Industria fără fum de la Iași a intrat în ceață, iar adevărații băieți deștepți au parte numai de incertitudini
Semnele aduse în discuție în acest text ar trebui privite ca un semnal de alarmă de către toată lumea. Odată ce banii care se revărsau din industria IT către diverse zone ale economiei ieșene vor curge ceva mai lin, iar programatorii nu vor mai fi ofertați cu tot atâta generozitate sau chiar mai mult se va renunța la serviciile lor, atunci nici cafeneaua de lângă birourile sofisticate nu va mai avea vânzări așa de mari.
Industria fără fum din Iași a fost, cel puțin în ultimii 15 ani, un adevărat motor de dezvoltare pentru oraș și județ. Mai întâi au răsărit prin tot orașul clădiri de birouri moderne sau au fost transformate cele comuniste în spații dedicate programatorilor sau „adevăraților băieți deștepți”, cum erau alintați de către profani.
Rotițele au început să se învârtă din ce în ce mai repede, anunțurile de angajare au curs pe bandă rulantă, iar salariile au urcat în ritmuri amețitoare pentru municipiul Iași. Repede s-a constatat că persoanele pregătite pentru a intra în industria IT sunt relativ puține, motiv pentru care au luat ființă diverse școli ce promiteau să facă reconversia istoricilor sau filosofilor în veritabili IT-iști. Au fost voci, nu puține, care s-au plâns că profesorii de la universitățile ieșene nu fac nimic să crească cifra de școlarizare dedicată programatorilor. De această efervescență, pe lângă problemele inerente, a profitat aproape toată lumea. Salariile mai mari decât media, primite în general de tineri, categorie cu un apetit mic pentru economisire, dar cu o înclinație ridicată pentru consum, s-au revărsat și au pătruns în venele economiei locale, dând un binevenit imbold. Așa s-a făcut că, odată cu clădirile de birouri, uneori chiar în proximitatea lor, au apărut o puzderie de cafenele, restaurante sau au fost dezvoltate diverse afaceri în domeniul serviciilor.
Unele zone au devenit aproape de nerecunoscut, blocuri noi de locuințe s-au ivit în mai tot orașul, colinele din jurul municipiului au fost populate cu cartiere noi de case, iar prețurile din 2014-2015 încoace au fost în creștere continuă. Pe lângă banii care curgeau dinspre industria IT, au venit și cei ai băncilor, care au mirosit că este rost de profit și au pus la treabă economiile acumulate în anii trecuți. Apogeul a fost atins în perioada imediat după pandemie. Firmele de profil angajau aproape pe oricine, nu prea mai conta calificarea sau abilitățile practice.
Dezvoltarea, aproape peste noapte, a Inteligenței Artificiale (IA), războiul din Ucraina, conflictul stârnit în jurul Israelului, pretențiile Chinei și reforma aproape de neînțeles promovată de Uniunea Europeană în privința emisiilor de gaze de seră și a pretențiilor egalitariste s-au dovedit a fi factori inhibitori pentru dezvoltarea industriei fără fum. Pretențiile angajaților din IT au fost reevaluate și cântărite mai atent, iar ritmul în care se învârteau rotițele a încetinit. Nu se mai vorbește neapărat de angajări. Codul pe care acum îl scriu programatorii din Iași poate, într-o bună măsură, să fie realizat de programele de IA, iar de la sloganul „nu găsim oameni să angajăm” s-a trecut direct la concedieri. Mecanismul care părea că merge perfect, la fel ca un ceas elvețian, este acum în dificultate, arată ca și cum nu este uns cum trebuie, iar zvonurile privind viitoare reduceri de personal nu mai miră pe nimeni, ci dau însă fiori reci pe șira spinării celor cu rate la bancă.
„Industria IT din România, un sector în plină expansiune până acum câţiva ani, resimte din plin efectele crizei economice globale. Faţă de acum doi ani, bugetele alocate pentru servicii IT s-au diminuat cu aproximativ 20%”, arată o analiză OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluţii software complexe şi inovaţii IA destinate industriilor aerospaţiale, de apărare şi de securitate cibernetică și preluată și de către „Ziarul de Iași”. ZdI a atras atenția încă de anul trecut că apele s-au tulburat în industria IT locală. Atunci, arătam că în cadrul unei mari companii cu capital american, cu mii de angajați la Iași, se vorbea deja despre concedieri. „Amazon își revizuiește și își prioritizează în mod constant investițiile în funcție de nevoile clienților săi. În urma unor evaluări recente, am identificat zone în care trebuie să investim mai mult și zone în care trebuie să reducem. Prin urmare, are loc o regrupare a resurselor cu privire la câteva procese ce țin de echipa Retail Business Services (RBS)”, ne-a transmis „diplomatic” în decembrie 2023 Miroslava Kaiser, Manager Communications Amazon Central & East Europe.
Semnele aduse în discuție mai sus ar trebui privite ca un semnal de alarmă de către toată lumea. Odată ce banii care se revărsau din industria IT către diverse zone ale economiei ieșene vor curge ceva mai lin, iar programatorii nu vor mai fi ofertați cu tot atâta generozitate sau chiar mai mult se va renunța la serviciile lor, atunci nici cafeneaua de lângă birourile sofisticate nu va mai avea vânzări așa de mari. Nici vânzările de apartamente nu vor mai merge așa de bine, cum nici cele de mobilă, lenjerie sau servicii de curățenie nu vor mai avea parte de revelații comerciale.
Toate industriile au momentele lor de glorie/ascensiune, declin sau chiar dispariție. Nimic nu poate opri acest proces, cum nu poate fi ștearsă legea gravitației. Acum industria fără fum din Iași este în ceață, viitorul ei nu este tocmai clar. Cert este că acum zgomotul din jurul ei s-a atenuat. Marea provocare este însă să găsim următorul motor economic care să poată fi turat până la nivelul în care să reverse prosperitate aproape în toate domeniile. Este o piatră de încercare atât pentru mediul privat, cât și pentru autorități. Ambele părți pot înregistra pierderi masive dacă nu iau măsuri potrivite în timp util, unii își pot vedea profiturile spulberate, iar ceilalți, taxele și impozitele sau chiar și șpăgile pentru autorizarea construcției X sau pentru deschiderea unei cafenele.
Publicitate și alte recomandări video