Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Au lucrat cum au văzut în filme

Indivizi mascaţi au furat seiful Primăriei Popricani

GALERIE
jafp
  • jafp
- +

Au furat banii consilierilor din Popricani, banii persoanelor cu handicap şi taxele strânse de la săteni. Jaf ca în filmele americane la Primăria din Popricani. Sâmbătă noaptea spre duminică, trei bărbaţi cu cagule pe cap şi echipaţi cu mănuşi pe mâini au spart casieria unităţii şi au luat seiful cu totul şi nişte bani găsiţi prin biroul funcţionarei. Atacul a fost filmat de camerele de luat vederi ale instituţiei, însă în imagini nu se pot distinge foarte bine feţele acestora, potrivit unor surse din cadrul anchetei. Spargerea a durat aproximativ zece minute şi au fost furaţi banii persoanelor cu handicap, indemnizaţiile consilierilor locali şi nişte bani colectaţi din taxe şi impozite de la săteni. 

Jaful pare să fi fost plănuit cu grijă de către cei trei membri ai găştii. Ei au intrat în Primărie chiar pe uşa din faţă. Aceştia au avut grijă ca pe toată durata „acţiunii“ să stea aplecaţi pe holurile din primărie, având pe cap glugile de la hanorace. În jurul orei 1, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cei trei au intrat în curtea primăriei, au filat atent orice mişcare, apoi unul dintre ei, echipat cu o rangă, a deschis cu uşurinţă uşa de termopan de la intrare. Au intrat toţi trei, apoi au „atacat“ cu ranga uşa de la intrarea în casierie, locul unde sătenii plătesc taxele şi impozitele. Uşa aceasta a fost forţată şi a fost deschisă chiar dacă era dotată cu mai multe zăvoare. Pentru a intra la seif, au trebuit să mai spargă o uşă asemănătoare.

Cel mai probabil şi-au dat seama că spargerea celei de-a doua uşi vor pierde minute preţioase aşa că au sparta fereastra ghişeului casieriţei, pe unde localnicii achită impozitele. Pe o gaură de un metru pătrat, aceştia au intrat în casieria propriu-zisă. Aici, aceştia nu au mai încercat să deschisă seiful aşa că au decis să-l ia cu totul. Unul dintre ai a scotocit printre sertarele casieriţei şi au găsit într-un raft din cameră suma de 8.169 de lei, reprezentând indemnizaţiile persoanelor cu handicap care urmau să fie distribuite de casieră în următoarele zile. Hoţii au ridicat seiful care cântărea aproape 100 de kilograme şi l-au scos pe fereastra casieriei, apoi l-au târâit la propriu până afară. La ieşire, cei trei au târâit seiful pe banda destinată persoanelor cu handicap, apoi l-au cărat până pe un drum lateral clădirii primăriei. Aici, poliţiştii spun că a fost urcat într-o căruţă sau autoturism. 

Primarul: „Cred că o să le fie greu poliţiştilor să îi găsească“

Furtul a fost observat de funcţionari luni dimineaţa, care au chemat poliţia. Când jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au intrat în primărie, femeia de serviciu strângea cu mătura resturile lăsate de hoţi. „Uitaţi, se văd urmele lăsate de seif, când l-au târât pe gresie. Uitaţi aici se vede cum s-a crăpat gresia, de la seif“, ne-a spus femeia. Casieriţa ne-a arătat locul unde se aflase seiful. Poliţiştii ne-au spus că seiful trebuia să fie încastrat în perete sau „ancorat“ în beton. „Seiful se afla lângă perete. În el se aflau pe un raft suma de 4.086 lei reprezentând banii consilierilor şi 3.137 de lei încasaţi din taxe şi impozite. În total, hoţii au furat suma de 15.392 de lei“, ne-a spus femeia.

Primarul ne-a spus că a vizionat filmul jafului de pe camerele de luat vederi, acesta fiind luat de anchetatorii de la Serviciul de Investigaţii Criminale (SIC) din cadrul Poliţiei Iaşi. „Se văd trei tineri cum pândesc, apoi cum intră în Primărie. Stau aplecaţi şi nu li se disting feţele. Cred că o să le fie greu poliţiştilor să îi găsească. Cel mai probabil, cei trei au mers la discotecă, au cheltuit toţi banii apoi s-au gândit să dea o spargere“, a spus Valeriu Pârlog, edilul comunei Popricani. Acesta ne-a mai spus că hoţii au închis curentul din clădire, înainte să intre, de la un tablou electric aflat la strada principală din localitate. Acest lucru ne-a fost infirmat de către anchetatori. „Nu sunt semne că s-a umblat acolo. Cel mai probabil, ultimul funcţionar din primărie nu a activat sistemul de alarmă din clădire, vineri, la plecarea de la serviciu“, ne-au spus poliţiştii.

Un jaf asemănător din urmă cu 6 ani, rămas nerezolvat: Paznicul de la Bălţaţi a fost imobilizat şi legat fedeleş până dimineaţa

La Primăria Bălţaţi, trei indivizi care s-au dat poliţişti au spart seiful instituţiei de unde au furat banii a 600 de localnici săraci, care trebuiau să încasese ajutorul de căldură. Hoţii au spart mai întâi becul de la intrarea în primărie, apoi au ciocănit în geamul instituţiei şi s-au dat drept poliţişti. Când paznicul a deschis uşa, cei trei l-au imobilizat şi apoi l-au legat fedeleş. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ l-au căutat pe paznicul din noaptea respectivă care a povestit toată păţania de atunci. Traian Adavidoaie s-a pensionat după un an de zile de la jaful din primărie, iar în prezent este paznic la pensiunea fostului primar al localităţii, Mihai Hlihor. Pensionarul povesteşte că, în noaptea de atunci, el se afla în primărie, treaz.

„Sunt atâţia ani de atunci. Eu mă aflam în sediul primăriei Bălţaţi, pe un scaun. Pe la ora 2, în noapte, am auzit ciocănituri în geam: dă drumul, poliţia la control!“ a răcnit cineva. Am deschis, şi rău a fost: am primit un jet de spray în ochi şi am orbit. Cât am apucat să văd, într-o fracţiune de secundă, erau trei tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani, îmbrăcaţi ca nişte poliţişti: pantaloni albaştri închişi la culoare, şi cămaşă albastră. Nu aveau trese. M-am pus jos de usturime, moment în care ei au intrat pe uşă. Unul dintre ei m-a lovit cu piciorul. M-a lovit în şold. Mi-au spus că, dacă ţip, mă omoară. Avea un levier de fier în mână. Doi m-au legat de picioare, şi unul de mâini. M-au legat de o masă. M-au legat frumuşel şi mi-au spus că, dacă răcnesc, e jale. M-au legat cu mâinile la spate, în picioare. Apoi mi-au pus un fes în cap, care mi l-au tras până la bărbie, ca să nu mai văd. Aşa am stat până dimineaţă, la ora şase“, spune Traian Adavidoaie.

Jurnaliştii l-au găsit pe acesta chiar lângă noua pensiune a fostului primar, Hlihor. Abia ajunsese la locul de muncă, nu înainte de a trage o duşcă şi a-şi cumpăra o pâine proaspătă. Jumătate din pâine a rupt-o şi a aruncat-o unui câine uriaş, aflat într-o cuşcă din apropiere. Cealaltă bucată a rămas în sacoşă, pe care a aruncat-o pe masa de lemn, de lângă magazia în care se odihneşte, aşezată chiar lângă clădirea în construcţie. Moşul se şterge de două ori la gură şi continuă să povestească, uitându-se într-un punct fix, în jos. „Ei, (hoţii - n.r.) s-au dus la un localnic, Porcaru, din satul nou, care are un atelier de tâmplărie, de la care au furat faiurile de tăiat. Dar mai întâi au fost la un altul, la Ghighi, patronul unu magazin de la stradă. Nu au putut intra în ograda lui pentru că acesta aavea un câine uriaş. Ce puteau fura de acolo. Avea doar câteva kilograme de ţuică“, râde pensionarul.  

„Aici, în ochiul stâng mi-a dat mai tare cu spray“

Fostul paznic al primăriei a spus că hoţii au ştiut ce să facă în orice moment. „După ce m-au legat şi au intrat în Primărie, au scos buşoanele de la tabloul electric, şi au luat curentul. Nu erau atunci alarme cum sunt acum. Nu am apucat să-i văd, că m-a chiorât de tot. Aici, în ochiul stâng mi-a dat mai tare cu spray. După ce au spart uşa de la casierie, care era de termopan, cu faiul de la Porcaru, au tăiat ore întregi la seif, până să-l deschidă. Trei ore a durat până să deschidă seiful. Au tăiat continuu. Eu nu am auzit să vorbească între ei, deoarece casieria se află în partea cealaltă a clădirii. După ce au spart, s-au întors la mine, şi mi-au luat cheia de la primărie şi telefonul mobil. Unul făcea mişto de mine: pune-i şi moşului 50 de lei în buzunar! Nu au luat o hârtie, nimic, doar banii i-au interesat. Au luat trei sute şaptezeci şi ceva de milioane de lei vechi, banii oamenilor de la căldură“, îşi aduce aminte bărbatul.

„M-au găsit legat pe la vreo 6 dimineaţă. Eu aveam un prieten, Bulă, care a murit între timp. El venise la fântâna de lângă Primărie şi a bătut în geam: „Băi, nea Traiane, ce faci?“, m-a întrebat el. I-am spus că sunt legat. „Hai bre, că mata glumeşti!“, mi-a răspuns. Puteam vorbi deoarece fesul pe care mi l-au tras pe faţă, am reuşit să-l ridic de pe cap. Nu mai aveam aer. A venit unul dintre ei cu o sticlă şi îmi dădea apă în gură. „Bea o gură de apă ca să nu mori!“, îmi spunea. „Sau vrei suc“?, mă întreba. „Nu beau suc domnule, că am diabet“, le răspundeam. Nu am recunoscut nicio voce. De unde domnule, la ora 2 noaptea? Nu aveau cagule pe faţă. M-au legat strâns, cu o sfoară foarte tare, cred că era pescărească. Am încercat eu să mă dezleg de vreo câteva ori, dar nu am reuşit deloc“, răbufneşte acesta.

Până şi nea Traian este supărat că hoţii nu au fost prinşi nici în ziua de astăzi, şi se cruceşte la auzul veştii că şi Primăria Popricani a fost spartă, într-un mod asemănător, doar că hoţii nu au găsit niciun paznic de veghe. „Dimineaţă a venit poliţia, mi-a luat declaraţii, m-au dus la Medicina Legală. Au căutat, au cercetat, dar degeaba. Nu au depistat nimica. Eu cred că ei (hoţii - n.r.) au fost înştiinţaţi de cineva de la Trezorerie, de la Târgu Frumos. Cine dracu ştie? Culmea este că în noaptea respectivă nu a venit poliţia în control. În rest, ei au fost aproape în fiecare noapte să ne controleze. Ba de la Iaşi, ba de la Târgu Frumos. Mi-au făcut alcooltest, să vadă dacă am băut. Nu eram băut. Ancheta a durat vreo două săptămâni. Dar nu i-a prins. Cred că ei urmăresc când casierii scot banii de la trezorerie, au informatori. Dacă îmi spunea primarul că sunt bani în caserie, aduceam fii mei şi păzeam. Aduceam şi câinele“, spune moşul cu ciudă.

Inclusiv el a fost suspectat că a paticipat la jaf. „Au venit de la Bucureşti doi domni şi mi-au luat probe de salivă pentru probele ADN. Mi-au zis: „Moşule, dar poate le-ai dat matale pontul!“. De unde să le dau eu pont, că nici nu ştiam că sunt bani în primărie. Erau banii de la căldură, ajutoare care trebuiau să fie date zilele următoare. Dacă îmi spunea mie primarul că are bani în casierie, stătea altfel treaba“, încheie fostul paznic al Primăriei Bălţaţi. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri