anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

Incursiune în sistemul digital de evaluare: mobilitate Erasmus+ a profesorilor de la Colegiul Național Costache Negruzzi Iași

GALERIE
275962368_5125447490873794_3500912058606106046_n (1)
 • 275962368_5125447490873794_3500912058606106046_n (1)
- +

Colegiul Național "Costache Negruzzi" a probat un permanent interes pentru calitatea actului educativ, aliniat la standardele europene și la domeniile de interes ale elevilor, având convingerea că rolul esențial al profesorilor este acela de a stârni elevilor curiozitate, imaginație și de a le dezvolta gândirea critică. O nevoie semnificativă a școlii noastre este aceea de a avea profesori cu abilități și competențe transdisciplinare, spre a răspunde rigorilor planului cadru în vigoare, pentru a putea inova oferta educațională și a facilita elevilor noștri o învățare temeinică, raportată la mediul înconjurător ca întreg. 

 

 

În perioada 13 – 19 martie 2022, profesorii Ioana Cătălina Anton și Florin Iancu au participat la mobilitățile aferente cursului de formare eAssessment: assessment of/for learning with digital tools, organizat în Funchal (Madeira) de Euneos Oy, un partener finlandez recunoscut pentru cursurile calitative pe care le furnizează, în strânsă dependență cu dinamica educațională europeană și cu standardele înalte din punct de vedere pedagogic. Aceste mobilități au fost realizate în cadrul proiectului Erasmus+ Profesorul STE(A)M: înapoi în viitor! (2019-1-RO01-KA101-06283).   

Obiectivul principal al acestui proiect vizează creșterea accesului la un învățământ de calitate, prin intermediul unor demersuri educaționale transdisciplinare, orientate către dezvoltarea competențelor solicitate de societatea modernă, prin includerea tehnologiei, dar și dezvoltarea abilităților didactice în domeniul cross-curricular al STE(A)M (Științe, Tehnnologie, Artă și Matematică).

Cursul de formare organizat în Funchal a avut drept temă centrală evaluarea digitalizată, raportată la rigorile și standardele actuale, cu referire și la întreaga axă temporală a utilizării acesteia în procesele educative. Au fost punctate și incluse în aplicații practice conceptele cheie, abordările alternative și numeroase exemple din școlile europene, medii digitale variate utilizate în evaluare (Moodle, H5P, Wordpress, Open Badges Backpack, TAO, LearningApps). Participarea unui grup numeros de profesori din diverse țări europene cu tradiție în furnizarea unui conținut educațional de înaltă calitate (Finlanda, Suedia, Franța, Belgia, Germania, Estonia) a adus plus valoare cursului de formare, prin dialogul permanent pe teme didactice, prin împărtășirea experiențelor și provocărilor profesionale (mai ales în timpurile pandemice), dar și prin stabilirea unor contacte pentru viitoare colaborări și parteneriate. De asemenea, cadrele didactice au realizat și o vizită la o școală publică din Funchal, precum și de variate activități culturale.  

Menționăm că, în cadrul proiectului, au mai avut loc șase mobilități externe ale profesorilor negruzziști, organizate în două fluxuri (30 august – 5 septembrie 2021): Prof. dr. Irina Căpraru, Prof. Mihaela Țura și Prof. Daniela Iftode au participat la cursul STE(A)M IN CLASSROOM - MULTIPLE INTELLIGENCES - MICROLEARNING - GAMIFICATION - CLIL - FLIPPING CLASSROOMS organizat de Lambda Twelve IKE ( Atena), iar Prof. Adina Imbria, Prof. Vasile Sorohan și Prof. Stelian Hadîmbu au beneficiat de cursul „Robotics in STE(A)M Education”, găzduit de Life Long Learning Oloklirosi (Heraklion).   

Activitățile derulate în Heraklion au inclus simularea computerizată a unor experiemente științifice, folosind software-ul și setul Arduino, echipamentul robotic WeDo2 și Minstrom EV3, dar și identificarea modalităților inter- și transcurriculare de integrare a acestor variante de instruire computerizată în activitatea instructiv-educativă. Mobilitățile organizate la Atena au fost direcționate spre prezentarea competențelor STEM și integrarea acestora în activitatea cu elevii prin intermediul conexiunilor cu viața reală. Astfel, profesorii negruzziști s-au familiarizat cu elemente și instrumente de microînvățare: crearea de website-uri (padlet, weebly, Genially, Voki), aplicații de învățare, platforme de publicare digitală: issuu.com, fliphtml5, proiecte de cod QR, realitate augmentată, realitate virtuală.

Achizițiile intelectuale și pedagogice ale profesorilor beneficiari urmează a fi împărtășite la nivel local și regional, printr-o strategie de diseminare și valorizare a rezultatelor (workshopuri, participare la conferințe, organizarea unor activități în cadrul Science Week 2022). De asemenea, elevii negruzziști vor beneficia de noi discipline opționale bazate pe abordarea transdisciplinară a conținuturilor STEM. Apreciem că toate mobilitățile vor reconfigura activitatea la catedră a cadrelor didactice implicate, atât din punct de vedere curricular, cât și sub aspectul învățării digitalizate la standardele înalte oferite constant de comunitatea negruzzistă.

Disclaimer: Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.