Schi nautic, paddleboard sau wakeboarding la Iași. Unde poți petrece un weekend activ și de neuitat în oraș sau împrejurimi
Se conturează o nouă direcție de business în Iași. Cea destinată zonelor de agrement și parcurilor de aventură, cu tiroliene, panouri de escaladă, trambuline sau ferme de animale, unde vizitatorii caută să evadeze tot mai des, în ultimii ani. Iar acolo unde există nisip, piscine sau lacuri, cu atât mai bine! Pentru că e loc și de sporturi pe apă sau pe uscat. Sporturi olimpice, dar și extreme cum este și wakeboarding, tot mai popular în rândul iubitorilor de senzații tari. I se mai spune și schi nautic pe cablu și poate fi practicat și la Iași, unde funcționează singura instalație de acest gen din regiunea Moldovei. Însă, cât de curând, Iașul va mai bifa o performanță în astfel de investiții. Luna viitoare este programată inaugurarea Wonder City, considerat a fi cel mai mare complex de agrement urban din Nord-Est-ul României.
La doi pași de Iași, pe malul lacului Aroneanu se găsește una dintre cel mai moderne baze nautice din Romania. Se numește Brizo, iar clienții spun că „este echilibrul perfect între distracție și sport“. Această distracție se intinde pe o suprafață de 10.000 de mp și este amenajată cu o arena și două terenuri pentru volei pe nisip, un port cu rampă de lansarea bărcilor, o esplanadă, plajă, restaurant și zone de relaxare, unde slavă Domnului, chiar ai ce face! De la o plimbare cu hidrobicicleta sau caiacul, pană la paddleboard sau wakeboarding, un sport tot mai popular in Romania, destul de captivant pentru iubitorii de adrenalină, care combină elemente de schi nautic, snowboarding și surfing. Și pentru cine vrea mai mult de atat, există și instructori.
„La noi se practică aceste sporturi datorită soțului meu, care este sportiv. Având piciorul rupt la un moment dat a descoperit acest sport. A început cu barca, după care au învățat și copiii noștri. Băiatul nostru, la 17 ani este cotat acum de către cei din breaslă, numărul 1, la vârsta lui, la noi în țară. E un sport extrem, să știți, că nu îl poate practica oricine, dar are din ce în ce mai mulți adepți“, ne spune Claudia Dobrea, antreprenorul care deține această locație.
Numai pentru sporturile de apă, in această vară, in jur de 50 de persoane au venit aici, in mod regulat, in timp ce alte cateva sute de vizitatori au experimentat, cel puțin o dată, fie paddleboard, caiac sau wakeboard, după cum ne impărtășesc reprezentanții Brizo. Cum astfel de activități in aer liber depind de sezonul cald și de o vreme bună, profitul nu este intotdeauna cel așteptat
„Deocamdată, nu este un business foarte profitabil și este lesne de înțeles din cauza faptului că el crește organic. Asta neam și dorit, să îl creștem organic, însemnând să ne asociem cu evenimente deosebite, că sunt sportive, că sunt artistice. Și atunci, dacă faci compromisuri, faci și profit mare. Noi n‑am vrut să facem compromisuri“, ne mai asigură reprezentantul acestei locații, care ne mai impărtășește că anul acesta, Brizo a fost și gazda a unui eveniment sportiv internațional, fiind organizat Campionatul Balcanic de volei pe nisip U20.
Tot aici, aflăm că s‐a antrenat recent și echipa națională de rugby a Romaniei, inainte de Campionatul european pe plajă, de la Chișinău: „Numai în timpul celor două evenimente sportive organizate în luna august, am avut un trafic de peste 5.000 de persoane, în cele patru zile de eveniment, de fiecare dată, clienți, vizitatori, spectatori și sportivi“
Astfel de evenimente vor continua, la fel și investițiile in baza sportivă, ne promit proprietarii locației. Baza sportivă Brizo aparține companiei ieșene Rodotex, o firmă care a raportat ca principal obiect de activitate, „Alte activități de tipărire“, inregistrand anul trecut o cifră de afaceri de peste 11 milioane de lei.
Hamak, primul parc de aventură deschis, la Iași
Antreprenorii care au mizat pe investiții in parcurile de aventură, ca formă de relaxare in aer liber, cu siguranță că nu regretă decizia luată. Cel puțin, nu in sezonul cald. Un astfel de exemplu in Iași este și parcul de aventură Hamak, situate in comuna Barnova, sat Pietraria, de altfel, primul parc de aventură deschis in acest județ. Vorbim despre un intreg complex de agrement, destinat atat copiilor cat și adulților, care pot opta fie pentru tiroliană, drumeții, tir cu arcul, paintball, echitație, pescuit sportiv, trambulină sau pur și simplu, pentru tolănit in hamac, unde vă puteți trage sufletul la umbra pădurii. Iar cine preferă cățăratul prin copaci, aici are de ales intre cinci trasee dispuse crescător in funcție de gradul de dificultate ales, dar și de varsta și inălțimea doritorilor.
Vizitatorii par incantați de locație, cel puțin dacă le citim recenziile, insă la capitolul mancare mulți clienți nu au părut la fel de mulțumiți. Una peste alta, fără să fim părtinitori, putem afirma că este o locație care merită vizitată, cel puțin o dată! Totuși, am incercat să obținem și un punct de vedere de la administratorul parcului, pentru a afla cat de profitabilă este o astfel de investiție și cum a fost acest sezon, insă reprezentații Hamak nu au dorit să dea curs solicitării ZdI.
Citeste aici integral Ziarul de Business nr. 25
O nouă atracție în oraș, Wonder City, un mega parc de distracție!
In această toamnă se va inaugura la Iași, aproape de magazinul Jumbo, Wonder City, considerat a fi „cel mai mare complex de agrement urban din NE României“, așa cum scrie intr‐un comunicat de presă remis ZdI. Este vorba despre o investiție de peste 10 milioane de euro, in curs de amenajare, pe o suprafață de peste 10.000 mp.
Conform informațiilor transmise de către biroul de PR al dezvoltatorului, Wonder City este: „cel mai modern concept de distracție și învățare, fiind un parc tematic interactiv pentru copii și adulți, cu peste 60 de activități, meserii, sporturi și oportunități de învățare.“
Parcul de distracții este conceput pentru a oferi 3 experiențe principale: WONDER DRIFT; WONDER LIFE, un parc tematic cu peste 40 de meserii unde copiii se pot distra imbrățișand diverse profesii și WONDER SPORTS, care promite peste 20 activități outdoor pentru amatorii de sport de orice varstă. Complexul se va inaugura etapizat, prima deschidere fiind dedicată WONDER DRIFT, descries drept un circuit modern, cu o lungime de 400 de metri, unde se pot lua, inclusiv, lecții de drift‐karting electric.
Din comunicatul de presă mai aflăm despre acest concept că ar fi proiectat cu sprijinul unui campion mondial de formula 3000 și implementat in colaborare cu una dintre cele mai mari firme de profil din lume, Ferrari World Abu Dhabi.
„Wonder Drift primește cu brațele deschise familiile și copiii, piloții amatori și profesioniști din luna octombrie 2024, când are loc inaugurarea oficială“, au mai transmis reprezentanții de comunicare ai acestui complex.
Celelalte etape de inaugurare ale Wonder City sunt programate a se deschide la inceputul lui 2025, dar și in 2026, cand sunt promise: cea mai mare tiroliană urbană, skatepark‐uri, traseu survivor, teren de mini golf. Investiția totală pentru dezvoltarea WONDER CITY este realizată integral de către un investitor unic, coproprietar al complexului Egros și fondator al complexului rezidențial Newton, respectiv Bogdan Gheorghiu. Antreprenorii basarabeni de la BeFly, foarte mulțumiți de investiție!
O altă variantă de recreere in Iași este și grădina de fluturi tropicali BeFly Garden
O afacere deschisă chiar in vara acestui an, de doi basarabeni, soț și soție, care au adus la Nativa Park, in Bucium, unele dintre cele mai spectaculoase specii de fluturi din lume, care mai pot fi văzute și in Filipine, Costa Rica și Africa. Vorbim despre un adevărat complex, amenajat ca un habitat natural, unde vizitatorii se pot plimba printre fluturi, ii pot hrăni și pot admira, totodată, și plantele tropicale de aici.
„Este fascinant acest loc! Chiar recomand să veniți și să reveniți, și nu doar cu copiii“, a scris Alina O., despre BeFly Garden, in recenzia sa, pe Facebook .
Complexul se intinde pe o suprafață de 700 de metri pătrați și se pare că nu duce lipsă de vizitatori. Din iunie și pană astăzi, acestei locații i‐au trecut pragul in jur de 15.000 de vizitatori, după cum apreciază chiar directorul BeFly Garden. Investiția incă nu s-a amortizat, insă fondatorii acestei grădini tropicale se declară foarte mulțumiți de acest business și promit că urmează și alte proiecte la Iași.
„Sunt pur și simplu încântată de oamenii care vin la noi, foarte pozitivi, foarte amabili! Da, mai avem niște planuri de investiții la Iași. În același domeniu, ceva pentru copii, pentru familii. Dar încă nu vă pot spune mai multe“, ne‐a mărturisit Anastasia Sapovalov, directorul executiv al BeFly Garden, din Iași.
Aceasta nu este insă singura afacere pe care cei doi basarabeni o administrează. Mai dețin in Chișinău incă două astfel de grădini tropicale cu fluturi. Prima, deschisă in 2020, iar cea de‐a doua, recent, tot in vara acestui an.
Arcaland, locul de întâlnire al magicienilor, zânelor și zâmbetelor largi
Dacă rămanem tot la zone de agrement, o altă atracție preferată in Iași, cel puțin pentru copii, este Arcaland. Centrul de recreere se află in satul Sculeni, comuna Victoria și, pe pagina sa de Facebook, se prezintă drept „cel mai cool parc fermă din regiunea Moldovei“, și pe bună dreptate! Chiar arată bine! Cel mai probabil, și incasările. Spunem asta și pentru că este o destinație frecvent aleasă de elevi și profesori, in cadrul programelor educaționale „Școala verde“ sau „Școala altfel“.
Dar și datorită evenimentelor organizate aici, cu diferite ocazii, care atrag copiii ca un magnet, cu magicieni, acrobați, zane, mascote, ateliere de creație și multe alte surprize de acest fel. Până la petreceri insă, vizitatorii pot vedea aici o adevărată fermă de animale, bine ingrijite, iar ca activități, sunt două tiroliene pentru copii, parcuri de joacă pentru vârste diferite, tir cu arcul tot pentru copii, dar nu lipsesc nici trambulinele, mașinuțele sau toboganele gonflabile. Cat despre părerile vizitatorilor, numai de bine! Mai toți se declară fascinați de complexul de agrement, dar mai ales de ospitalitatea de aici și zambetele cu care sunt intampinați nou‐ veniții.
Căsuțe în stil scandinav, liniște și aer curat la Enpi Lake Resort
O altă destinație de weekend preferată de ieșeni este și Enpi Lake Resort. Acest complex se află pe malul lacului Dorobanț, la doar 15 minute de municipiul Iași și poate fi alegerea ideală dacă doriți doar liniște și o escapadă la aer curat. Complexul se intinde pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați, amenajată cu zone de grătar, terasă, terenuri de sport, pentru volei, badminton, cu o masă de ping pong, biciclete pentru drumeții, mașinuțe și alte atracții pentru copii. Iar cine dorește să ia și lecții de caiac canoe, este binevenit! Aici aveți și posibilitatea de cazare, fiind disponibile 13 căsuțe amenajate in stil scandinav, cu balcon și vedere spre lac, iar recenziile de pe Booking vorbesc de la sine: „Totul la superlativ!“
Numai anul trecut, resortului Enpi Lake i‐au trecut pragul aproximativ 1.200 de turiști, care au venit aici special pentru zona de agrement, după cum ne spune chiar Marius Adăscăliței, managerul acestei locații.
„Noi am început, inițial, ca o activitate non‑profit. Am gândit o construcție de familie. Având și clubul nostru de karate, l‑am gândit inițial pentru cantonamente vara și, ulterior, am zis că parcă ar merge și ca business. Și după, am mai construit câte două căsuțe și tot așa până am ajuns la 13, în total“, a explicat Marius Adăscăliței, patronul acestui resort.
Legat de profitul acestor business‐uri, mulți antreprenori au evitat să intre in detalii, unii „din cauza concurenței“, alții pentru că ar fi afaceri conexe sau activități secundare ale unor companii mai mari care activează in alte domenii. De altfel, nici codurile CAEN, de la Registrul Comerțului nu reflectă exact numărul acestor obiective din Iași, pentru că nu toate sunt inregistrate ca zone de agrement sau parcuri de aventură, unele activand in comerțul cu ridicata al plantelor și florilor, altele in activități de inchiriere și subinchirierea bunurilor imobiliare sau doar alimentație publică in cazul altora. Un lucru este cert insă.
Majoritatea acestor tipuri de afaceri sunt sezoniere și depind, in mare măsură de condițiile climatice. Altfel spus, ce produc vara, cand este punctul maxim de adresabilitate, trebuie să le ajungă pe tot parcursul anului, cand aceste locații se inchid ori iși restrang activitatea.
Publicitate și alte recomandări video