Inedite conferințe și cursuri de mediere artistică susținute în mai multe locații culturale ieșene
Asociația Culturală ,,AltIași” organizează o serie de conferințe, intitulată „Lumi ale artei”. Specialiști din țară și străinătate vor oferi ghidare asupra expunerii, percepției și semnificației artei contemporane, atât în instituții specializate (muzee, galerii, instituții culturale) cât și în spațiul public.
Așa cum apare într-un comunicat, prima conferință are loc vineri, 6 septembrie, ora 18, susținută de Erwin Kessler în Aula Magna a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub titlul: „Cum e cu putință ceva recent în artă?”. Astfel, la întrebarea „Cum e cu putință ceva recent în artă?” răspunsul pare să fie de la sine înțeles: în arta de acum nu este cu putință decât ceva recent. Fără noutate, fără ceva de ultimă oră, arta de acum riscă să nu fie a timpului nostru, a vremurilor în care atracția stă în inovație și noutate.
A doua conferință este programată sâmbătă, 7 septembrie, de la aceeași oră, susținută de Alice de Dinechin la Sala B. Fondane a Institutului francez din Iași, sub titlul „Current challenges in cultural mediation in French museums”. Cum arată medierea culturală în zilele noastre? Care sunt scopurile echipei departamentului educațional într-un muzeu francez? Care sunt tendințele actuale în domeniul medierii în muzeele franceze? Această conferință oferă răspunsuri succinte la aceste întrebări, bazate pe exemple concrete și pe experiența profesională a invitatei.
Mai departe, a treia conferință este susținută luni, 9 septembrie, ora 18:00, de Alexia Manzano la Centrul Cultural German (Palatul Braunstein, et. 3), sub titlul: „Reimagining Art Spaces: Not For the Experts, But For the People”. Alexia Manzano explorează peisajul cultural dinamic al Berlinului, cu accent pe Institutul KW pentru Artă Contemporană. Ea va discuta despre angajamentul KW de a face arta mai accesibilă și incluzivă, străduindu-se să ajungă la un public mai larg cu expoziții care abordează probleme sociale presante.
Ultima manifestare este susținută joi, 12 septembrie, ora 18, de Mihaela Tilincă la Sala Studio J a Muzeului Vasile Pogor, sub titlul: „Medierea culturală cu /pentru /despre fiecare”. În această conferință, Mihaela Tilincă explică ce înseamnă un program de mediere cu un design pedagogic modern prin care facem atât educație prin cultură, cât și educație pentru cultură.
Publicitate și alte recomandări video