se revine ca spre o matcă de „start”, intelectuală şi afectivă, dar şi a unei solidarităţi de breaslă, între discipolii de „atunci”, deveniţi ei înşişi profesori, şi formatorii lor de odinioară. Altfel spus, nu atât o întoarcere în timp, cât un dialog al generaţiilor de profesionişti ai catedrei, deschis şi viu, întemeiat pe reciproca preţuire a unei asemenea colegialităţi lărgite, fără hotare de vârstă, care începuse odată cu absolvirea însăşi.

pulspulspuls

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Multe păreri am mai auzit ieri despre loviturile la gioale date la Iaşi dar şi la Bucureşti despre alcătuirea listelor de candidaturi de la PSD, multe au fost şi tânguielile vizavi de faptul că madam Gavrilă nu merita un asemenea tratament (lucru valabil în bună măsură, dar nu chiar în totalitate, căci dânsa doarme acum aşa cum şi-a aşternut politic în ultimii ani, nu-i aşa?). 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.