
Inedită dezbatere despre laserii de mare putere organizată de Facultatea de Fizică de la „Cuza” – FOTO/VIDEO

Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), a organizat ieri, 13 martie, evenimentul „Un profesionist în mijlocul studenților”, dedicat infrastructurii de cercetare Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).
ELI-NP este una dintre cele mai avansate infrastructuri de cercetare din lume în domeniul laserilor de mare putere și al fizicii nucleare, combinând cel mai puternic sistem de laseri cu o linie de radiații gamma. Situat în România și parte a proiectului european „Extreme Light Infrastructure” (ELI), acest centru reprezintă un pol de excelență în cercetarea fizicii nucleare și a tehnologiilor laserelor.
«Un profesionist în mijlocul studenților»
„Dacă e să judecăm pe ultimii zece ani, cifrele de admitere la Facultatea de Fizică au oscilat de la un minim de câteva zeci de studenți, până la maxime care se apropie de sută pe an. Fizica joacă un rol definitoriu în societate. Este înglobată în tot ceea ce înseamnă tehnologie, comunicații globale și în toate aspirațiile noastre ca societate de a deveni din ce în ce mai puternici, sustenabili și de a avea ambiții de explorare spațială. Facultatea de Fizică organizează frecvent întâlniri între profesioniști, cercetători, oameni din companii, din instituții publice și studenți. În acest spirit, organizăm și astăzi o întâlnire cu titlul general «Un profesionist în mijlocul studenților», unde încercăm să convingem atât actualii, cât și viitorii studenți că fizica merită studiată. Un profesionist în fizică reușește să lucreze în multe sectoare și să-și aplice cunoștințele pentru binele societății, ceea ce face ca meseria de fizician să fie una frumoasă”, a declarat prof. dr. Ionuț Cristian Topală, decanul Facultății de Fizică.
Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a afla mai multe despre contribuțiile ELI-NP în sectoare precum energia, medicina și explorarea structurilor fundamentale ale universului. În cadrul acestuia, au avut loc prezentări susținute de experți din domeniu:
- Călin Alexandru Ur, Director ELI-NP – „Provocări și oportunități”;
- Ioan Dâncuș, Director tehnic ELI-NP – „Cel mai puternic sistem laser din lume: laseri de mare putere cu impulsuri ultrascurte”;
- Dan Stutman, Cercetător Senior – „Tehnici avansate de imagistică medicală cu raze X cu contrast de fază”;
- Bogdan Diaconescu, Cercetător Senior – „Laserii de mare putere și energia din fuziune”.

Călin Alexandru UR, Director ELI-NP – Lumina extremă la ELI-NP
Viitorul fizicii nucleare în România
Întrebat despre viitorul fizicii în România, Călin Alexandru Ur, directorul Institutului de Cercetare, a subliniat importanța utilizării laserilor de mare putere în fizica nucleară și în domenii conexe, precum medicina.
„Am fost incluși în spațiul european de cercetare, în toate programele de cercetare, dar, sigur, s-a terminat acum perioada de implementare și trebuie să ne îndreptăm către proiecte de cercetare. Utilizarea laserilor de mare putere trebuie orientată în principal către studiile de fizică nucleară, dar și către aplicații conexe. Aici aș menționa aplicațiile în medicină, deoarece acești laseri pot fi folosiți pentru accelerarea de particule, iar acestea pot fi folosite în a face terapie cu aceste fascicule sau imagistică de raze X, cu doze reduse pentru pacienți. Sunt proiecte foarte importante pe care le promovăm. Recent ni s-a aprobat un proiect de cercetare, cofinanțat de Comisia Europeană și Guvernul României, pentru dezvoltarea de aplicații medicale ale laserilor de mare putere”, a declarat acesta.
Publicitate și alte recomandări video