Indemnizaţiile preşedintelui şi prim-ministrului scad, ale parlamentarilor se dublează
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Indemnizaţiile preşedintelui şi prim-ministrului scad, ale parlamentarilor se dublează

GALERIE
pensii-parlamentari
  • pensii-parlamentari
- +

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat joi grilele de salarizare a demnitarilor conform noii legi a salarizării unitare, potrivit cărora cel mai mare salariu din România îi va reveni şefului statului – 17.400 lei, urmat de şeful Guvernului, şefii Parlamentului şi preşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Curţii Constituţionale (CCR) – 15.950 lei, iar miniştrii urmând să aibă 14.500 de lei brut pe lună.

”La preşedintele României coeficientul este 12 (raportat la salariul minim pe economie – n. red.), fiind cel mai mare salariu din România. După care sunt, în ordine descrescătoare: preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii Constituţionale – 11, premierul României, la fel, 11. Apoi avem judecătorii de la ÎCCJ şi de la CCR la 10,5. Miniştrii sunt la coeficientul 10, secretarii de stat – 7,4, parlamentarii la 8”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Practic, salariile celor mai înalţi demnitari în stat vor scădea potrivit noii legi a salarizării. În prezent, preşedintele României, prim-ministrul şi preşedinţii Parlamentului câştigă 21.540 lei brut pe lună, iar de la 1 iulie ar urma să primească 17.400 lei brut pe lună preşedintele şi 15.950 lei brut pe lună şefii Legislativului. De asemenea, miniştrii au în prezent o indemnizaţie de 19.055 lei brut pe lună, iar din iulie vor primi mai puţin, adică 14.500 lei brut pe lună.

Salarii la nivelul preşedinţilor Parlamentului vor avea de la 1 iulie 2017 şi preşedintele ÎCCJ şi cel al CCR, adică 15.950 lei brut pe lună. Potrivit proiectului legii salarizării unitare, judecătorii CCR şi cei ai ÎCCJ vor primi 15.225 lei brut pe lună. În ierarhia salariilor, urmează parlamentarii, care vor primi din iulie 11.600 lei brut pe lună, aproximativ dublu faţă de cât primesc în prezent. La rândul lor, secretarii de stat vor primi un salariu de 10.730 lei brut pe lună din iulie, o creştere consistentă faţă de cât au în prezent. De asemenea, Olguţa Vasilescu a prezentat şi salariile din administraţia publică locală.

”Pentru primari şi viceprimari avem aşa: primarul general al Capitalei – 9 (coeficientul raportat la salariul minim pe economie – n. red.), viceprimarul Capitalei – 8, preşedintele Consiliului Judeţean – 8, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – 7, primarul de localitate cu peste 300.000 de locuitori – 8, primar de localitate cu peste 200.000 de locuitori – 7,5 şi de aici încolo scad până la ultimul în ierarhie, viceprimar de localitate cu până la 3.000 de locuitori – 3”, a anunţat ministrul Muncii. În sume brute, salariile din administraţia locală arată astfel: primarul general al Capitalei – 13.050 lei, viceprimarul Capitalei – 11.600 lei, preşedintele de Consiliu Judeţean – 11.600 lei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – 10.150, primarul de localitate cu peste 300.000 de locuitori – 11.600 lei, primarul de localitate cu peste 200.000 de locuitori – 10.875, viceprimarul de localitate cu sub 3.000 de locuitori – 4.350 lei. 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.