Ritualul inmormantarii s-a transformat intr-o adevarata industrie in care toti incearca sa speculeze momentul. Mergand pe considerentul „Atat a insemnat defunctul pentru dumneavoastra", toti incearca sa traga cat mai multi bani de la cei ajunsi la ananghie. Asa se face ca Botosaniul a ajuns sa fie impanzit de firme de servicii funerare, un pachet intreg de servicii ajungand sa coste undeva la 8.000 de lei. Desi locul de veci poate fi concesionat de la Administratia Cimitirelor cu numai 180 de lei, pentru o perioada de 15 ani, iar cel mai ieftin sicriu poate fi cumparat cu 200 de lei, drumul de la biserica la cimitir si pomenile scot mii de lei din buzunarele rudelor defunctilor.
Iar asta cu ajutorul unei adevarate mafii. La cele aproximativ 50 de inmormantari care au loc in medie in fiecare luna in municipiul Botosani, afacerea nu poate fi decat profitabila pentru cei din interiorul acestei mafii.
Daca la nunta se poate renunta, in caz ca nu exista prea multe posibilitati financiare, inmormantarea nu poate fi evitata. Un calcul minim, cu strictul necesar inhumarii, arata cam asa – saparea gropii – aproape 200 de lei, transportul mortuar – 150 de lei, depunere la capela – in jur de 40 de lei pe zi, inhumat defunct – aproape 150 de lei. Slujba religioasa inca 800 de lei.
Dar oricine a avut un asemenea eveniment nefericit in familie stie ca la cimitir lucrurile se pot complica si este nevoie de mult mai multi bani, iar „normele" impuse de cei din industria mortii ii aduc la disperare pe urmasi. Giulgiul biodegradabil, nasalia, crucea si pomana scot din buzunare alte sute si mii de lei, un meniu pentru un parastas costand cel putin 19 lei de persoana.
Afacere de 50 de miliarde de lei pe an
Un calcul simplu demonstreaza ca, la cele 1.000 de decese inregistrate in medie in fiecare an in municipiu, aceste afaceri scot anual din buzunarele botosanenilor cel putin 5 milioane de lei. Asta in conditiile in care unii dintre defunctii inregistrati la Serviciul de stare civila Botosani sunt inhumati in judet, in localitatile de bastina.
Monumente la suprapret si fara factura
Cimitirele din Botosani au ajuns un teren de afaceri pentru realizatorii de monumente funerare. Societatile de profil din cimitir au preturi extrem de piperate si au dezvoltat o retea care seamana cu cele de tip mafiot. Au instaurat un monopol peste care foarte greu se poate trece. Nu mai putin de 11 echipe de muncitori isi disputa intaietatea in Cimitirul „Pacea", iar nevoia de bani e atat de mare incat un monument banal a ajuns sa coste intre 1.800 si 2.000 de lei. Asta este pretul pe care muncitorii il lanseaza din start, iar victimele lor sunt in principal varstnicii, care se gandesc la ziua de apoi si nu mai au puterea sa negocieze. „Dom’le, s-au scumpit si materialele, iar intr-un monument intra 10 – 20 saci de ciment, o tona jumatate sau doua tone de pietris, armatura, mozaicul plus manopera. Se lucreaza vreo trei zile la el", spunea unul dintre meseriasi.
Monumentul cuprinde un mic trotuar, o bordura de circa 30 x 30 de centimetri din beton si mozaic, o asa-zisa „peluza" de 15 x 15 centimetri din acelasi material, o lespede peste mormant, sase stalpi din acelasi material, grilajul metalic pe trei laturi si un alt monument in loc de cruce, dar totul se face la „negru", clientul neprimind nicio chitanta sau factura.
Costuri injumatatite dupa negocieri
In functie de client si de buzunar, preturile pot fi negociate, dar putini stiu acest lucru. Asa se face ca dupa mai multe runde de discutii si analize „la fata locului", unul dintre mesteri a mai lasat din pretentii si a acceptat o varianta mai ieftina de 800 de lei care includea un trotuar din ciment, bordura clasica, sase stalpi, barele metalice laterale si o cruce metalica. „E gata tot in trei zile", a spus nea Lica, cel care gestiona afacerea.
Analizand la rece, preturile par umflate artificial, in conditiile in care un sac de ciment costa undeva la 25 de lei, sacul de mozaic de 50 de kilograme se vinde en gros tot cu 25 de lei, iar teava din cupru costa undeva la 20 de lei metrul liniar. La fel, pietrisul se vinde cu 10 euro metrul cub, iar fier betonul pentru armatura e undeva la trei lei kilogramul. Si, tot pentru comparatie, un metru cub de beton gata preparat poate fi cumparat de la statii in medie cu 250 – 270 de lei, in functie de granulatie si concentratie. E drept, la asta se adauga armatura, mozaicul din marmura sparta si manopera, dar si in aceste conditii un monument funerar nu poate costa mai mult de 1.000 de lei.
Conducerea Urban Serv promite verificari
Conducerea societatii Urban Serv (n.r. – unitate care administreaza si cimitirele din municipiu) spune ca societatile care isi desfasoara activitatea acolo nu sunt agreate, iar oamenii pot apela la serviciile oricarei firme de profil sau pot executa lucrarile si in regie proprie. „Societatile de acolo au venit la inceputul anului si au cerut acordul de principiu, dar nu putem interveni in activitatea lor in ce priveste preturile, pentru ca este vorba de economie de piata si libera concurenta. Vom incerca, insa, sa facem ordine acolo, intrucat ei folosesc domeniul public si trebuie sa respecte o serie de reguli privind siguranta lucrarilor. De asemenea, vom stabili un program de lucru, iar cei care vor dori sa efectueze lucrari vor trebui sa obtina mai intai avizul nostru si sa respecte regulamentul cimitirelor adoptat de Consiliul local", a spus Liviu Toma, directorul general Urban Serv.
– Sebastian GHEORGHIU
Publicitate și alte recomandări video